Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bizarný syndróm ničí ich životy: Malý chlapec má chuť na neobvyklé veci z domácnosti!

Tapety sú tým, čo chlapcovi najviac chutí. Trpí ojedinelým syndrómom. Zobraziť galériu (2)
Tapety sú tým, čo chlapcovi najviac chutí. Trpí ojedinelým syndrómom. (Zdroj: thinkstock.com)

Callum na prvý pohľad nie je ako ostatné deti. Bleda pokožka je dôsledkom albinizmu, ktorým trpí. Ani zrak mu nefunguje tak, akoby sa na deväť ročné dieťa patrilo. Trpí autizmom, takže mnohí by si mysleli, že to je na dieťa aj tak veľa. Navyše ho trápi pica.

Syndróm, ktorý núti ľudí robiť zvláštne veci

„Mali sme pekný dom, ale zničil ho,“ povedala Claire Goreyová, mama 9 ročného Calluma.

Calluma totiž trápi syndróm pica, čo je vlastne vzácna porucha príjmu potravy, kedy má človek chuť na naozaj bizarné veci. V prípade tohto malého chlapca sú to tapety zo stien či hubky na umývanie riadov. Takýmto neobvyklým spôsobov „stravovania“ už pribral na neuveriteľných 50 kilogramov.

„Musíme ho mať neustále na očiach. Snažíme sa podobné veci dostať od neho, aby ich nemohol zjesť,“ povedala Claire, ktorá je zo situácie zúfalá.

Niekoľkokrát v byte menili tapety, pretože sa do nich Callum vždy „rád pustil“. Je aj normálne jedlo, jeho apetít je neuveriteľný.

„Je to veľký chlapec, najmä preto, že neustále je. Nemáme inú možnosť, len dúfať, že z toho jedného dňa vyrastie,“ pevne verí jeho mama, ktoré okrem Calluma vychováva aj tri ďalšie deti – Daniela, Arona a Amy.

Callum má chuť na naozaj bizarné veci. Napríklad hubky na umývanie riadu (zdroj: profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Callum má chuť na naozaj bizarné veci. Napríklad hubky na umývanie riadu (zdroj: profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Strach a trápenie – taký je ich život

Syndróm mu bol diagnostikovaný pred dvoma rokmi, odvtedy nie len rodičia žijú v strachu. Na čo ďalšie dostane Callum chuť, čo zje, kedy to zje. Neustále musia byť v strehu, pretože sa boja, že sa chlapec otrávi. Rodina nebola na dovolenke dlhých šesť rokov a boja sa Calluma poslať na školský výlet. Nikdy nevedia, čo sa môže stať.

Ak na neho nemôže dávať pozor mama, ujme sa role strážcu jeho sestra. Dáva na neho pozor nie len doma, ale aj keď je vonku na záhrade.

Čo je vlastne tento syndróm zač?

Ak človek trpí picou, má chuť na veci, ktoré by sme bežne nemohli a nechceli jesť, pretože na to nie sú určené – kamene, špinu, výkaly, kov.

Pre deti s autizmom je tento syndróm ešte náročnejší, nakoľko samé nevedia, ako sa s týmto správaním vyrovnať. Nevedia rozoznať a ani pochopiť, ktoré veci sú určené k jedlu a ktoré nie. To spôsobuje úzkosť alebo stres. Autizmus totiž spôsobuje aj to, že ľudia mávajú zmyslové problémy a niektoré predmety, ktoré zdraví ľudia vyhodnocujú ako nepožitelné, oni berú za potravu.

Syndróm len ťažko liečiť, odborníci odporúčajú rôzne opatrenia – napríklad vymeniť jednu vec druhou, ktorá má podobnú textúru. Napríklad – kamene nahradiť zeleninou podobnej štruktúry. Zároveň to ale znamená eliminovať všetky podobné predmety z dosahu, aby si ich dieťa nezamenilo.

Je ťažké určiť príčinu takéhoto správania, posúdiť to môže terapeut, čo je jedným z najlepších spôsobov, ako postupovať. Požiadať môžete svojho sociálneho pracovníka alebo lekára,“ povedala Carol Povey, riaditeľka National Autistic Society´s Centre for Autism v Anglicku. 

Čítajte tiež: Koniec nafúknutého balóna v bruchu: Pod odhalení príčiny vám ihneď spľasne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9