Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Narodili ste sa v septembri? Máte vraj dve veľké výhody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

O tom, ako veľmi vám budú hviezdy priať, rozhoduje aj mesiac narodenia. To hovoria astronómovia, a dokonca aj výskumníci, ktorí teraz zistili, že jeden z dvanástich mesiacov dáva svojim zrodencom do vienka štedrý dar. Dostali ste ho aj vy?

 

Rodičia detí narodených v lete alebo septembri často riešia dilemu: poslať dieťa do školy ako 5-ročné, alebo ešte rok počkať? Podľa štúdie amerického Národného úradu pre ekonomický výskum môžu mať deti nastupujúce do školy o pár mesiacov neskôr oproti ostatným výhodu.

Čítajte viac: Máte doma dieťa s vysokým IQ? Odhalí to táto odporná vec!

Vedci skúmali kognitívny vývoj 1,2 milióna floridských školákov vo veku od šesť do 15 rokov, z ktorých všetci sa narodili v rôznych mesiacov. Zistili, že deti, ktoré sa narodili v septembri a nastúpili do školy až po dovŕšení šiesteho roku života, resp. boli v kolektíve najstaršie, dosahovali lepšie výsledky.

Štúdia s názvom Začiatok školskej dochádzky a kognitívny vývoj posudzovala nielen vek, ale aj socioekonomické faktory ako rodinné zázemie detí či ich etnickú príslušnosť. Vedci tvrdia, že deti, ktoré začali navštevovať školu o niečo neskôr, dosiahnu s vyššou pravdepodobnosťou vysokoškolské vzdelanie. Kuriozitou je, že so septembrovým dátumom narodenia súvisí aj nižšia pravdepodobnosť, že dieťa spácha trestný čin v mladistvom veku. Zjednodušene povedané, staršie deti majú tendenciu správať sa múdrejšie.

Viac o téme: ŠkolaŠkolákMúdrosťInteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9