Jedinečný antiperspirant bez chémie, ktorý spoľahlivo prekryje pot: Takto si ho vyrobíte!

Vyrobte si vlastný antiperspirant, ktorý je bez chémie a škodlivých látok.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-02 06:00:00

Hliník v antiperspirantoch stále straší ženy v súvislosti s rizikom vzniku rakoviny prsníka. Najnovšie svoje obavy vyjadrili aj muži, ktorí by jeho používanie najradšej stopli. Aby sme sa však cítili komfortne vo svojej koži, bez antiperspirantov sa niekedy nezaobídeme. Čo máme teda robiť?

 

Hliník a rakovina prsníka

Téma antiperspirantov rezonuje medzi ženským obecenstvom pre hliníkové soli už pekných pár rokov. Medzi ľuďmi sa šíri správa, že hliník sa vstrebe z podpazušia do tkaniva prsníka. Aj keď ide o staré tvrdenie, celé roky mu mnohí verili. Sú na mieste obavy?

V skutočnosti priame spojenie medzi kožou podpazušia a mliečnou žľazou neexistuje. V prípade lymfatickej cesty by musela tiecť lymfa opačne, čo je tiež nemožné. Hliník a rakovina prsníka nemajú žiaden súvis. Na druhej strane, pravdou je, že väčšina antiperspirantov obsahujú parabény, teda rakovinotvorné látky, alkoholy, sťahujúce látky a iné chemikálie, ktoré našej pokožka práve neprospievajú. Najhoršie sú pritom parabény, ktoré môžu meniť hladinu hormónov, zvyšujú riziko niektorých typov rakoviny, prispievajú k poruchám plodnosti, alebo dokonca vplývajú na zmeny vývoja plodu a malých detí.

Antiperspirant bez chemických prísad, ktorý spoľahlivo prekryje pot? Pre mnohých zrejme nereálne, no v skutočnosti také existujú. Stačí len poznať recept, ako si vyrobiť domácu alternatívu kozmetického výrobku!


Ako stopnúť nepríjemné potenie? Pomôžu vám prírodné prostriedky, ktoré obmedzia nepríjemný zápach a nebudú vás trápiť mokré škvrny na oblečení!


Antiperspirant s levanduľou

Hlavne na citlivú pokožku je ideálny levanduľový antiperspirant. Levanduľa je mimoriadne šetrná k pokožke, pôsobí na ňu protizápalovo a je účinná proti vyrážkam, ekzémom a dermatitídam. Vo veľkom sa používa levanduľový olej, ktorý je vhodné nanášať na boľavé miesta po úrazoch, zápaloch a pri reume.

Potrebujete:

3 lyžice kokosového oleja, 2 lyžice bambuckého masla, 3 lyžice kukuričného škrobu, 3 lyžice prášku do pečiva, 5 kvapiek levanduľového oleja.

Postup:

Zmiešajte všetky tekuté zložky. Po ich premiešaní postupne pridávajte kukuričný škrob a prášok do škrobu. Opäť dobre premiešajte.


Levanduľa má nielen čarovnú vôňu: Pomôže pri kožných problémoch či bolesti zubov


Antiperspirant s citrónom

Hlavnou zložkou v tomto prírodnom antiperspirante je citrónový esenciálny olej. Citrón pomáha pozdvihnúť náladu a poskytnúť energiu. Vďaka nemu sa hneď budete cítiť sviežo! Je vhodný hlavne počas leta.

Citrónový antiperspirant

Potrebujete:

2 lyžičky kokosového oleja, ¾ pohára neparfumovaného púdra, 6 lyžičiek kakaového masla, ½ čajovej lyžičky citrónového esenciálneho oleja.

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte tak, aby vám z toho vznikla hustá zmes. Skladujte antiperspirant na chladnom mieste a použite kedykoľvek, keď budete potrebovať.

Čítajte tiež:

Šokujúci nález v nose: To, čo lekári videli, ich vydesilo na smrť!

Odhoďte antiperspiranty z kúpeľne: Vraj by sme ich nemali používať!

2015-04-02 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia