Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MUDr. Schreinerová bola online: Ako odstrániť pocit suchého oka?

MUDr. Petra Schreinerová je odbornou očnou lekárkou v klinike NeoVízia.
MUDr. Petra Schreinerová je odbornou očnou lekárkou v klinike NeoVízia. (Zdroj: Neovízia)

Syndróm suchého oka môžu spôsobiť desiatky faktorov. Od pracovného prostredia, cez hormonálne ochorenia, až po imunologické a zápalové ochorenia. Na liečbu je vhodné užívať umelé slzy, ale pozor si treba dávať na obsah konzervačných látok v kvapkách. Nielen na to upozornila čitateľov očná lekárka MUDr. Petra Schreinerová, ktorá bola online dnes od 11:00 – 12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo im ešte poradila!

MUDr. Petra Schreinerová pracuje na klinike Neovízia, kde sa venuje komplexnej očnej diagnostike. Je špecialistkou na oblasť neurooftalmológie, na ultrazvukovú diagnostiku oka a diagnostiku pomocou OCT (optická koherentná tomografia). Absolvovala množstvo oftalmologických kongresov doma aj v zahraničí a zúčastňovala sa viacerých prednášok, kongresov na Slovensku aj v zahraničí, špecializovaných na oblasť neurooftalmológie. Taktiež je členkou Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej oftalmologickej spoločnosti a spoluautorkou niektorých publikácií.

MUDr. Petra Schreinerová bola online dnes od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Počas online rozhovoru pomohla mnohým čitateľom, ktorých trápili problémy s očami.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

24.09.2013 12:11 - otázka od Renáta
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je reálne že sa mi mohol zlepšiť zrak.Keď som mala 13 rokov, začala som nosiť okuliare - dioptrie -0,75, postupne sa mi zhoršovali a mala som -2,75, teraz(mám 27 rokov) som bola asi po 5 rokoch na vyšetrení u inej očnej lekárky, ktorá mi tvrdí na základe vyšetrenia, že mám -1,5..Keď som sa jej pýtala, že či sa mi mohol tak zlepšiť zrak, tvrdila mi, že nie že mi ho zle diagnostikovali, čo si nemyslím, keďže tiež dané dioptrie ukázali moderné prístroje, a s danými dioptriami som videla dobre až donedávna, keď som mala pocit že sa mi zhoršil zrak, lebo som s mojimi kontaktnými šošovkami -2,75 videla menej ostro..povedala mi, že je to tým že sú pre mňa príliš silné. Čo si o tom myslíte? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň Renata. Odporučila by som Vám refrakčný vstup na našej klinike, kde počas trojhodinového vyšetrenia detailne vyšetríme dioptrický stav Vašich očí aj desiatky ostatných parametrov. Na záver vyšetrenia vám lekár odporučí riešenie. Vo Vašom príapde by mohlo ísť aj o bezbolestné laserové odstránenie dioptrií pomocou laserovej metódy NeoLASIK HD.http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/
24.09.2013 12:09 - otázka od Kamil
Dobry den mam 30r na jedno oko som tupozraky ako sa to da liecit? po pripade bude sa to zhorsovat? mam to od dectva a je to stale tak isto dakujem.
Dobrý deň Kamil, liečba tupozrakosti pokročila Na našej klinike okrem možnosti odstránenia tupozrakosti laserom využívame často účinné implantácie vnútroočných šošoviek. Tupozraké oči sú v 99% ďalekozraké a tento problém riešime často implantáciou ICL a operáciou PRELEX. V prípade diagnózy astigmatizmus mixtus spojeného s tupozrakosťou pristupujeme k odstráneniu femtolaserom. Radi sa na Vás pozrieme.
24.09.2013 12:07 - otázka od Alfonzo
Dobry den,rad by som sa opytal na liecbu tupozrakosti.Ci nejak medicina pokrocila v liecbe tohto ochorenia,alebo je to stale ako pred 20 rokmi?mam namysli nejake lasarove operacie atd... Pekny den prajem,Dakujem
Dobrý deň Alfonzo, na našej klinike máme veľmi dobré výsledky s leičbou tupozrakosti, ktorá bola ešte pred pár rokmi takmer neriešitená. Okrem možnosti odstránenia tupozrakosti laserom využívame často účinné implantácie vnútroočných šošoviek. Tupozraké oči sú v 99% ďalekozraké a tento problém riešime často implantáciou ICL a operáciou PRELEX. V prípade diagnózy astigmatizmus mixtus spojeného s tupozrakosťou pristupujeme k odstráneniu laserom. Potrebujeme Vás však vyšetriť (refrakčný vstup). V prípade záujmu Vás objedná recepcia http://www.neovizia.sk/kontakty/
24.09.2013 12:05 - otázka od Marcela
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, som krátkozraká (mám dioptrie 6,5 na obe oči), dá sa táto krátkozrakosť po operácii laserom úplne odstrániť? Koľko stojí operácia oboch očí? Ďakujem.
