Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šokujúca správa, ktorá vyvolala paniku: Pijeme mlieko, ktoré je až rok staré?

V obchodoch sa vraj predávajú nekvalitné mlieka! (Ilustračný obrázok)
V obchodoch sa vraj predávajú nekvalitné mlieka! (Ilustračný obrázok) (Zdroj: SITA)

Sociálnymi sieťami sa rýchlosťou blesku šíri informácia, že sa v obchodoch predávajú trvanlivé mlieka aj rok staré! Týka sa to tých, ktoré sú v klasickej škatuli. Pozrite sa, čo na to hovorí výživový poradca.

Nekvalitné mlieko?

Je pravda, že sa dá mlieko znovu a znovu recyklovať, kým sa nepredá? Údajne je to tak! Na spodnej strane škatule s mliekom sú rohové „uši“, ktoré keď odlepíte, uvidíte číselnú radu, spravidla od jednej do piatich. Jedno číslo však vždy chýba. Dôkazom má byť obrázok a popis, ktorý koluje sociálnymi sieťami. Chýbajúce číslo naznačuje, že pijete to isté mlieko, ktoré už raz bolo v obchode. Pochopiteľne, správa vyvolala paniku medzi ľuďmi, z ktorých niektorí sa pravdepodobne zaprisahali, že si už nikdy nekúpia krabicové mlieko!

Najzaujímavejší je na tom fakt, že sa poplašná správa o nekvalitnom mlieku objavila už pred troma rokmi na internete. Zrejme ju teraz niekto znova zverejnil a rozvíril opäť búrlivú diskusiu na internete.

"Mlieko, ktoré sa nespotrebuje do konca trvanlivosti, predajca vráti spracovateľovi. Ten otvorí obal, mlieko opätovne prevarí a opäť zabalí. Môžu tak urobiť max. 5-krát. Na spodku krabice je pod zalepeným záhybom číslo 12345, kde jedno z čísel chýba. Táto chýbajúca cifra udáva, koľkokrát už bolo mlieko "recyklované", uvádza sa v popise pod fotografiou mlieka.

Objavili sa však informácie, že ide len o poplašnú správu. Je to len obyčajný mýtus, tzv. hoax. Chýbajúce číslo na škatuli totiž označuje číslo montážnej linky, ktorá škatuľu zmontovala. Takže cifry na obaloch obsahujú informáciu o obale, nie o jeho náplni.

Radšej mlieko s krátkou dobou spotreby

Aj keď sa nám nepodarilo skontaktovať so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, či je to pravda, oslovili sme aspoň odborníka na výživu, čo si o tom myslí.

Niektoré druhy spracovania mlieka umožňujú uskladňovať mlieko a mliečne výrobky veľmi dlhú dobu. Je to najmä z toho dôvodu, že v mlieku po takomto spracovaní nezostávajú žiadne biologické organizmy, ktoré by ho mohli pokaziť mlieko. Samozrejme, takéto mlieko musí byť správne zabalené,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Podľa nutričného špecialistu by sme mali kupovať mlieko s krátkou dobou spotreby uvedenej na obale, ktoré býva uskladnené v chladiacich boxoch.

Takéto mlieko je viac zdraviu prospešné, pretože obsahuje omnoho viac prospešných látok pre naše zdravie oproti mlieku, ktoré je určené na dlhodobé skladovanie, keďže v takom mlieku je viacero pozitívnych látok odstránených a zamenených. Z toho dôvodu takéto "mŕtve" mlieko vie vydržať roky bez biologickej nákazy,“ dodal Libor Javro.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9