Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká medicínska záhada vyriešená: Dôvod, prečo ľudia potrebujú slepé črevo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Dlhé roky patrila funkcia apendixu, teda červovitého prívesku hrubého čreva, medzi medicínske záhady. Už v minulosti sa predpokladalo, že „slepé črevo“ v tele plní určitú úlohu, ale predstavy o jeho význame boli nejednoznačné. Teraz vedci prišli na to, prečo majú cicavce so slepým črevom evolučnú výhodu.

 

Bolestivý zápal slepého čreva, apendicitída, zvyčajne vedie k operácii a odstráneniu tohto záhadného črevného prívesku, ktorý dorastá do dĺžky päť až desať centimetrov. Jeho priemer je len šesť až osem milimetrov. Apendix lekári kedysi považovali za relatívne zbytočný orgán, atavizmus, ktorý v tele po odstránení nechýba. Potom sa ale začalo ukazovať, že môže slúžiť ako rezervoár prospešných črevných baktérií. Podľa arizonských vedcov z Midwesternskej univerzity je apendix našou evolučnou výhodou.

Čítajte viac: Čo to znamená, ak vás trápi niektorá z týchto bolestí brucha?

Profesorka Heather Smithová, ktorá študovala anatomickú stavbu tráviacej sústavy 533 rôznych cicavcov, zistila, že niektoré zvieratá, napríklad psy a mačky, slepé črevo nemajú – na rozdiel od primátov či králikov. Podľa výskumníkov sa apendix v minulosti evolučne vyvinul u rôznych druhov už niekoľkokrát v odlišných časových obdobiach. Akonáhle sa objavil, z evolučnej línie takmer nikdy nezmizol.

Stimulátor imunitného systému

Vedci tvrdia, že zvieratá s apendixom majú vyššiu koncentráciu lymfatického tkaniva v čreve, čo zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Tkanivo dokáže stimulovať rast prospešných črevných baktérií, ktoré sa ukladajú práve v apendixe. Keď organizmus trápi napríklad hnačka, slepé črevo zabezpečuje znovunastolenie bakteriálnej rovnováhy v čreve.

Profesorka Smithová sa domnieva, že ľuďom, ktorým slepé črevo museli odstrániť, môže trvať zotavenie sa z choroby o niečo dlhšie, najmä, ak počas nej prišli o časť prospešných črevných baktérií. Štúdia sa objavila v odbornom magazíne Comptes Rendus Palevol.

Veľká medicínska záhada vyriešená:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Slepé črevoApendix
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9