Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bežná tabletka na bolesť ako ju nepoznáte: Neskutočné, s čím si hravo poradí!

Aspirín má mnohé využitia. O niektorých ste možno ani netušili.
Aspirín má mnohé využitia. O niektorých ste možno ani netušili. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak začnete pokašliavať, trápi vás horúčka, okamžite siahnete po bežne dostupných liekoch, medzi nimi aj liekmi s obsahom aspirínu. Prináša úľavu, akú si v tom momente prajete, pri tom ani nemusíte chodiť k lekárovi. Aké je ešte jeho využitie v domácnosti?

Nie len pre zdravie

Aspirín je univerzálnym pomocníkom pri problémoch nie len čo sa týka zdravia, je aj odpoveďou na niektoré domáce problémy.

  • Liek na akné

Domáce recepty na odstránenie pupienkov na tvári nie len dospelých ale aj pubertiakov obsahujú od sódy bikarbóny až po zubnú pastu, našli by ste medzi nimi aj aspirín. Návod je pri tom jednoduchý. Rozdrvte aspirín, nakvapkajte naň trošku vody. Naneste túto zmes na tvár a nechajte pôsobiť. Zmes by mala zmenšiť začervenanie, ale aj vstrebanie akné. Ak sa nič nestalo, pokojne opakujte, až kým neuvidíte ten správny výsledok.

  • Na tvrdú pokožku na nohách

Tvrdá pokožka na pätách nie je nič príjemné. Ak sa jej neviete zbaviť ani s pomocou drahých krémov, je tú pre vás jedno riešenie. Rozdrvte päť či šesť aspirínov na prášok, pridajte pol čajovej lyžičky citrónovej šťavy a vodu. Zmixujte, aplikujte na oblasti, kde je koža najtvrdšia. Zabaľte nohy do uteráku a potom do plastového vrecka. Nechajte pôsobiť 10 minút, potom zmäkčenú kožu odstráňte napríklad pemzou. Ide to rýchlo, však?

  • Dajte zbohom svrbivému uštipnutiu

Hoci sezóna komárov ešte len príde, predsa len treba mať na pamäti, ako sa brániť. Aj tu celkom pomôže využitie aspirínu. Ak trávite voľný čas v prírode a stalo sa vám, že vás niečo uštiplo, skúste pozrieť do lekárničky.

Ak totiž budete tabletkou potierať miesto vpichu, je možné, že sa vám uľaví. Ak vás uštipne iný hmyz, tiež to môžete vyskúšať.

Uvedomiť by sme si ale mali, že ak nám je odrazu zle, máme bolesti brucha, zle sa nám dýcha,  tento trik vám nepomôže. Je nutné vyhľadať lekársku pomoc, môže ísť o život.

  • Aspirín pri starostlivosti o vlasy

Táto malá tabletka pomôže aj naším vlasom. Hoci to neznie ako práve najmúdrejšia rada, problémy s lupinami môže vyriešiť jednoduchý trik. Dva aspiríny podrvte na prášok, do dlane si dajte normálne množstvo šampónu, prášok doň nasypte. Naneste si túto zmes na vlasy, počkajte minútku či dve, medzi tým masírujte. Zmyte a následne si vlasy ešte raz umyte bežným šampónom.

Ak by ste chceli vedieť, prečo má aspirín tieto vlastnosti, je to kvôli jeho obsahu.

„Aplikovaním aspirínu zmixovaného so šampónom na našu pokožku pomôže zlepšiť zápal pokožky hlavy, ktorý spôsobuje lupiny a zlepšuje ich odstránenie,“ dodal Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického testovania v dermatológii v Mount Sinai Hospital v New York City.

Druhým trikom, pri ktorom sa využije aspirín je zachovanie si farby vlasov. Plávanie na plavárni v chlórovej vode sa dokáže na vlasy podpísať viac, ako by sme očakávali. Ak si krátite zimné večery v krytom bazéne, farbu vlasov viete oživiť pomocou tohto triku. Do pohára teplej vody dajte 6 tabletiek aspirínu, zmes nalejte na vlasy a nechajte pôsobiť približne štvrť hodinky.

Zlepší vašu kondíciu? 

Okolo aspirínu sa vedú stále nové a nové debaty. Len nedávno sa hovorilo o tom, že pravidelné užívanie tohto lieku zabraňuje vzniku srdcového infarktu. Dospelo sa k tomu aj preto, lebo aspirínom sa krv riedi, čo by znamenalo predchádzanie vzniku zrazenín, ktoré sú primárnym zapríčinením srdcovej príhody.

Skutočne to ale takto funguje? Ako sa hovorí, každá minca má dve strany. Pravidelné užívanie aspirínu, hoci v malom množstve, môže aj uškodiť. Odborníci z Warwick medical schol upozornili nato, že aj užívanie aspirínu denne môže zväčšiť hrozbu krvácania do mozgu či žalúdka. Na tento stav môže jeho základná zložka – kyselina acetlysalicylová. Preto ak chcete experimentovať, najskôr sa poraďte so svojím lekárom, inak vám hrozí riziko. 

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9