Dobrý deň Marcela. Najskôr Vás potrebujeme kompeltne vyšetriť a zistiť desiatky parametrov vrátane hrúbky rohovky. Ak bude dostatočne hrubá, pravdepodobne bude u Vás možná bezbolestná laserová metóda NeoLASIK HD s femtolaserom. http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/ Prípadne iná, vnútroočná operácia s implantáciou fakickej šošovky ICL. Budeme sa na Vás tešiť. Objedná Vás naša recepcia http://www.neovizia.sk/kontakty/
24.09.2013 12:03 - otázka od Jarmila
Dcéra má 26 rokov a je krátkozraká (dioptrie č. 7), kedy by bola vhodá operácia a aký by bol najšetrnejší a najmenej bolestný zásah - operácia očí, nakoľko v dnešnej dobe viac spôsobov operácií. Ďakujem
Dobrý deň Jaroslava. Laserové operácie prešli za ostatných dvadsať rokov obrovským vývojom. Dnešné najmodernejšie, bezbolestné počas operácie aj hojenia, dokážu krásne odstrániť aj astigmatizmus. Pre rýchlu orientáciu, existujú dve hlavné metódy laserových operácií, hoci každá klinika ich môže na svojom pracovisku nazývať inak. 1. METÓDY S FEMTOLASEROM (tzv. hĺbkové metódy - femtoLASIK, femtoALSK basi, NeoLASIK HD) a 2. POVRCHOVÉ METÓDY (PRK, Lasek, Epilasek, Super Laser, No Touch Laser, 6D Laser). Najmodernejším a najšetrnejším, čo dnešná očná chirurgia pozná, sú metódy pomocou femtolasera. Sú bezbolestné, šetrné a s doživotnou zárukou. Pri metóde NeoLasik HD vytvoríme femtosekundovým laserom rez pomocou mikrobublín plynu, ktoré vzniknú vo vrstve rohovky lúčom femtosekundového laseru. V tejto rovine vznikne lalok (tzv. lamelka alebo flap) tkaniva rohovky so špeciálnym „zámkovým“ okrajom. Lalok jemne odklopíme, vykonáme laserovú operáciu. Po ňom ho opäť „zaklopíme“ a zámok na okraji flapu sa uzamkne. Povrch rohovky ostáva neporušený, vďaka čomu je zákrok bezbolestný. Pri povrchových laserových operáciách (bez femtolaseru) chirurgovia najskôr odstránia povrch – epitel rohovky. Následne vykonajú samotnú laserovú operáciu. Práve povrch rohovky predstavuje najhustejšie pokryté miesto nervovými zakončenia ľudského tela. Prvé tri dni po zákroku dorastá a tento moment je pre pacienta veľmi bolestivý. Na zmiernenie bolesti by mal dostať na prvé 3 pooperačné dni kontaktné šošovky. Viac info nájdete http://www.neovizia.sk/kontakty/ Pri dobrej diagnostike a kompletnom očnom vyšetrení (refrakčnom vstupe) riziká laserovej operácie pomocou femtosekundového lasera nie sú. Jediným je fakt, že ani najlepší chirurg nedokáže na 100% potvrdiť, ako sa bude vyvíjať dioptrický stav Vašich očí v budúcnosti. Výhodou metódy NeoLASIK HD je bezbolestnosť a šetrnosť a navyše doživotná záruka. Ak by sa stalo, že v budúcnosti Vám dioptria náhodou dorastie, klinika dolaseruje chybu už na vlastné náklady. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/. Pokiaľ by ste sa chceli objadnať na vyšetrenie - refrakčný vstup, môžete tu http://www.neovizia.sk/kontakty/.
24.09.2013 11:58 - otázka od Jaroslava
Dobrý deň, mám 5-ročného vnuka, ktorý ochorel vo veku 20 mesiacov na autoimunitnú chorobu JIA. Bohužiaľ stále ešte nie je v poriadku. Berie biologickú liečbu /Enbrel/,injekčne Metotrexát a užíva Medrol. Je toho veľa. Chodí každé 3 mesiace na očné vyšetrenie, ale chcem sa spýtať, či aj v tomto veku /veľmi nespolupracuje s p. doktorkou/ sa dá ozaj ihneď zachytiť vplyv jeho choroby na oči, aby sa mohla prípadne začať liečba. Veľmi sa toho bojíme, aby mu táto hrozná choroba nezasiahla očká. Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň Jaroslava. Váš vnuk musí byť kompletne vyšetrený na detskej očnej klinike, Ak nespolupracuje, u detí je možné podstúpiť aj vyšetrenie v celkovej anestéze.
24.09.2013 11:57 - otázka od Mirka
Dobrý deň. Mamine zistili šedý zákal, na nete som čítala že sa to dá liečiť len operačne. Musí ísť teda bezpodmienečne na operáciu? Ďakujem.
Dobrý deň Mirka, áno, jediným riešením sivého zákalu je odstránenie zakalenej rohovky. Katarakta (sivý zákal) znamená zníženú priehľadnosť, zakalenie, normálnej čírej očnej šošovky. Tá brání priechodu lúčov svetla na sietnicu. Mierny stupeň zákalu ešte nemusí ovplyvniť videnie. V pokročilom štádiu už zbadáte sprievodné príznaky: máte pocit, akoby ste videli zahmlene, ste citlivejší na svetlo, zdá sa vám, že vidíte horšie do diaľky a obraz pred vami sa javí skreslený. Rýchlost zakalenia šošovky je individuálna. Od počiatočných ťažkostí do úplnej slepoty môžu uplynúť roky a desaťročia. V niektorých prípadoch na to stačia mesiace. Odporúčame Vašu mamu objednať na vyšetrenie pred operáciou sivého zákalu. Štandardné operácie spolu so žltou šošovkou u nás preplácajú kompletne všetky zdravotné poisťovne. Ako prvá klinika ponúkame aj nadštandard v podobe laserovej operácie femtoaserom LenSx, úplne bez použitia skalpelu. Všetko Vašej mame vysvetlíme na záver vyšetrenia. Ešte niečo - pri sivom zákale netreba čakať! Starý mýtus, že zákal musí “dozrieť", kým sa operuje, už dávno neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete. Objednať sa môžete http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:53 - otázka od Kristína
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor týkajúci sa laserových operácií očí. Trpím astigmatizmom na oboch očiach a nosím okuliare, ktoré mi často sťažujú život. Preto sa Vás pýtam, či odporúčate laserovú operáciu alebo nie, prípadne aké sú riziká. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.
Dobrý deň Kristína. Laserové operácie prešli za ostatných dvadsať rokov obrovským vývojom. Dnešné najmodernejšie, bezbolestné počas operácie aj hojenia, dokážu krásne odstrániť aj astigmatizmus. Pri dobrej diagnostike a kompletnom očnom vyšetrení (refrakčnom vstupe) riziká laserovej operácie pomocou femtosekundového lasera nie sú. Jediným je fakt, že ani najlepší chirurg nedokáže na 100% potvrdiť, ako sa bude vyvíjať dioptrický stav Vašich očí v budúcnosti. Výhodou metódy NeoLASIK HD je bezbolestnosť a šetrnosť a navyše doživotná záruka. Ak by sa stalo, že v budúcnosti Vám dioptria náhodou dorastie, klinika dolaseruje chybu už na vlastné náklady. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/. Pokiaľ by ste sa chceli objadnať na vyšetrenie - refrakčný vstup, môžete tu http://www.neovizia.sk/kontakty/.
24.09.2013 11:49 - otázka od Bielcikova Lenka
Dobry den pani doktorka, chcela by som sa spytat na vas nazor ohladom laserovej operacie oci (kvoli dioptriam do dialky, dioptrie +2+3, vek 53 rokov). Je pravda, ze pri operacii sa znici Bowmanova membrana a uz sa nikdy neobnovi? Takisto vraj epitel oka narastie opat. Aj ked ho odhrnu alebo uplne odstrania. Je to pravda? Daju sa vobec odstranit dioptrie na nulu alebu budem musiet nosit aj nadalej okuliare? Citala som aj o vela vedlajsich ucinkov, ako je strata slz, suche oci, pocit prilepeneho oka, nocne videnie, seroslepota, svetoziara okolo svetiel. Odporucali by ste laserovu operaciu na odstranenie dioptrii..? Velmi pekne dakujem za vas odporny nazor. S pozdravom Bielcikova Lenka, Myjava
Dobrý deň Lenka,vo Vašom prípade už laserové odstránenie dioptrií nebude pravdepodobne možné. Ideálnou metódou (to však dokážeme určiť až po komplexnom vyšetrení - tzv. refrakčnom vstupe) by pre Vás mohla byť metóda PRELEX. Počas 15-minútového ambulantníhozákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov.
24.09.2013 11:46 - otázka od Mária
Bola som krátkozraká (Ľ´-2, P=-3), vekom sa mi zrak zmenil, mám veľký rodiel medzi pravým a ľavým okom - jedným vidím dobre do diaľky, druhým nablízko, a je tam aj posunutý cilinder, mám síce okuliare, -0,5 a -2, ale nemôžem ich používať, lebo mi to ťahá oči a bolí ma hlava. Poraďte mi prosím, čo s tým.
Zdravím Mária, je nutné premerať dioptrie. Možno zle znášate veľký rozdiel medzi jednotlivými dioptriami, z toho môžete trpieť bolesťami hlavy. Správna dioptrická korekcia by mala pomôcť.
24.09.2013 11:45 - otázka od Milan
Dobrý deň.Dosť často ma bolí resp.páli za očami, tiež slzenie ojedinele rezanie.Často je to spojené s bolesťou hlavy.Z čoho to môže byť?Pracujem denne počítačom ale snažím sa udržať bezpečnú vzdialenosť a mám aj vysoký tlak na ktorý sa liečim(od dnes)mohli by ste mi poradiť?Ďakujem
Dobrý deň Milan, vo Vašom prípade ide pravdepodobne opäť o syndróm suchého oka. Syndróm spôsobuje veľmi veľa faktorov, dlhodobá práca s počítačom je jedným z nich. Pri práci si robte pravidelné prestávky. Ideálne po každej hodine práce na počítači sa od neho aspoň na 10 minút vzdiaľte. V rámci prevencie si môžete pomasírovať viečka prstami alebo akoby kresliť imaginárny obdĺžnik očami najprv do jednej a následne do druhej strany. Ľudské oko neustále zvlhčujú slzy, ktoré na nich vytvárajú slzný film. Klimatizácie, ventilácie, kúrenie či dlhodobá práca na počítači však jeho tvorbu narúšajú. To vedie k vysychaniu rohovky a spojovky. Následkom toho vznikajú mnohé príznaky typické pre toto ochorenie. Slzný film sa skladá z troch zložiek (lipidová, mucinózna a vodná). Ak sa naruší ich rovnováha, nevytvára sa plnohodnotný slzný film a vzniká syndróm suchého oka. Preto odporúčam pravidelné kvapkanie umelých sĺz, ktoré kúpite v lekárni.
24.09.2013 11:42 - otázka od sametka8
Odkedy nosím okuliare - multifokálne, mám obrovský problém namaľovať si oči, pretože si ich maľujem len po pamati. Co s tým? Dakujem:)
Dobrý deň. Je potrebné premerať dioptrie a zistiť, či máte v okuliaroh vhodné dioptrické sklá. S multifokálnymi okuliarmi je prirodzene ťažšie nanášať si mejkap. Existuje overená a účinná metóda, ktorou zbavujeme našich pacientov multifokálnych okuliarov. Pri metóde PRELEX http://www.neovizia.sk/liecba-presbyopie-prelex/ chirurg natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/liecba-presbyopie-prelex/ Pokiaľ by ste mali o metódu záujem, prvoradé je podstúpiť kompletné vyšetrenie, u nás ho voláme PRELEX vstup. Počas trojhodinových vyšetrení kompletne spoznáme stav Vašich očí a zistíme, či je metóda pre Vás vhodná.
