Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekár (67) odhalil dôvod, prečo sme takí chorí: Vďaka tejto zmene je už 20 rokov zdravý!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Sedíme v škole, v práci, doma, aj vonku, keď sa stretávame s priateľmi. Sedenie neznamená len nedostatok pohybovej aktivity. Je to zároveň poloha, ktorá telo ničí. Nemecký chirurg Martin Oswald preto klasické sedenie odstránil zo svojho života. Príkladom sa preňho stali národy, ktoré takmer vôbec nepoznajú niektoré „západné“ civilizačné ochorenia.

 

Z domova odstránil stoličky a to isté urobil aj vo svojej ordinácii. Proktológ a flebológ Martin Oswald v rozhovore pre nemecký magazín Focus.de opísal, ako ho medicínske zameranie, v rámci ktorého sa denne zaoberá ochoreniami žíl a konečníka, priviedlo k zaujímavej zmene životného štýlu.

Čítajte viac: Nový rizikový faktor vzniku kŕčových žíl, o ktorom nikto nevie: Toto predurčuje k vzniku problému

Samotné sedenie, nielen „sedavý životný štýl“, je podľa Oswalda príčinou mnohých závažných chorôb. Lekár sa pred 20 rokmi tohto „zlozvyku“ vzdal. Rád by sa vyhol napríklad kŕčovým žilám, ktoré v oveľa menšej miere trápia národy nepoznajúce sedenie na stoličkách. Inšpirovali ho napríklad Etiópčania, ktorí sa namiesto klasického sedenia prikrčia do drepu alebo sa na zem uložia ležmo. Keď lekár miestnym obyvateľom vyšetril žilový systém pomocou diagnostických prístrojov, všimol si, že títo ľudia nemali prejavy kŕčových žíl ani hemoroidov. Dokonca ani starší ľudia či ženy, ktoré porodili viac detí.

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Skracuje nám život

Ďalšie Oswaldove výskumy potom potvrdili jeho predpoklad, že „sedenie je nové fajčenie“. Niekoľkohodinové každodenné sedenie nám podľa lekára skracuje život, aj keď si to neuvedomujeme. Ba, čo viac, možno je ešte škodlivejšie než alkohol a fajčenie dokopy.

Čítajte viac: Nezáleží, či každý deň cvičíte: Ak máte tento zvyk, privolávate na seba pohromu

Pri sedení trpia nielen stavce, ale aj cievny systém. Spomaľuje sa metabolizmus, svaly, šľachy a kosti slabnú, tuhnú a trpia takmer všetky orgány tela. Popritom tiež narastá riziko niektorých typov rakoviny, napríklad rakoviny hrubého čreva a konečníka, prostaty, ale aj rakoviny prsníka, myslí si lekár.

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako (ne)sedieť pred počítačom

Dnes má Martin Oswald 67 rokov, je štíhly, atletickej postavy a nemá ťažkosti s pohybom. Tvrdí, že sa na svoj vek cíti veľmi dobre, hoci pred 20 rokmi trávil sedením viac času, ako bolo nevyhnutné. Okrem stoličky sa vzdal aj mäkkej postele a spáva na tvrdom matraci, vďaka čomu ho vraj vôbec nebolia kĺby.

Lekár dokázal do svojho života reálne implementovať niečo, čo si sotvakto dokáže predstaviť v praxi. Napríklad pri práci s notebookom Oswald namiesto sedenia čupí. Sedenie ľuďom podľa neho ubližuje aj vtedy, keď je kompenzované cvičením a pohybom. Jedinou radou odvážneho lekára je „snažiť sa sedieť čo najmenej“.

Namiesto sedenia si čupnite. Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Namiesto sedenia si čupnite. Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: SedenieSedavý životný štýl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9