Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Môžeme kýchať s otvorenými očami? Odpovede na otázky, ktoré ste sa báli opýtať!

Kýchnuť sa vám môže aj v nevhodnej situácii.
Kýchnuť sa vám môže aj v nevhodnej situácii. (Zdroj: thinkstock.com)

V živote sa z času na čas objavia otázky, na ktoré by nám zodpovedne mohli odpovedať iba odborníci. Môžeme napríklad kýchať s otvorenými očami?

Kýchanie s otvorenými očami?

Ak sa chystáte kýchnuť, mozog vyšle signál vašim očiam, aby sa zatvorili. Je to jednoducho reflex. Nič by sa nestalo, ak by ste ich nechali otvorené. Proti reflexu sa bojovať jednoducho nedá. Bojíte sa, že by by očné buľvy vyskočili z očných jamôk? Ani toho sa báť nemusíte, nakoľko očné svaly sú natoľko silné, že k tomu nikdy nedôjde.

Prečo nám nedorastajú končatiny?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo jašterici dorastie kus chvostíku a nám nedokáže dorásť kus prsta, keď sa porežeme? Iste, pri porezaní sa nám koža zregeneruje tak, že je schopná zaceliť ranu, aj keď ostane jazva. Výskum kmeňových buniek však ešte nie je na takej úrovni, aby sme dokázali nahradiť chýbajúcu končatinu. Enrique Amaya, biológ z Manchesterskej univerzity podal vysvetlenie, prečo nášmu telu nedokáže narásť nová končatina, napríklad ako u mloka. Sme teplokrvné živočíchy a rozdiel medzi nami a mlokmi je aj v tom, že naše telo nedokáže vydržať dlho bez jedla. Organizmus sa regeneruje tak rýchlo, ako je to možné.

Malé kanáliky v našich očiach

Pri pohľade do zrkadla si nejedna z nás (pretože si to mohli všimnúť najmä ženy pri líčení) všimla malé kanáliky na viečkach. Čo myslíte, načo slúžia? Sú po Meibomové žľazy, zodpovedné za tvorbu látky nazvanej meibum. Tento olejček chráni naše oči a pomáha nám žmurkať, no najmä zabraňuje vyparovaniu sĺz. Cez noc, kedy nežmurkáme, sa mieša tento olej s ďalšou látkou, ktorá napomáha vyplavovaniu všetkých nečistôt na okraj našich očí.  

Prečo sú vlasy tmavšie, keď sú mokré?

Táto záhada trápi ľudí z jedného jediného dôvodu. Vode ja predsa číra, tak prečo sú vlasy tmavšie? Odpoveď je však jednoduchšia, ako by sa zdalo. Ak máme mokré vlasy, majú tendenciu odrážať menej svetla. Mokré vlasy sú spojené viac ako suché, preto suché odrážajú viac slnečného svetla. 

Čitajte tiež: Neuveriteľné, čo spravil korzet so ženským telom: Takto drasticky jej zmenil postavu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9