24.09.2013 11:39 - otázka od Peter
Dobrý deň. Chcem sa spýtať do akej miery je náročná transplantácia očnej rohovky - čas, riziko atď, a či ju prepláca poisťovňa alebo si to hradí pacient. Ďakujem
Dobrý deň Peter. Transplantácia rohovky je náročná. Darcov nie je dostatočný počet a imunitný systém pacienta nemusí cudziu rohovku prijať. Pokiaľ trpíte diagnózou keratokonus, vo rozvinutých štádiách bola kedysi transplantácia jediným riešením. Dnešná liečba tohto ochorenia našťastie pokročila vemľmi dopredu a stav dokáže veľmi dobre zlepšiť a stabilizovať implantácia tzv. rohovkových prstencov, keraringov. Na našej klinike máme odborníčku, ktorá sa diagnostike a liečbe keratokonusu špeciálne venuje. Pokiaľ ide aj o Vašu diagnózu, môžete sa objednať k MUDr. Adriáne Smorádkovej. Je jednou z mála očných chirurgov, ktoré implantujú rohovkové prstence pomocou femtosekundového laseru.
24.09.2013 11:33 - otázka od Simona
Dobry den, ako zistim, ze mam unavene oci? Nosim kontaktne sosovky, kedze nevidim do dialky, ak by sa mi zacal zhorsovat zrak do blizka potom je mozne nosit uz len okuliare alebo su na to specialne kontaktne sosovky?
Dobrý deň Simona. Existujú aj multifokálne kontaktné šošovky. Podľa výšy dioptrií môže byť pre vás vhodná aj metóda PRELEX. Ide o metódu PRELEX, s ktorou máme na našej klinike výborné skúsenosti. Počas 15-minútového ambulantníhozákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/liecba-presbyopie-prelex/ Pokiaľ by ste mali o metódu záujem, prvoradé je podstúpiť kompletné vyšetrenie, u nás ho voláme PRELEX vstup. Počas trojhodinových vyšetrení kompletne spoznáme stav Vašich očí a zistíme, či je metóda pre Vás vhodná.
24.09.2013 11:33 - otázka od Sedláčeková Hana
Pred rokom som sa v noci zobudila na veľkú bolesť v oku, šla som k lekárke. Dôvod - v noci sa mi prilepilo viečko na oko a keď som ním v spánku pohla, vytrhla som si kus rohovky.Po vyliečení mi zostala na rohovke jazva a odvtedy na toto oko vidím rozmazae.Naďalej ma trápi v nočných hodinách suché oko, kvapkám si kvapky aj dávam gel, dá sa s tým žiť až na to,že na toto oko vidím rozmazane a preto ho prižmurujem a všímam si,že začínam škúliť.Nedá sa mi pomôcť?Jazvu mám presne zec zreničku.Ďakujem
Dobrý deň Hanka, jazva na rohovke sa nedá nijakým spôsobom odstrániť, nedokáže ju zbrúsiť ani laser. V tomto momente by som odporučila vyšetrenie a riešenie dioptrií a tiež riešenie možného škúlenia. Oba stavy sa dajú úspešne riešiť. Odporúčame vyšetrenie u našej odborníčky na liečbu škúlenia, MUDr. Oľgy Fischerovej. Môžete sa k nej objednať cez recepciu na týchto kontaktoch – http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:32 - otázka od Martin
Dobry den, rad by som vedel, ci mi odporucate ist na operaciu laserom s mojou poruchou. V jednom zariadeni mi odporucili tento zakrok robit az po 35 r. veku, nakolko je velke riziko, ze sa to potom zhorsi a uz nebude dalsia operacia mozna. Ja mam 28 r. Mam astigmatizmus, L: +1,0 SPH, Cyl 2,5, OSA 5. P: plan SPH, Cyl 2,5, OSA 0. Ak ano potom ma zaujimaju nevyhody (okrem ceny) toho zakroku laserom, co po operacii nie je dalsie dni bolestivy. Dakujem za radu. Martin
Dobrý deň Martin, ak pri cylindroch ide o mínusovú chybu, mohli by ste byť vhodný kandidát na lserový zákrok pomocou femtosekundového laseru s názvom NeoLASIK HD. Ide o najmodernejšiu metódu, počas ktorej ani počas hojenia necítite bolesť. Väčšina pacientov má len 3 hodiny po operácii pocit cudzieho telesa v oku, na druhý deň sa väčšina z nich bez problémov zaradí do bežného pracovného života. NeoLASIK HD je vysoko individualizovaný zákrok „šitý" presne na mieru vašim očiam. Vyšetrenia, operačný postup aj pooperačú starostlivosť vykonávame s ohľadom na vaše individuálne potreby. Štandardnou súčasťou vyšetrenia je tzv. Wavefront analýza. Ide o individualizovaný program, ktorý odhalí chyby oka na mieru každému pacientovi. Okrem dioptrických chýb (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus) trpí ľudské oko mnohými ďalšími drobnými nerovnosťami. WaveFront analýza odhalí aj najnepatrnejšie odchylky. Výsledky prenesie priamo do laseru, ktorý vykoná „prácu presne šitú na mieru“ oka konkrétneho pacienta. Bolestivé sú laserové zákroky bez použitia femtosekundového laseru typu PRK a LASEK, pri ktorom chirurg odstraňuje povrch (epitel) rohovky. Nasledujúce 3 dni epitel dorastá, preto je pooperačný stav pri týchto metódach bolestí. NeoLASIK HD je najmodernejšia metóda, nevýhodou je vyššia cena, ale na druhej strane k nemu dostávate doživotnú záruku. Pred zákrokom je nutné absolvovať kompletné vyšetrenie (tzv. refrakčný vstup). Objednať sa môžete cez našu recepciu. http://www.neovizia.sk/kontakty/
24.09.2013 11:27 - otázka od Anastázia Mařiková
Dobrý deň, už 8 rokov používam multifokálne okuliare. Zatiaľ som sa stretla vždy s vyšetrením "striedaním skielok" k očiam. Zaujímalo by ma, či existuje aj iné vyšetrenie k stanoveniu dioptrií prípadne choroby oka. Sú niekde vybavené ordinácie nejakými špeciálnymi prístrojmi na presnejšie stanovenie diagnózy ako !sklíčkami"? Čo je to OCT? Ďakujem za odpoveď, prajem úspešný zvyšok dňa.
Dobrý deň Anastázia, na našej klinike vykonávame kompletné vstupné vyšetrenia. Pokiaľ potrebujele len premerať okuliare, môžete sa objednať k našej optometristke, ktorá realizuje vyšetrenia na foropteri. Pokiaľ by ste sa chceli úplne zbaviť okuliarov, vykonávame metódu PRELEX. Máme s ňou na našej klinike výborné skúsenosti. Počas 15-minútového ambulantníhozákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/liecba-presbyopie-prelex/ Pokiaľ by ste mali o metódu záujem, prvoradé je podstúpiť kompletné vyšetrenie, u nás ho voláme PRELEX vstup. Počas trojhodinových vyšetrení kompletne spoznáme stav Vašich očí a zistíme, či je metóda pre Vás vhodná.
24.09.2013 11:23 - otázka od Magda
Dobrý deň, mam diagnostikovaný vrodený astigmatizmus na ľavom oku, bola som na klinike v Banskej Bystrici, kde som chcela podstúpiť laserovú operáciu očí, tam mi ešte zistili príliš tenku rohovku, dá sa s tým niečo robiť? Dioptrie: Na pravom oku 0,25, na ľavom oku niečo cez 4 dioptrie. Ďakujem
Dobrý deň Magda, odporúčala by som podstúpiť tzv. refrakčný vstup, počas ktorého kompletne vyšetríme Váš zrak. Astigmatizmus dokážeme riešiť laserom http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/ aj pomocou vnútroočných metód, napr ICL - http://www.neovizia.sk/vnutroocne-operacie/fakicka-sosovka/fakicka-sosovkaicl/. Radi Vás u nás uvidíme. Objednať sa môžete tu: http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:20 - otázka od Ema
Dobrý deň, pravidelne chodievam na vyšetrenia posledné roky každý polrok mám vyššie mínusové dioptrie, astigmatizmus, pred 2 rokmi sa mi začal trúsiť sklovec, cítim to nejmä pri stresoch, občas sa to upraví, na slabšom oku mám šedý zákal, pravé je zatiaľ v poriadku obávam sa operácie, aby to neovplyvnilo sklovec a moje videnie, operácia sa odkladá, chcela by som sa spýtať či nie je najaká laserová terapia na posilnenie sklovca resp. ostatných časti oka, mám 60r. Ďakujem
Dobrý deň Ema, vo Vašom prípade vzhľadom na viacero diagnóz by bolo vhodné absolvovať u nás kompletné očné vyšetrenie. Operáciu sivého zákalu už dnes môžete podstúpiť aj bez skalpela pomocou femtosekundového laseru LenSx. Sklovcové zákaly nie sú oči ohruzujúci stav, na presný záver by sme Vás však potrebovali vyšetriť.
24.09.2013 11:17 - otázka od lenka
Dobrý den.Nevidím dobre do dialky na pravom oku mám dioptriu 2 a na ľavom 1,50 a 37 rokov. Neviem si zviknuť na okuliare, skúšala som aj šošovky, ale nevidela som čítať, na blízko som mala všetko rozmazané.Pýtala som sa svojej očnej lekárky či by nebola pre mna vhodná operácia . Jej odpovedi som dobre nerozumela, odhovorila ma tým, že mám dosť veľa rokov a pre mna by to bola "zbytočná investícia". Mala pravdu? Vysvetlíme to podrobnejšie? Dakujem
Dobrý deň Lenka, dioptrický stav očí budeme s veľkou pravdepodobnosťou schopní vyriešiť - buď najnovšou laserovou metódou pomocou femtosekundového lasera (NeoLASIK HD - http://www.neovizia.sk/laserova-operacia-oci/neolasik-hd/ ) alebo inou vnútročnou metódou. Naopak, my si myslíme, že v 37. rokoch má človek ešte len život pred sebou :-) a dobrý zrak ho dokáže úžasne skvalitniť. Radi vás u nás uvidíme, objednať sa môžete http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:15 - otázka od PETER
Dobrý den chcem sa opýtať som po operáciach uší mal som problémy z nimi avšak stále pociťujem niekedy točenie hlavy taký stav na odpadnutie chcem sa opýtať nakoľko mi bolo povedané že to može byť aj očný tlak a problémy s očami..zdá sa mi že aj trochu horšie vidím na oči/navyše mám rpoblém so srdcom a pýtal sa ma aj doktor na kardio/aj ked neberiem žiadne lieky len chodím na kontroly / či oči mám v poriadku? neporadíte mi
Dobrý deň Peter, odporúčam Vám kompletné očné vyšetrenie s premeraním dioptrií a vnútroočného tlaku. Neskorigované alebo nevhodne skorigované dioptrie môžu so sebou prinášať mnohé komplikácie, nielen zhoršené videnie. Nezriedkavým prejavom bývajú aj rôzne stupne bolestí hlavy.
24.09.2013 11:14 - otázka od Ivan
Zdravim pani doktorka, mam tupozrake prave oko, uvazoval som nad operaciou, ale sanca uzdravenia je minimalna, mozete mi to potvrdit? Resp. podrobnejsie vysvetlit ake rizika a ci je tupozrakost liecitelna...dakujem
Dobrý deň Ivan, dôležité je pre nás vyšetriť percento tupozrakosit Vášho oka. Na našej klinike máme veľmi dobré výsledky s operačnými postupmi, ktoré dokážu zmierniť tupozrakosť a posilniť tupozraké oko. Okrem možnosti odstránenia tupozrakosti laserom využívame často účinné implantácie vnútroočných šošoviek. Tupozraké oči sú v 99% ďalekozraké a tento problém riešime často implantáciou ICL a operáciou PRELEX. V prípade diagnózy astigmatizmus mixtus spojeného s tupozrakosťou pristupujeme k odstráneniu laserom. Objednať sa k nám na vyšetrenie môžete http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:11 - otázka od igor
Dá sa vyliečiť vrodený nystagmus?
Dobrý deň Igor, žiaľ, odstránenie nystagmu neexistuje operačné riešenie.
24.09.2013 11:10 - otázka od Jarka
Pracujem celý deň pri počítači a pociťujem "ťahanie" v jednom oku. Rodina mi povedala že mi oko uteká a vidno to už aj na fotkách. Môže to napraviť očná gymnastika? Očný ma objednal až na december :-(
Dobrý deň Jarka, očná gymnastika je v poriadku. V každom prípade by som sa iba na ňu nespoliehala a odporučila by som Vám vyšetriť dioptrie a možnú tupozrakosť. Vyriešenie dioptrií, prípadne zlepšenie stavu tupozrakého oka môže Váš stav pomôcť vyriešiť. Tupozraké oči sú v 99% ďalekozraké. Na našej klinike dokážeme v mnohých prípadoch pomôcť zmierniť aj stav tupozrakosti. Riešime to implantáciou ICL a operáciou PRELEX. V prípade, že pacient má aj astigmatizmus mixtus spojený s tupozrakosťou, pristupujeme k operácii laserom. Príčinu Vášho stavu však dokáže odhaliť len kompletné očné vyšetrenie.
24.09.2013 11:10 - otázka od Eva
Ako sa môžem dostať k Vám na odborné vyšetrenie ????
Dobrý deň Eva, môžete sa objednať cez recepciu - http://www.neovizia.sk/kontakty/ .
24.09.2013 11:10 - otázka od Tomy
Dobry den. V poslednom case mam pred ocami vela tzv. "floaterov", dlhych priesvitnych obrazcov, ktore stale menia polohu.Najvyraznejsie je to pri pozerani na oblohu. Da sa to nejakym sposobom liecit?
Dobrý deň Tomy, podľa príznakov, ktoré opisujete, ide pravdepodobne o prirodzené zákaly vo vnútornom priestore oka, ktorý sa nazýva sklovec. Jeho štruktúra je veľmi podobná vajcovému bielku v pohári, ktoré obsahuje takisto zákaly a tie sa pri každom pohybe premiešavajú. Podľa našich skúseností má 90% ľudí určitý stupeň koncentrácie týchto zákalov a rôzne intenzívne ich vnímajú a rôzne ich vyrušujú. Pri zákaloch môžete vnímať rôzne bodky, mušky, sadze, vlákna, kolieska, niekedy až jemnú záclonu pred okom. Vo väčšine prípadov však ide o bezvýznamný príznak, ktorý vás nijako neohrozuje. Častejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí nosia mínusové dioptrie a po 45. roku života. V ojedinelých prípadoch vzniká po úraze, v zápale sklovca, z rôznych metabolických príčin. Potreba riešenia tohto problému sa objavuje iba v prípade objektívneho zhoršenia videnia alebo v kombinácii s iným postihnutím oka. To však vie vylúčiť len odborné očné vyšetrenie.
24.09.2013 11:09 - otázka od Renata
Dobrý deň Vám prajem,moja dcéra má 25 rokov a od narodenia má poruchu zraku - Riegerov syndróm.Chcem sa len spýtať či už nieje nejaká forma skvalitnenia jej zraku.Doteraz sa to rieši len sledovaním aby sa nezvýšil veľmi očný tlak. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď Renata
Dobrý deň Renata. Riegerov syndromje nutné pravidelne sledovať na detskej očnej klinike, žiadna operačná metóda však syndróm nedokáže úplne odstrániť, keďže ide o komplexný problém s prejavmi na celom tele.
24.09.2013 11:05 - otázka od maria kantíková
Dobrý den na jednom oku sa mi opat vrátila vnútorná pterydiapo 7 rokoch aj na druhom oku mám malú tvoriacu sa pterygiu. Aký postup by mal nasledovat, ktoré oko by sa malo operovat ako prvé?môžu sa aj obe naraz? A pri tomto zákroku sa dá laserom odstrániť aj krátkozrakosť súčasne?
Dobrý deň Mária, pravdepodobne ide o pterýgium. Čím je človek mladší, tým častejšie sa vracia. Pokiaľ nedráždi, je potrebné stav iba sledovať. Ak pociťujete dráždenie, je vhodné odstrániť ho opätovne operačne. Väčšinou najskôr na jednom oku, potom na druhom.
24.09.2013 11:05 - otázka od Silvia Filova
Dobry den prajem, poprosim Vas o radu. Mam 39 rokov a skoro kazdy den hodinu po prebudeni ma stipu oci. Pred 3 rokmi som bola na vysetreni,a ze to asi bude syndrom sucheho oka,dali mi kvapky,ale nepomohlo to.Vidim dobre,nebude to z pocitaca,nepracujem v klimatizovanych priestoroch,nebude to ani kozmetikou...ked zavriem oci bolest necitim.Ta bolest,stipanie sa da vydrzat ale nie je to prijemne.Trva to uz asi 6 rokov.Co by ste mi odporucali.Na vysetreni mi povedia to iste,co minule.Dakujem a pekny zvysok dna. Silvia _
Dobrý deň Silvia, aj podľa môjho názoru ide o syndróm suchého oka. Je to ´prefíkaný´ syndróm, môžu ho spôsobovať desiatky faktorov. Okrem pracovného prostredia (dlhodobá práca s počítačom, nedostatočná vlhkosť vzduchu, klimatizácia, ventilácia, prašnosť prostredia, výpary z náterov a rozpúšťadiel, z tapetových lepidiel, rôzne vône, pachy, prach, aerosoly z prostrediekov na udržanie čistoty, cigaretový dym, látky uvoľňované pri fotokopírovaní či používaní iných kancelárskych strojov) ho môžu vyvolávať aj iné ochorenia – hormonálne (obdobie menopauzy u žien, dojčenia, antikoncepcia), imunologické (Sjogrenov syndróm, reumatídna artritída, psoriáza, Crohnova choroba...), farmakologické (užívanie antidepresív, liekov na spanie, antihistaminík...), zápalové (chronické zápaly viečok, opakované jačmene...), a iné. Odporučila som Vám pokračovať v užívaní umelých sĺz. Niekedy sa môže stať, že pacient musí vyskúšať niekoľko druhov, kým nájde pre svoje oči tie najvhodnejšie. Určitý vplyv na úspešnosť liečby s umelými slzami má aj obsah konzervačných látok. Vyberte si kvapky, ktoré ich obsahujú čo najmenej. Tie s obsahom konzervačných látok sa môžu používať najviac päťkrát za deň, tie bez aj viackrát.
24.09.2013 11:04 - otázka od harvi
Dobry den.mam 47 rokov a za posledne 2roky pozorujem , ze mi slabne zrak {musim coraz dalej natahovat ruky} cez den mi slzia oci, a hlavne pri rannom umyvani tvare ma stipu oci. Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, vo Vašom prípade ide pravdepodobne o klasickú presbyopiu - "starecke videnie!, Je nutné zmerať dioptrie a začať používať okuliare na čítanie. Štípanie očí odporúčam riešiť umelými slzami - ideálne bez konzervačných látok.
24.09.2013 11:01 - otázka od Juraj
Dobrý deň prajem. Mám 59 rokov, v súčastnosti nosím okuliare +2,5 na čítanie. Podľa môjho názoru, na diaľku začínam tiež vidieť horšie. Pri poslednom vyšetrní očí mi bolo povedané, že by som potreboval okuliare aj na diaľku. Nie síce silné - asi 0,5 dioptrie. Rád by som sa opýtal, či v mojom veku by bola korekcia zraku pomocou lasseru vhodná a či by sa dosiahlo takého výsledku, aby som nemusel používať okuliare. Ďakujem, s pozdravom Juraj
Dobrý deň Juraj. Laser už vo Vašom prípade nebude vhodným riešením. Laser dokáže odstrániť iba jeden typ chyby – krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. Ideálnym riešením by mohla byť presbiopická výmena vnútroočnej šošovky za multifokálnu. Ide o metódu PRELEX, s ktorou máme na našej klinike výborné skúsenosti. Počas 15-minútového ambulantníhozákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. Metóda zbaví pacienta nielen okuliarov do blízka aj do diaľky. Je preto ideálnou voľbou pre pacientov nad 50 rokov. Viac informácií nájdete tu http://www.neovizia.sk/liecba-presbyopie-prelex/ Pokiaľ by ste mali o metódu záujem, prvoradé je podstúpiť kompletné vyšetrenie, u nás ho voláme PRELEX vstup. Počas trojhodinových vyšetrení kompletne spoznáme stav Vašich očí a zistíme, či je metóda pre Vás vhodná.
24.09.2013 11:00 - otázka od Patrik
Zdravím, raz do mesiaca ma pália oči, a mám akoby opuchnuté kutiky v očiach. čim to môže byť ? U očneho som zatial nebol. Ale mám prašne zamestnanie.
