Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Lieky vám môžu nepríjemne podráždiť žalúdok: Ako sa tomu vyhnúť?

Nesprávne užívanie liekov môže vyvolať bolesti žalúdka.
Nesprávne užívanie liekov môže vyvolať bolesti žalúdka.

Keď lieky potrápia žalúdok, človek zrazu musí riešiť nový problém. Teplota klesla, bolesti zmizli, ale ozval sa žalúdok. Mnoho liekov proti zápalu, teplote a bolesti – najmä, ak ich užívate neprimerane dlho a nesprávne: na prázdny žalúdok – sa riadne “zahryzne” do sliznice žalúdka.

Všeliaké deriváty kyseliny salicylovej a ketoprofény a im príbuzné látky oslabujú ochrannú vrstvu žalúdka a spôsobujú v sliznici rany. Keďže sliznica žalúdka je vystavená vplyvu kyseliny chlorovodíkovej, strata jej ochrannej vrstvy vedie k ďalšiemu poškodeniu.

Skúste si na odretú kožu nakvapkať citrónovú šťavu a pochopíte, ako tá sliznica v žalúdku trpí. Môže to byť začiatok vredu a u dojčencov a malých detí môže dokonca nastať veľmi vážne vnútorné krvácanie.

Pravidlá užívania liekov

Samozrejme, užívanie liekov je za určitých okolností úplne opodstatnené. Len treba pri tom dodržiavať aspoň základné pravidlá:

  • Neužívajte protizápalové prostriedky bez kontroly lekára často a dlhodobo.
  • Ak použitý liek pri akútnom stave nezabral do troch dní, treba ho vymeniť za iný, ale o tom sa poraďte s lekárom.
  • Neužívajte protizápalové lieky na prázdny žalúdok.
  • Ak sa objavia počas užívania lieku akékoľvek problémy zo strany tráviaceho systému, poraďte sa so svojim lekárom.

Čo robiť v prípade poškodenia sliznice?

Ak si predsa len spôsobíte poškodenie sliznice a objavia sa bolesti v žalúdku nalačno alebo po jedle, snažte sa podporiť rýchle hojenie sliznice takto:

  • Úplne vylúčte alkohol, mliečne výrobky, čiernu kávu, bublinkové nápoje, čierne korenie, vyprážané jedlá, údeniny, slané potraviny, ocot, kyslú kapustu a zeleniny v kyslom náleve, kyslé ovocie.
  • Jedzte celozrnné pečivo, tofu, šošovicu, akúkoľvek zeleninu (najmä kapusty, mrkvu, brokolicu, kel, cesnak, cibuľa), banány.
  • Jedzte pravidelne a neprejedajte sa.
  • Príďte sa poradiť o úprave stravy, aby mala sliznica Vášho žalúdka dosť vitamínov na regeneráciu a ochranných látok voči ďalším útokom.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9