Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prelomili tajomstvo úspechu elitných športovcov? Odpoveď prezradili ich črevá!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nad fyzickým výkonom atlétov žasnú milióny fanúšikov. Najlepší športovci sveta však rovnako fascinujú aj vedcov, ktorí vytrvalo hľadajú „tajnú prísadu“ ich úspechu. Vymykajú sa z priemeru génmi a dobrým svalstvom? Drinou? Silnou motiváciou? Vedci tvrdia, že elitných atlétov spája ešte niečo navyše – baktérie.

Vedci zistili, že olympionici a špičkoví maratónci majú v črevách po pretekoch zvýšené množstvo baktérií rodu Veillonella. Výskumníci preto urobili zaujímavý pokus. Veillonely umelo pridávali do stravy niektorým pokusným myšiam a sledovali, ako sa zmení ich správanie v porovnaní s ostatnými zvieratami. Ukázalo sa, že myši, ktoré mali v strave baktérie športovcov, dosahovali v priemere o 13 percent lepší výkon v behu.

Čítajte viac: Spiaci zápal v močovom mechúre: Fantóm, ktorý v tele ticho čaká na svoju ďalšiu šancu

Ako uvádza CNN, črevný mikrobióm každého človeka má individuálne zloženie a skladá sa z nepredstaviteľného množstva baktérií. Organizmu pomáhajú rozkladať komplexné sacharidy a škroby, a súčasne produkovať vitamíny a hormóny. Výskumníci si myslia, že niektoré z bakteriálnych rodov by mohli ovplyvňovať aj výkonnosť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Experti predpokladajú, že Veillonela úraduje pri tvorbe kyseliny mliečnej vo svaloch po veľkom fyzickom výkone. Kým väčšina ľudí tento efekt pociťuje ako tzv. svalovicu, bolesť svalstva a únavu, u elitných športovcov by vďaka špeciálnym baktériám svalová horúčka mohla mať miernejší priebeh, pretože baktérie rodu Veilonella kyselinu mliečnu rozkladajú.

V prípade, že by sa hypotéza potvrdila, otvára sa otázka, či by pomocou užívania probiotík s obsahom Veilonelly bolo možné dosiahnuť zvýšenie športového výkonu. Teóriu však bude potrebné podoprieť viacerými klinickými dôkazmi. Podrobnosti o výskume publikoval magazín Nature Medicine.

Viac o téme: BehŠportČrevné baktérieMikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9