Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do obchodu ako do knižnice: Čo si treba všímať na etiketách potravín?

Čítajte pozorne etikety na potravinách! Zobraziť galériu (2)
Čítajte pozorne etikety na potravinách! (Zdroj: photl.com)

Ten, kto ma pozná vie, že čítanie nie je mojou obľúbenou záľubou. Ale v poslednej dobe čítam toľko, ako keby som študoval na Harvarde. A čo ma k tomu donútilo? Etikety na výrobkoch, s ktorými sa stretávame každý deň.

Iný názov, iné zloženie

Veľakrát sa mi stalo, že si idem kúpiť potravinový výrobok a pri informáciách o zložení je hneď prvá surovina napr. pitná voda alebo niečo úplne iné, ako nám samotný výrobok svojím názvom naznačuje. Napríklad ide o druh syra, pričom prvou surovinou nie je mlieko, ale pitná voda. Alebo je to hydinová paštéta a prvá ingrediencia je kurací vývar.

Príklad zloženia:

Kurací vývar, mechanicky separované kuracie mäso 25 %, bravčová slanina, bravčové mäso 8 %, bravčové kože, zmes prídavných látok (ryžová múka, modifikovaný škrob E 1422, emulgátor E 471, zvýrazňovač chuti E 621, stabilizátor E 450, koreniny, karamel, farbivo E 120), pšeničná múka, vaječná zmes, jódovaná jedlá soľ, konzervačná látka E 250, cibuľa.

Nehovoriac o tom, aký podiel hlavnej suroviny obsahuje výrobok. V prvom rade je dôležité hlavne to, pod akým názvom sa daný výrobok predáva a podľa toho by hlavná surovina mala mať najväčší podiel vo výrobku. Nad 50%.

Aj keď sa priznám, že kúpiť si čerstvé mäso a dozvedieť sa, že výrobok obsahuje iba 50% podiel hlavnej suroviny, vás donúti začať premýšľať. Tak to bolo sfilmované v jednom cykle s názvom “ Peklo na talíři “.

Berme ohľad na svoje zdravie

Samozrejme je to o cene, ale v prvom rade nám predsa ide o zdravie!

Niekedy nemáme na výber a v našom žalúdku skončí jedlo, ktorého pôvod alebo informácie o zložení  by sme sa len veľmi ťažko dožadovali. Ale pokiaľ ideme sami na nákup, mali by sme brať trochu ohľad na seba.

A nehovoriac o ďalších prísadách, ako sú stabilizátory, konzervačné látky, farbivá alebo zvýrazňovače chuti takzvané  “éčka“.

Nie všetky sú samozrejme zdraviu škodlivé, ale v minulosti bolo okolo toho také veľké “boom“, že dnes, keď vidíme v zložení nejaké éčko, automaticky máme k tomuto výrobku odpor. No ale ak je dobrá cena,  prižmúrime oči?

Čo si treba všímať?

A veľmi dôležitá vec, hlavne pri mliečnych výrobkoch, je ten malý ovál, v potravinárskom biznise sa tomu hovorí -  vajíčko, v ktorom sú informácie o krajine pôvodu zobrazené veľkými písmenami – SK, CZ.

Vajíčko, kde sú informácie o krajine pôvodu s hygienickým kódom prevádzky. (Foto: Peter Gabriel)
Zobraziť galériu (2)
Vajíčko, kde sú informácie o krajine pôvodu s hygienickým kódom prevádzky. (Foto: Peter Gabriel)  (Zdroj: Peter Gabriel)

Dôležité je aj schvaľovacie číslo prevádzky alebo inak povedané hygienický kód prevádzky, kde bol konkrétny produkt vyrobený. Každá prevádzka má svoje vlastné číslo, takže pokiaľ sa na obale výrobku  niečo zmení, toto číslo vám vždy napovie, či daný výrobok vyrába tá istá prevádzka. A tak sa sami môžete presvedčiť, že nie je vždy pravá slovenská bryndza vyrobená na Slovensku.

Mali by sme sa nad tým všetci zamyslieť a konečne zmeniť ponuku výrobkov v našich obchodoch tak, že takéto výrobky nebudeme kupovať.

Teším sa na vaše príspevky! S pozdravom, Peter Gabriel.

Prečítajte si prvý príspevok od Petra Gabriela, od obchodného zástupcu a poradcu pre dovoz potravín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9