Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Červená spodná bielizeň pre privolanie lásky: Ako oslavujú nový rok v iných krajinách?

V každej krajine oslavujú Silvestra trochu inak, majú iné zvyky.
V každej krajine oslavujú Silvestra trochu inak, majú iné zvyky. (Zdroj: Thinkitock.com)

Ste zvedaví, ako trávia Silvester a Nový rok v iných kútoch sveta? Viete si predstaviť, žeby ste mali iné zvyklosti ako máte? Ktorú považujete za typicky slovenskú?

Španielsko – hrozno pre zdravie

Kým my na Slovensku tesne po dvanástej búchame šampanské, pripíjame si a želáme šťastný nový rok, Španieli majú iné tradície. Presne o pol noci na Nový rok zjedia rýchlo 12 bobuliek hrozna, jednu bobuľu na každú časť z hodiny. Bobuľky predstavujú dobu jedného mesiaca počas roka, kedy máme byť šťastní.

Fínsko – odlievanie cínu

V severskej krajine majú zaujímavú tradíciu. Predpovede v oblasti šťastia, zdravia či lásky im vychádzajú z odlievaného cínu. Zmes nalejú do vody, po tom, ako vytvrdne, prichádza na rad veštba. Ak sa z cínu stane polkruhový či v tvare srdca, čaká vás svadba. Ak má útvar tvar lode, predpovedá to časté cestovanie. Ak to má tvar prasiatka, budete mať na stole vždy veľa jedla.

Škótsko – hosť do domu, whiskey do domu

V Škótsku sa jedna z najbežnejších tradícií spája s alkoholom. Počas silvestrovskej noci, nazvanej Hogmanay musí prvá osoba, ktorá vstúpi do domu, priniesť hostiteľovi darček. Najčastejšie je to práve whiskey, teda škótska. Symbol očisty zase predstavuje obrovská ohnivá guľa, ktorú dedinčania zapaľujú počas sprievodu a mávajú ňou nad hlavou.

Filipíny - bodky pre šťastie 

Okrúhle tvary reprezentujú tvar mince, teda symbol prosperity a hojnosti. Mnoho rodín tento symbol nachádza v okrúhlom ovocí, ktoré mnohé filipínske rodiny majú na svojom stole. Rovnako ako Španieli, aj oni jedna o pol noci dvanásť kúskov ovocia. Niektorí počas Nového roka nosia na znak hojnosti bodky pre šťastie.

Turecko – červená v znamení lásky

Ak chcete, aby sa k vám vrátila stará láska, alebo naopak chcete, aby k vám prišla nová, na Nový rok by ste mali mať na sebe červenú spodnú bielizeň. Ak sa teda na Silvestra chystáte do niektorých z tureckých krajín, vezmite si takúto bielizeň so sebou – je totiž isté, že v obchodoch ju pred oslavami mať nebudú.

V Anglicku kraľujú ľadové medvede

Otužovanie nie je populárne iba u nás, v dedinke Saundersfoot vo Wales sa takmer dve tisícky odvážlivcov hodí do ľadovej vody. Udalosť má charitatívny podtón – vyzbierané peniaze sa venujú charite. Na druhej strane je to dobré pre zdravie – najmä ak si vezmeme, že chlad je dobrý na novoročnú „opicu“.

Bielorusky si vešia budúcnosť

Slobodné ženy v Bielorusku si pomocou kukurice predpovedajú, či sa vydajú alebo ostanú slobodné. Ženy nazhŕňajú kukuricu a prinesú kohúta. Z ktorej kôpky začne kohúť zobať, tá sa prvá vydá. 

Viac zaujímavých tradícií v priloženom videu. 

Čítajte tiež: Panika na vianočných trhoch? Ľudia sa zvíjajú od bolesti, lekári vraj majú plné ruky práce!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9