Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako predísť plytvaniu potravín? Ročne vyhodíme tony odpadu!

Slováci až príliš plytvajú s jedlom.
Slováci až príliš plytvajú s jedlom. (Zdroj: thinkstock.com)

Stačí sa prejsť v oddelení potravín, pozrieť sa jedným očkom ostatným do nákupných košíkov a hneď zistíme, koľko všeličoho človek nakupuje. A to len preto, lebo sú výrobky v dobrej cene, je toho veľa a v danom momente, ako sa hovorí, nám “jedia oči”.

Naše chladničky sú potom preplnené výrobkami a z úcty k jedlu a čo najmenšiemu plytvaniu sa to snažíme skonzumovať, až sa nedokážeme pohnúť. Samozrejme, treba si dopriať všetkého dostatok a najmä toho, na čo máme chuť, ale za akú cenu?

Nehovoriac o tom, že také tempo dlho nevydržíme a začnú sa nám kopiť nedojedené jedlá, zvyšky načatých produktov, ktoré nás už akosi nelákajú, lebo sme sa ich prejedli. Alebo nám začali obschýnať či nedajbože meniť farbu, konzistenciu, arómu a nakoniec putujú do koša.

Vyhodíme tony odpadu

Keď bývate na sídliskách alebo v zónach s vyšším počtom obyvateľov, je doslova dychvyrážajúce, ako rýchlo sa dokážu plniť smetné koše aj kuchynským biologickým odpadom. Keby sme tento kuchynský bioodpad separovali, sami by sme videli, aké obrovské množstvo sme schopní počas jedného týždňa vyhodiť. Európske štatistiky hovoria, že na jednu osobu je to približne od 100 do 250 kg ročne!

Povieme si, že 100 kg nie je až také hrozné. Vychádza to približne na 300 g na deň. Ale keď toto číslo vynásobíme siedmimi, t.j. počtom dní v týždni, tak nám vyjde, že každý z nás v priemere vyhodí 2 kg biologického odpadu, čo je na náš počet obyvateľov okolo 10 000 ton týždenne, čiže ročne vyše 500 000 ton!

Chýbajú bioelektrárne

Berme to úvahy, že nás je iba 5-miliónov. Čo potom musí vyprodukovať také 80-miliónové Nemecko alebo Anglicko? V takýchto krajinách sú zriadené skládky bioodpadu, ktorý sa potom využíva na výrobu energie pomocou špeciálnych bioelektární, kde baktérie rozkladajú biomasu a produkujú bioplyn.

Bohužiaľ, u nás je takýchto bioelektrární málo a tak kuchynský biologický odpad nie je dostatočne využitý a samozrejme ho nemáme ani možnosť separovať, pretože náklady na takúto separáciu sú podstatne vyššie.

Všetko smeruje k tomu, že za “málo peňazí, dostaneme málo muziky a veľa odpadu“.

Uprednostnite kvalitu

Preto si treba kupovať kvalitné potraviny aj za cenu, že dostaneme menej, ale nám budú zaručene chutiť, pretože sú vyrobené z kvalitnejších surovín a najmä sú zdravšie. Potom do smetného koša poputuje iba papierik, fólia alebo iný obalový materiál, ktorý vieme separovať.

S pozdravom, Peter Gabriel.

Prečítajte si ďalší príspevok od Petra Gabriela, ktorý je obchodným zástupcom a poradcom pre dovoz potravín. Podľa neho sú na Slovensku reštaurácie bez duše!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9