Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Jód ako zázračný záchranca pomalého metabolizmu? Takáto je realita

Spomalený metabolizmus je problémom mnohých ľudí.
Spomalený metabolizmus je problémom mnohých ľudí. (Zdroj: photl.com)

V poslednej dobe sa u nás odkiaľsi vyrojili nielen mraky výživových, finančných či motivačných poradcov, ale aj zopár jódových prípravkov a zástupy ich predajcov.

Klasická marketingová scéna: najprv postrašia a potom sľubujú spoľahlivé riešenie. Vyberte si: máme jodidované všeličo – od vody až po olej!

Zachráňte svoj upadajúci metabolizmus! Vráťte si vitalitu a mladosť! Ktorá žena by nezačala pochybovať o tom, či jej problém s kilami skutočne nespôsobuje deficit jódu? A čo keď mi to pomôže a konečne začnem chudnúť?!

Chystáte sa pustiť do svojho života ďalšiu ilúziu? Počkajte s tým ešte chvíľu! Jasné, je príjemnejšie uveriť, že za vašu nadváhu nemôžete vy, ale nedostatok jódu v strave, lenže toto je realita:

  • Obsah jódu v jodidovanej soli = 100 až 400 mikrogramov v 1 čajovej lyžičke.
  • Priemerný denný príjem soli na osobu v našej krajine sú 3 až 4 čajové lyžičky = 300 až 1600 mikrogramov jódu za deň!

Deficit jódu? Možno, ak ste na radikálnej diéte alebo páchate iné nezmysly. Lenže diéta sama o sebe spomaľuje metabolizmus. Nevadí, hrkneme si jódu! Hm. Ak by ste takto ako so štítnou žľazou zaobchádzali so svojimi nechtami, o pár mesiacov by ste od hanby asi nemohli z rúk zložiť kožené rukavice.

Dôležité informácie o jóde

  • Denná odporúčaná dávka jódu: • dospelá žena 150 až 1100 mikrogramov/deň • tehotná žena 220 až 1100 mikrogramov/deň • dojčiaca žena 290 až 1100 mikrogramov/deň.
  • Áno, nedostatok jódu môže síce spôsobiť strumu a zníženú hladinu hormónov so všetkými dôsledkami, ale nielen spomalený metabolizmus a nárast hmotnosti!
  • Strumu a poruchu funkcie SZ však môže spôsobiť aj nadbytok jódu: • dlhodobé užívanie nadmerných dávok jódu bráni jeho správnemu využitiu!
  • Takže, ak nemáte aj iné príznaky hypofunkcie SZ a nemáte urobené dôkladné endokrinologické vyšetrenia, užívanie extra jódu (v čomkoľvek) môže byť veľmi riskantné!
  • Názory niektorých popularizátorov veľkých dávok jódu nie sú dostatočne preskúmané a overené výskumom!
  • Dokonca aj pri klinicky potvrdenom deficite jódu sa musí postupovať opatrne, pretože náhla substitúcia jódu môže vyvolať následnú hypertyreóznu krízu alebo paradoxnú hypotyreózu! (Asi viete, že výkričníky zvyčajne vôbec nepoužívam )

Dievčatá, štítna žľaza patrí podľa mňa k Top 5 najdôležitejším orgánom tela, tak s ňou zaobchádzajte ako s krehkým motýľom. Užívanie potravín/nápojov obohatených o jód vám bez dôkladných vyšetrení a konzultácie s lekárom určite neodporúčam. Spomalený metabolizmus vám pomôže riešiť kapitola Metabolizmus v knihe Návod na prežitie pre ženu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9