Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bude epidémia pod kontrolou? Tri africké štáty dostanú na boj proti ebole milióny dolárov!

Epidémia eboly si v západnej Afrike vyžiadala už takmer 3100 obetí na životoch.
Epidémia eboly si v západnej Afrike vyžiadala už takmer 3100 obetí na životoch. (Zdroj: SITA)

Medzinárodný menový fond (MMF) poskytne na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike 130 miliónov USD (v prepočte 102 miliónov eur). Libéria, krajina, ktorú epidémia zasiahla najviac, by mala dostať 48,3 milióna USD, Guinea, kde sa terajšia vlna ochorení začala, 41,4 milióna USD a tretia z najintenzívnejšie zasiahnutých krajín Sierra Leone 39,8 milióna USD.


Predstavitelia MMF to oznámili v noci nadnes SELČ vo Washingtone, píše tlačová agentúra DPA.

Šéfka MMF Christine Lagardová z Francúzska zdôraznila, že epidémia si vyžiadala už priveľa životov a pripomenula, že súčasná humanitárna kríza môže mať aj vážne hospodárske dôsledky. MMF spolupracuje s vládami zainteresovaných krajín v snahe dostať epidémiu čo najskôr pod kontrolu a pomôcť pri obnove tamojších ekonomík.

Podľa zatiaľ poslednej zverejnenej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si epidémia eboly v západnej Afrike vyžiadala už takmer 3100 obetí na životoch. Spomedzi predpokladaných alebo potvrdených 6574 prípadov eboly neprežilo infekčné vírusové ochorenie 3091 ľudí.

Viac ako polovicu úmrtí zaznamenali v Libérii (1830), kým v dvoch ďalších najviac postihnutých krajinách je ich podstatne menej - v Guinei zomrelo na následky ochorenia 648 a v Sierre Leone 605 ľudí.

Ďalšie dve krajiny čierneho kontinentu - Nigéria a Senegal, v ktorých sa tiež objavili prípady eboly, nezaznamenali žiadne nové prípady nákazy ani úmrtia. V Nigérii hlásili posledný potvrdený prípad nákazy 5. septembra, v Senegale zaznamenali jediný prípad, ktorý sa skončil úmrtím pacienta, ešte 28. augusta.

Vysiela na boj s ebolou takmer 300 lekárov a sestier

Kuba vyšle do západnej Afriky takmer 300 lekárov a zdravotných sestier, aby pomáhali v boji s vírusom Ebola, ktorý tam usmrtil už viac ako 3000 ľudí.

Prvá skupina pozostávajúca zo 165 lekárov a zdravotníkov odcestuje do Sierry Leone začiatkom októbra. Všetci absolvovali odborné školenie v havanskej nemocnici špecializujúcej sa na tropické choroby. Druhý kontingent, v ktorom bude 296 lekárov a sestier, vyšlú do Libérie a Guiney, uviedla v noci nadnes oficiálna tlačová agentúra Prensa Latina.

Agentúra AP dodala, že v 66 krajinách sveta pôsobí viac ako 50.000 kubánskych lekárov a sestier, pričom v 32 afrických krajinách ich pracuje viac ako 4000. Zámorské misie sú súčasťou lekárskej diplomacie a hlavným vývozným artiklom komunistickej vlády. Okrem toho zahraniční lekári majú možnosť zadarmo sa vzdelávať na jednej z lekárskych fakúlt na Kube.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9