Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jednoduchý TRIK, ako prinútiť svoj MOZOG k vyššiemu výkonu: To, čo mnohí odmietajú, nám prospieva!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dnešná doba je veľmi hektická a väčšina ľudí si želá, aby mal deň aspoň o hodinu viac. Dôvodom je množstvo povinností, ktoré chcú stihnúť. Netušia, že príliš veľa práce môže mať na ich výkon úplne opačný vplyv a to, čo potrebujú, je viac voľného času. 

Výkon je to, pre čo mnohí ľudia žijú. Snažia sa dosiahnuť čo najviac v práci, mať dokonalú rodinu, domácnosť, zarábať dosť peňazí... To sa odzrkadľuje v tom, že si naložia na plecia množstvo povinností, ktoré potupne prestávajú zvládať a objavuje sa nervozita, rôzne psychické poruchy, pocit vyhorenia. Niekedy by pritom stačilo iba spomaliť a jednoducho vydýchnuť. Hovorí o tom aj mnoho vedeckých štúdií, ktoré dokazujú, že plytvanie časom má pre nás skutočné výhody, pripomína portál brightside.me.

Čítajte tiež: Táto poloha v spánku urýchľuje STARNUTIE mozgu: Hrozí skorší nástup DEMENCIE

Zlepšuje náladu

Venovanie sa rôznym voľnočasovým aktivitám je nielen príjemné, ale podľa výskumov to tiež zvyšuje pocit šťastia. Preto je dôležité tráviť časť dňa relaxáciou pri knihe alebo sledovaním televízie bez toho, aby sme rozmýšľali na tým, že by sme tento čas mohli využiť na niečo užitočnejšie.

Dodáva energiu

Jedným z najlepších spôsobov, ako tráviť voľný čas, je užívať si ho v prírode. Asi každý z nás môže potvrdiť, že sa potom cíti lepšie a má to zaujímavé vysvetlenie. Štúdie zistili, že čas strávený v prírode, keď si iba vychutnávame prítomnú chvíľu, nemyslíme na žiadne veci spojené s produktivitou a s nikým nekomunikujeme, zvyšuje pocit vitality. 

Jednoduchý TRIK, ako prinútiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zabraňuje vyhoreniu

Ak sa nedokážete odtrhnúť od práce a to ani vo voľnom čase, postupne vás to vyčerpá. Na druhej strane činnosti, ktoré vám robia radosť a nemajú nič spoločné s prácou, vám umožnia cítiť sa uvoľnenejšie, naznačuje štúdia. Potom môžete svoju prácu robiť lepšie a s väčšou radosťou.

Umožňuje mozgu oddychovať

Štúdie ukazujú, že odpočinok má veľmi dôležitý vplyv na naše kognitívne schopnosti. Keď si urobíme prestávku, dáva nám to príležitosť zamyslieť sa nad našimi činmi a potom lepšie fungovať. Nezabúdajte si vyhradiť viac času na aktivity, ktoré vám pomôžu relaxovať: mozog to skutočne potrebuje.

Pripomína vaše ciele

Keď sme stále zaneprázdnení rôznymi úlohami, nemáme čas sa ani pozastaviť a zamyslieť sa nad svojím životom, aby sme pochopili, čo vlastne chceme. Ako však štúdia zistila, voľný čas, ktorý môžete využiť na aktivity, ktoré vás naozaj tešia, a nielen na to, čo musíte urobiť, zvýši vašu motiváciu a prinúti vás viac premýšľať o svojich vlastných cieľoch.

Viac o téme: Relax OddychZdravieMozogVoľný čas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9