Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Aspirín nie je pre zdravých: Zistite, prečo je pre chorých ľudí

Aspirín by nemali užívať zdraví ľudia, môže u nich spôsobiť krvácanie.
Aspirín by nemali užívať zdraví ľudia, môže u nich spôsobiť krvácanie.

Nové výskumy ukazujú, že zdraví ľudia by nemali užívať aspirín (kyselinu acetylsalicylovú/anopyrin) za účelom prevencie kardiovaskulárnych chorôb. Prináša to väčšie riziko ako osoh: na každé dva prípady kardiovaskulárnych príhod, ktorým sa predišlo užívaním aspirínu, pripadajú viac ako tri prípady vážneho krvácania spôsobeného užívaním aspirínu.

Pravidelné užívanie nízkych dávok aspirinu sa podľa najnovších poznatkov odporúča iba osobám s ochorením kardiovaskulárneho systému (je stanovená diagnóza, nie je dôležité, či sa ochorenie prejavuje vonkajšími príznakmi alebo nie).

Ako si udržia svoje zdravie zdraví ľudia?

Zdraví ľudia by mali na udržanie a podporu zdravia svojho srdca a ciev využívať hlavne opatrenia v rámci životného štýlu: nefajčiť, zdravo sa stravovať, udržiavať primeranú hmotnosť a krvný tlak, pravidelne a primerane športovať. Statíny sa pre zvýšené riziko cukrovky (najmä u postmenopauzálnych žien) v rámci primárnej prevencie tiež rozhodne neodporúčajú.

Nie je isté, či aspirín znižuje riziko vzniku rakoviny

Niektoré nové štúdie nepotvrdili ani názor, že užívanie aspirinu znižuje riziko vzniku rakoviny. Tieto nové štúdie však trvali príliš krátko na to, aby mohli takýto efekt dôveryhodne sledovať, takže otázka možnej prevencie rakoviny (napr. hrubého čreva či pažeráka) aspirínom ostáva zatiaľ otvorená.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9