Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žuvanie žuvačiek sa pre ženu zmenilo na nočnú moru: Kruto na to doplatila!

Niekoľkohodinové žuvanie žuvačiek sa žene vypomstilo!
Niekoľkohodinové žuvanie žuvačiek sa žene vypomstilo!

Mala by sa na obaloch žuvačiek uvádzať odporúčaná doba ich žuvania? Pokladáte to za nezmysel? Pre Angličanku sa niekoľkohodinové žuvanie žuvačiek každý deň skončilo nepríjemne a teraz za svoje problémy viní výrobcov žuvačiek!

Matka štyroch detí z Liverpoolu Claire Embletenová tvrdí, že ako varovanie pred podobnými „nešťastiami“ by na obale od žuvačiek mali výrobcovia uvádzať, aká je odporúčaná doba žuvania. Po tejto skúsenosti dokonca nedovolí žuvať žuvačky ani svojim deťom!

Ako to celé začalo?

Ako Claire sama priznala, žuvačky boli jej každodenným spoločníkom.

„Vždy som verila tomu, že je to zdravé.  Žuvala som ich po jedle a po pití, navyše, bola som si vždy istá, že to boli iba značky žuvačiek bez cukru. Nikdy som si nemyslela, že by tento neškodný a zdravý zvyk mohol byť škodlivý.

Znie až neuveriteľne, koľko času strávila žena žuvaním! Počas týždňa to bolo viac ako päť hodín, cez víkend aj o dve hodiny viac! To všetko však vyústilo až do nepríjemnej poruchy čeľustného kĺbu, ktorý si v najhorších prípadoch vyžaduje chirurgický zákrok.

Problémy sa u nej začali prejavovať už pred dvomi rokmi. Pukaniu v čeľusti nevenovala pozornosť, najmä preto, že nemala žiadne bolesti.


Vyše 15 rokov sa nedotkla zubnej kefky: Zaskočí vás, ako vyzerá jej chrup dnes!

Strach zo zubára ju doviedol k šialenému činu: Nad týmto rozhodnutím ostáva rozum stáť!


Zvyk sa zmenil na neznesiteľnú bolesť

Potom prišlo niečo, čo neočakávala ani v tom najhoršom sne! Kým sa v jednom momente smiala a rozprávala sa s priateľmi, vzápätí jej z ničoho nič stuhla sánka. Neznesiteľná bolesť ju ochromili natoľko, že nedokázala zo seba vydať ani hlásku, nie to ešte otvoriť poriadne ústa!

Jej stomatológ ju poslal na konzultácie do nemocnice. Na prvých šesť mesiacov jej naordinovali rehabilitácie a zásobili ju liekmi proti bolesti. Podstúpila aj artroskopiu, čím sa lekári snažili zosilniť jej sánku a chrupavky. Ni nič z toho jej nepomohlo.

Muisí ísť pod nôž

Claire musela podstúpiť operáciu. Aj keď nebude dlho trvať, rez, ktorý jej spravia chirurgovia, sa bude tiahnuť jej tvárou na oboch stranách líc, okolo uší, až na krk. Počas operácie jej chirurg zavedie do čeľuste kovové doštičky, čím sa schopnosť jej čeľuste zlepší.

 „Nadmerný tlak na čeľusť, napríklad prostredníctvom nadmerného žuvania či brúsenia zubov, môže viesť k množstvu problémov, od bolestí samotnej čeľuste, stuhnutosť, bolesť hlavy, až po problémy s pohybom čeľuste," povedal profesor Damien Walmsley z British Dental Association. 

Podľa nešťastnej ženy by mali byť na obale žuvačiek uvedené možné negatívne dôsledky častého žuvania, ako aj ich odporúčaná doba. Dúfa, že sa tento príbeh dostane do povedomia verejnosti a varuje tak ostatných, že aj žuvanie môže byť nebezpečné!

Čítajte tiež: Najčastejšie zlozvyky v sprche, ktorými zbytočne zabíjate svoje zdravie: Skoncujte s nimi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9