Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Aby nám chutila jar: Príliv novej energie v potravinách

Je tu jar a s ňou aj sezónne potraviny (Ilustračná fotografia).
Je tu jar a s ňou aj sezónne potraviny (Ilustračná fotografia). (Zdroj: photl.com)

Prvé jarné dni už máme za sebou a s nimi prichádzajú nové možnosti ochutnať to, čo si príroda počas zimy pre nás našetrila. Že neviete o čom hovorím? Počas zimného obdobia príroda oddychuje, čerpá nové sily, pretože počas ďalších troch období sa nám snaží odovzdať svoje poklady.

Produkty vypestované prirodzene

Samozrejme, že nemám na mysli zlato, striebro či platinu, ale sú to minerály, živiny a všetky prvky, ktoré sa prostredníctvom vegetácie a ich plodín, dostávajú k nám hlavne z pôdy.

Opäť sa nám otvárajú možnosti, keď si konečne budeme môcť kúpiť produkty, ktoré sú vypestované prirodzene a bez akýchkoľvek urýchľovacích technológií s množstvom umelého svetla alebo hnojív. Dobytok sa tiež vyženie na pašu, kde bude spásať čerstvú jarnú zelenú trávu a jeho mlieko bude svieže, plné rôznych chutí po rozmanitých bylinách a hlavne bohaté na vitamíny.

Kvalitný syr z jarnej trávy

Z takéhoto jarného mlieka sa vyrába jeden druh holandského syra, ktorý nesie prívlastok “graskaas”. Tento syr je vyrobený výlučne z prvej jarnej trávy. Počas tohto špecifického obdobia, ktoré trvá iba od apríla do mája, má mlieko najkrémovejšiu štruktúru. Má vysoký obsah nenasýtených tukov a betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Platí aj počas ďalšieho obdobia, ak sa dobytok pasie takzvane na “zelenom” a nie je dokrmovaný inými krmovinami, ako napr. siláž. Tohto syra sa bohužiaľ celkovo vyrobí len malé množstvo. Na jedného väčšieho výrobcu v Holandsku to vychádza iba 2 000 bochníkov syra o hmotnosti 10 kg. Z toho sa len polovica vyexpeduje do zahraničia.

Dovolím si povedať, že keď tento syr ochutnáte, máte jar na jazyku!

Čaká nás práva májová bryndza

Veď aj u nás doma sa už nevieme dočkať pravej ovčej májovej bryndze. 

Tento druh syra nie je špecifický iba tým, že je vyrobený z ovčieho mlieka alebo jeho výrobným procesom, ale hlavne vďaka zloženiu pôdy a tiež poveternostným podmienkam na našom území.

Na Slovensku je prevažne hlinitopiesočnatá vápencová pôda s obsahom minerálov, ako je kremeň, kysličníky železa, alumínia a pod., ako aj dostatočná vlaha a teplo a to robí surovinu (mlieko) kvalitnou a má svoju špecifickú chuť.

Raz boli u mňa zákazníci z Kanady, ktorí mali korene na Slovensku po svojich prastarých rodičoch. Pochválili sa, že si sami doma vyrábajú bryndzu, nakoľko sa do Kanady zo Slovenska nedováža. Zároveň priznali, že takú chuť, akú má bryndza na Slovensku, tam nedokážu dosiahnuť, pretože pôda v Kanade má úplne iné zloženie.

Nenechajme sa oklamať napodobeninami

A myslím si, že tak by to malo byť so všetkým. Originál, nech je originál. My by sme hlavne mali poznať najprv chuť, vôňu, farbu a štruktúru originálu a potom by sme sa už určite nenechali oklamať nejakými napodobeninami.

Ak budeme jesť kvalitné potraviny, netreba nám ani konzumovať tabletky či iné formy doplnkových vitamínov, ktoré nestoja malé peniaze. Tieto potraviny obsahujú všetko potrebné a v dostatočných množstvách natoľko, aby sme boli zdraví a silní.

Tak nech Vám chutí jar! S pozdravom Peter Gabriel. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9