Pozdravujem Vás Patrik. Príznaky, ktoré opisujete, môžu spadať medzi príznaky suchého oka, ktorý vzniká ako dôsledok nedostatočného zvlhčovania povrchu oka. Príčiny sú PRACOVNÉ alebo ZDRAVOTNÉ. Pocit suchých očí, cudzieho telieska v oku, začervenaných očí, svrbenia, pálenia, rezania atď môže spôsobovať napríklad dlhodobá práca s počítačom, nedostatočná vlhkosť vzduchu, klimatizácia, ventilácia, prašnosť prostredia (vo Vašom prípade), výpary z náterov a rozpúšťadiel, z tapetových lepidiel, rôzne vône, pachy, prach, aerosoly z prostriedkov na udržanie čistoty. Provokujúcim faktorom môže byť dokonca aj cigaretový dym a látky uvoľňované pri fotokopírovaní či používaní iných kancelárskych strojov. Existuje veľké množstvo zdravotných príčin, ktoré môžu spôsobovať alebo zhoršovať syndróm suchého oka. Najdôležitejšie je nájsť príčinu, ktorá spôsobuje zníženú produkciu slzného filmu a pokúsiť sa ju odstrániť. To býva často veľmi komplikované, vo vašom prípade to však môže byť prašné prostredie. Ak je to možné, skúste si oči chrániť ochrannými okuliarmi. Odporúčam aj vyšetrenie u očného lekára, ktorý potvrdí syndróm suchého oka. Ochorenie vieme zmierniť náhradou sĺz pomocou tzv. umelých sĺz. Na trhu dostať veľké množstvo druhov, odporúčam kvapky bez použitia konzervačných látok.
24.09.2013 10:58 - otázka od Laris
Dobrý deň. Chcem sa opýtať čo môže byť dôsledkom toho že niekedy sa mi stane to že najprv vidim rozmazane, vidím zle potom ma začne velmi silno bolieť hlava a nakoniec sa k tomu prida nenormalna nauzea .. niekedy aj 11 krat za deň Ďakujem za odpoveď, pekný zvyšok dňa prajem. :)
Pekný deň. Odporúčam neurologické vyšetrenie, môže ísť o stavy migrény, ktoré spôsobujú bolesti hlavy aj nauseu. V každom prípade neostré videnie sprevádzané bolesťami hlavy môže byť aj dôsledkom nevhodne či nedostatočne skorigovaných dioptrií. Okrem neurologickej ambulancii navštívte aj očného lekára, ktorý vám prekontroluje dioptrie.
24.09.2013 10:55 - otázka od zuzana
Mam problem so zaostrovanim. Ked sa pozeram dlhsiu dobu do blizka, napriklad ked citam, potom sa pozriem do dialky, tak oku trva dlhsie kym zaostri. V com moze byt problem? dakujem
Dobrý deň Zuzana. Odporučila by som Vám nechať si prekontrolovať dioptrie, je možné že ich hodnoty sa zmenili a to môže spôsobovať opisované problémy. Nič nemôžete pokaziť kvapkaním umelých sĺz, zmiernia pocit suchého oka a mali by ste cítiť ľahšie preostrovanie.
24.09.2013 10:54 - otázka od ivuskapp
od jula mám diagnozu centrálna retinitída o.sin. prvý krát idem na laser 26.9. a beriem kvapky Uniclophen.Dá sa to liečiť tak aby sa to nemuselo po čase operovať?
Dobrý deň. Nastavená liečba je vyhovujúca. Buďte trpezlivá, pokračujte v nej. Stav je nutné pravidelne sledovať.
24.09.2013 10:54 - otázka od Števo
Dobrý deň, mam trvalý problem s pravým okom ,mimo sietnice na bielej časti oka mam už asi 10 rokov po vyšetrení zakrvavený nezhubný nádor.V poslednej dobe ma oko často svrbí a celé 'bielko' sa začervená.Liečba očnými kvapkami a masťou od oftalmologa nádor len zoslabila avšak ostal na oku.Zaujímalo by ma či by sa to po tak dlhej dobe dalo vyliečiť alebo je nutné chirurgické odstránenie? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň Števo. Všeobecne platí, že pokiaľ nádor nedráždi a najmä nerastie, nie je nutné pristúpiť k chirurgickému odstráneniu. Ak však nádor dráždi (ako píšete vo Vašom prípade), je nutné ho odstrániť a poslať na histológiu. Výsledky z histológie rozhodnú o ďalšom postupe. Umelé slzy zmiernia len dráždenie. Skúste eventuálne zmeniť výrobcu na také bez obsahu konzervačných látok.
24.09.2013 10:54 - otázka od Lukas
Dobry den. Chcel by som sa spytat uz asi 7rokov vacsinou pocas letnych dni mi z nicoho nic praskaju zilky neviete cim to moze byt sposobene? Ked prejde leto tak je to v poriadku. Je to jak keby som mal v ociach piesok a svrbi to. Dakujem za odpoved.
Dobrý deň Lukáš, pozdravujem Vás. Praskanie žiliek a únavu očí vám vo vyššej miere spôsobuje slnko práve v období leta. Príznaky, ktoré opisujete (žilky, pocit piesku v očiach, svrbenie...) sú typické pre syndróm suchého oka. Ľudské oko neustále zvlhčujú slzy, ktoré na nich vytvárajú slzný film. Klimatizácie, ventilácie, kúrenie či dlhodobá práca na počítači ale často aj nadmerný pobyt na slnku však jeho tvorbu narúšajú. To vedie k vysychaniu rohovky a spojovky. Následkom toho vznikajú mnohé príznaky typické pre toto ochorenie. Slzný film sa skladá z troch zložiek (lipidová, mucinózna a vodná). Ak sa naruší ich rovnováha, nevytvára sa plnohodnotný slzný film a vzniká syndróm suchého oka. Počas slnečného počasia si chráňte oči kvalitnými slnečnými okuliarmi a používajte umelé slzy, ktoré dokážu nahradiť zníženú výrobu slzného filmu. Na Slovensku dostať veľké množstvo umelých sĺz od rôznych výrobcov, každému oku môžu vyhovovať iné. Niekedy sa môže stať, že pacient musí vyskúšať niekoľko druhov, kým nájde pre svoje oči tie najvhodnejšie.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9