Spiaci zápal v močovom mechúre: Fantóm, ktorý v tele ticho čaká na svoju ďalšiu šancu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-27 06:00:00

Opakované zápaly močových ciest sú postrachom pre mnohé ženy. Len čo infekcia po liečbe zmizne, o pár mesiacov sa opäť objaví. Čím je to zapríčinené a akým najčastejším chybám by sa pacienti mali snažiť vyhnúť?

Podľa odhadov sú zápaly močových ciest – cysticídy – po zápaloch horných dýchacích ciest druhou najčastejšie sa vyskytujúcou bakteriálnou infekciou. Do pozornosti odborníkov sa dostávajú aj v súvislosti s liekmi - pacienti kvôli nim užívajú 15-20 percent všetkých predpísaných antibiotík. Navyše, ich liečba býva dlhodobá, pretože majú tendenciu recidivovať. Až v 90 percentách prípadov je na vine zákerná baktéria žijúca v našom tráviacom trakte – baktéria Escherichia coli (E. coli) a jej patogénne podtypy.

Čítajte viac: Keď štrajkujú obličky: Príznaky môžu pripomínať črevnú koliku, upozorňuje lekár

Uropatogénna E. coli (UPEC) sa podľa slov doktora Petra Širolu pomocou svojich chápadiel dokáže prichytiť na stenu močového mechúra, infiltrovať sa do močových ciest a spôsobiť zápal. Zbaviť sa jej býva komplikované, pretože preniká až do vnútra buniek močového mechúra, zavŕtava sa do jeho steny a môže vytvárať tzv. „spiace ložiská“, ktoré sa po čase aktivujú pri strese, oslabenej imunite alebo sexuálnom styku. Len čo majú baktérie živnú pôdu na svoje množenie, kolotoč problémov sa znova roztočí a zápal sa opakuje. „Ak má žena opakovanú cysticídu, nie je to nová infekcia, ale spiace ložisko, ktoré sa reaktivovalo,“ spresňuje lekár.

Čítajte viac: Farba a zápach moču ako indikátor zmien: Urológ prezradil, čo hovoria o našom organizme!

So zápalmi močových ciest bojuje v produktívnom veku viac žien než mužov, dopĺňa gynekológ a pôrodník Jozef Španka. Je to spôsobené tým, že ženská močová rúra je v porovnaní s mužskou kratšia, má len 3-4 centimetre, vďaka čomu sa baktérie ľahšie dostanú do močového mechúra. „Cystitídu prekoná asi 12 percent žien ročne,“ spresňuje doktor Španka. V prípade mladých sexuálne aktívnych žien ide o 0,5 až 0,7 prekonaných cystitíd za rok. „U 25 percent žien sa cystitída objaví do polroka, u 50 percent pacientok do roka. O recidivujúcej infekcii hovoríme vtedy, keď sa objaví dvakrát za polrok alebo trikrát za rok,“ dodáva.

Medzi základné príznaky cystitídy patrí:

  • časté nutkanie na močenie,
  • pocit pálenia a rezania pri močení,
  • bolesť za lonovou kosťou, krv v moči,
  • zvýšená telesná teplota či únava.

K obranným mechanizmom, resp. prevencii patria podľa gynekológa úplné vymočenie sa, dobrý pitný režim, ale tiež genitálne ochlpenie – vonkajšie ochlpenie citlivých partií je totiž potrebné na to, aby baktérie usídlené na koži neprenikli do pošvového vchodu či močovej trubice.

Recidivujúci alebo neliečený zápal močových ciest by nemali brať na ľahkú váhu najmä mladé ženy, ktoré ešte nerodili, pretože môže negatívne ovplyvniť ich plodnosť, upozorňuje lekár. 

Bolesť ako varovný signál

Ako dopĺňa urológ, sexuológ a andrológ Jozef Dubravický, v prípade podozrenia na infekciu močových ciest je najmä u starších ľudí dobré myslieť aj na menej časté diagnózy, napríklad onkologické ochorenie, na ktoré môže poukazovať krv v moči bez pociťovania bolestí. Časté nutkanie na močenie býva tiež znakom prítomnosti kameňa v močových cestách, ale môže sa vyskytnúť aj pri nádore v močových cestách. V nejednoznačných prípadoch je preto vhodné, aby pacient podstúpil aj ultrazvuk, resp. sonografické vyšetrenie močového mechúra.

Terapia recidivujúcich infekcií močových ciest by mala zahŕňať aj zmeny životného štýlu. Predovšetkým v lete treba dbať o pravidelný a dostatočný prísun tekutín, pretože dehydratácia môže vyústiť až do zápalu obličiek. Vynechať by ste mali alkohol a dráždivé jedlá – niektorým pacientom môže sťažovať zdravotný stav vysoký príjem soli v strave, korenisté jedlá, ale aj káva. Zhoršovať priebeh zápalu môžu aj sladké či múčne jedlá. Dôležitou súčasťou liečby je aj hygiena intímnych partíí. 

Neantibiotická liečba cysticídy

Štatistiky aj skúsenosti lekárov hovoria, že len polovica žien s akútnou cystitídou vyhľadá lekára. Mnohé sa snažia liečiť v domácich podmienkach pomocou zvýšeného príjmu tekutín či výživových doplnkov s obsahom brusníc a udržiavaním močových ciest v teple. Niekedy zápal ustúpi, inokedy prerastie do ešte väčších komplikácií alebo sa po niekoľkých mesiacoch znova vráti a prechádza do chronického problému. Dôkladná liečba si však neraz vyžaduje spoluprácu urológa s gynekológom.

V rámci terapie cystitídy je bežnou praxou predpisovanie antibiotík. Vzhľadom na časnosť týchto zápalov však užívanie antibiotík kráča ruka v ruke s rizikom bakteriálnej rezistencie a u pacienta môže byť príčinou narušenia mikroflóry a oslabenia imunity.

Odborníci sa preto obracajú aj na neantibiotické postupy, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch prvou voľbou. V klinických štúdiách sa v rámci prevencie zápalov močových ciest osvedčilo užívanie D-manózy, ktorej účinok bol lepší ako opakované podávanie malých dávok antibiotika (nitrofurantoín) v pomere 85 percent k 80 percentám.

D-manóza je prírodná látka, ktorá sa nachádza aj v hruškách a jablkách. Tento jednoduchý monosacharid je prítomný aj vo výstelke močového mechúra, kde sa naň snaží naviazať uropatogénna baktéria E. coli. Keď je však D-manóza do tela dodávaná zvonka a dostane sa do moču, v močovom mechúre na seba viaže patogénne baktérie, ktoré sa z organizmu následne vyplavia spolu s prúdom moču. Na rozdiel od antibiotík ju podľa lekárov bez obáv z vedľajších účinkov môžu užívať aj tehotné ženy, celiatici či diabetici.

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
zápal močového mechúra cystitída uropatogénna E. coli

2019-06-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia