Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

O tomto nikto netuší: Doma vraj máme oblečenie, ktoré je toxické

Oblečenie, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch, je vraj toxické.
Oblečenie, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch, je vraj toxické. (Zdroj: photl.com)

Žijeme v stále horšom a toxickejšom prostredí, kde je chemicky znečistený vzduch, voda, potraviny, či niektoré lieky. Bohužiaľ, týka sa to aj oblečenia, na čo upozorňujú aktivisti z Greenpeace.

Oblečenie a topánky od dvanástich celosvetovo uznávaných značiek obsahujú škodlivé chemikálie. Aktivisti z Greenpeace zistili, že minimálne jeden výrobok z každej značky v sebe skrýva chemické látky, ktoré môžu mať nepriaznivé dôsledky na ľudský reprodukčný, hormonálny alebo imunitný systém. Medzi nimi je aj oblečenie od niektorých športových značiek, ktoré sa bežne u nás predávajú. Týka sa to aj detského oblečenia!

Aké jedovaté látky obsahujú?

Pri testovaní oblečenia a topánok od mnohých módnych značiek sa zistilo, že obsahujú nebezpečné chemikálie nonyfenol etoxyláty (NPE). Tieto látky sa používajú ako čistiace prostriedky v mnohých priemyselných procesoch. Vo vysokých koncentráciách môžu poškodiť kožu, oči, respiračný systém, ale i narušiť funkciu hormónov. Rovnako sa zistila prítomnosť kyseliny perfluoroctanovej (PFOA), ktorá spôsobuje rakovinu. Nájdené boli aj stopy nebezpečných ftalátov, ktoré môžu narušiť plodnosť či poškodiť rast ešte nenarodeného dieťatka.

"Tieto chemické látky možno nájsť v každom oblečení, od exkluzívnych luxusných dizajnérov až po nízkorozpočtovú módu, " povedal na tlačovej konferencii v Hamburgu Manfred Santen, expert na chemikálie Greenpeace.

Oblečenie spôsobujúce rakovinu

Organizácia Greenpeace neustále varuje verejnosť pred škodlivými výrobkami, vrátane oblečenia. Podľa nich náš život ohrozujú chemikálie, ktoré sú všade - od hračiek po počítače, od kobercov po oblečenie, od nábytku po pracie prášky. Koncom minulého roka po skúmaní niekoľkých desiatok módnych značiek upozornili na jeden z najväčších módnych reťazcov na svete, ktorý vyrába oblečenie obsahujúce rakovinotvorné látky. Išlo pritom o značku, ktorá sa bežne predáva i na Slovensku.

Výrobné postupy v Číne sa porušujú

Čína je najväčším svetovým textilným výrobcom a vývozcom. Greenpeace vyzýva vládu, aby pomohla zastaviť používanie nebezpečných chemických látok v textilnom priemysle. V Číne však často dochádza k porušeniam ekologického či zdravotného typu, keďže výrobné postupy tam nie sú regulované v takej miere, ako v EÚ.

Ako sa chrániť?

Pri kupovaní oblečenia si nezabúdajte prečítať štítky. Vyhnite sa syntetickým materiálom, ako nylón, polyester, akryl, acetát atď. Ak je uvedené, že nie je potrebné oblečenie žehliť, radšej sa mu vyhnite.

Pred nosením nové oblečenie trikrát operte a vysušte. Vynechajte čistiarne, ktoré často používajú perchlorethylén. Doma pri čistení oblečenia používajte ekologické čistiace prostriedky z obchodov pre zdravú výživu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9