Vinobrania začali: Zistite, prečo sa víno považuje za kráľovský nápoj

Víno sa považuje za kráľovský nápoj, keďže má liečivé účinky.
Zdroj: photl.com
2013-09-14 11:00:00

Kto by si nechal ujsť tradičné oberačkové slávnosti? Plody práce vinohradníkov a vinárov sa oslavujú už dlhé roky. Nie je tomu inak ani teraz. Cez víkend si môžete vychutnať pestrú ponuku gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom na vinobraní v Rači a Modre. Využite tieto slávnosti na ochutnávku vína – kráľovského nápoja, ktorý sa odjakživa považoval za najzdravší a najhygienickejší.

Zber hrozna zakončený slávnosťou – to je vinobranie alebo oberačka, ktoré trvali od piatka do nedele, ako je tomu aj tento rok. Prvé správy o pezinských vinohradoch a slávnostiach pri začiatku vinobraniach pochádzajú už z 13. storočia, pričom jesenné vinobranie si zachovalo svoju spoločenskú aktuálnosť aj dnes. Okrem iného je spojené s ochutnávkou burčiaku a vína, ktoré nesmeli chýbať na žiadnej podobnej slávnosti.

Na čo sa používalo víno?

Kedysi sa hrozno považovalo za veľmi vzácnu surovinu. Z neho vyrábané víno sa spolu s chlebom stalo symbolom dostatku, istoty a rodinnej pohody. Malo dôležitú úlohu nielen v stravovaní, ale aj v liečení a v spoločenskom živote ľudí. Objavovalo sa ako prídavok do čaju, pričom západoslovenské „zahrívané“ víno sa korenilo škoricou, klinčekmi a medom. Skysnuté víno sa kedysi používalo namiesto octu. Pili ho hlavne ťažko pracujúci ľudia vo viniciach, na poliach a vôbec v gazdovstve, keďže bolo dôležitým zdrojom kalórií. Svadby bez vína? Neexistovalo! Bolo častým nápojom pri slávnostných rodinných príležitostiach, pričom najviac sa vypilo na svadbách.

Víno ako liečebný prostriedok

„Víno je vec obdivuhodne vyhovujúca človeku tak zdravému, ako aj chorému. Podávané však v správnej miere, podľa stavby jednotlivca,“ povedal kedysi Hippokrates.

Máme množstvo alkoholických nápojov, no práve víno sa považuje za kráľovský nápoj. Vedia to dokonca aj onkológovia. Vínny mušt je výnimočný v tom, že je zbavený prídavných chemických látok, ktoré sú obsiahnuté vo vode a ďalších komponentoch iných nápojov.

Čudovali by ste sa, na čo všetko sa víno v ľudovej medicíne používalo! Červené víno bolo výborným liečebným prostriedkom na reumatické údy a kríže, na ktoré sa potieralo. Varené dokonca slúžilo ako prostriedok na potenie. Červeným vínom sa tiež natierali deťom ďasná pri vyrážaní zúbkov. Obklady z čerstvých treštorín (zostatky z vylisovaného hrozna) znižovali horúčku. Na západnom Slovensku sa svätojánske víno používalo ako preventívny i univerzálny liečebný prostriedok.

Vo víne je mladosť

Podľa najnovších vedeckých poznatkov je vo víne skrytá nielen pravda, ale aj mladosť. Podľa vedcov červené víno obsahuje zlúčeniny, ktoré by mohli udržať naše srdce „geneticky mladé“. Látka resveratrol zastavuje v srdcových génoch genetické zmeny spojené so starnutím. Je známe, že nízkokalorické diéty predlžujú život. Údajne má víno rovnaké účinky. Bohužiaľ, tento výsledok vám neprinesie len pitie vína. Resveratrol sa nachádza hlavne v červenom víne, grepoch, granátových jablkách a tiež v bielom víne, kde je ho však o niečo menej. O tom, že resveratrol má antioxidačné a antibakteriálne účinky svedčí fakt, že sa používa aj ako doplnok stravy.

Optimalizuje činnosť srdca

Je tiež dokázané, že pohár červeného vína k jedlu pomáha bojovať proti srdcovým ochoreniam. Aby ste znížili riziko srdcového infarktu na polovicu, mali by ste štyrikrát do týždňa športovať, alebo piť denne dva poháre vína. Víno rozpúšťa krvné zrazeniny, znižuje podiel "zlého" LDL cholesterolu v krvi a zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol. Taktiež optimalizuje činnosť srdca, zvyšuje spotrebu kyslíka, zvyšuje svalovú energiu a pevnosť kostí.

Ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí?

Víno vám môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Stačí len vedieť, ktoré si vybrať.

Nadúvanie

Pri nadúvaní je dobré mladé, suché biele víno, ktoré obsahuje minerálne soli a stopové prvky. Tie dráždia hladké svalstvo čreva a zlepšujú produkciu tráviacich štiav.

Na unavené svalstvo očí

Ak trávite každý deň niekoľko hodín pri počítači, vaše oči sú namáhané a unavené, navyše vás môžu štípať. Na unavené svalstvo očí pozitívne pôsobí ľahké červené víno, ktoré obsahuje veľa draslíka. Odporúčaná dávka sú 2-3 poháre denne.

Proti hnačke a na zápchu

Dajte si jeden pohár červeného vína s obsahom tanínu pred jedlom a jeden po jedle. Proti zápche je zase dobré ľahké, mladé biele víno, ktoré podporuje činnosť čriev.

Na chudnutie

Ak chcete urýchliť chudnutie, doprajte si suché ružové vína, rízlingy a silvány. Podporujú látkovú výmenu, odvodňujú a podporujú aj vylučovanie odpadových látok z organizmu. Pozor však na to, že víno, ako každý alkohol, podporuje chuť do jedla.

Všetky pozitívne účinky sa dostavia len pri striedmom pití vína - optimum sú dva až tri poháre denne. Samozrejme, myslia sa decilitrové poháre. Na zdravie!

Chystáte sa na vinobranie? Prečítajte si článok o tom, ako spoznáte, že vám naliali kvalitný burčiak!

2013-09-14 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: today.com, pezinok.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia