Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V akom stave máte žilový systém? Zistíte to vďaka flebografii

Ak máte podozrenie na zápalové ochorenie žíl, navštívte lekára.
Ak máte podozrenie na zápalové ochorenie žíl, navštívte lekára. (Zdroj: profimedia.sk)

Flebografia je vyšetrenie, ktorým sa zobrazuje pomocou aplikácie jódovej kontrastnej látky žilový systém a tak sa sleduje priechod kontrastnej látky testovanými žilami. Kvôli aplikácii jódovej kontrastnej látky do cievneho riečiska je nutné vedieť, či pacient netrpí nejakou alergiou. Podľa druhu alergie lekár rozhodne o ďalšom postupe.

Princíp vyšetrenia

Na vyšetrenie žilového systému sa čoraz viac využívajú neinvazívne metódy, najmä dopplerovská ultrasonografia, CT vyšetrenie alebo MR flebografia. Flebografia je RTG kontrastné vyšetrenie periférnych žíl alebo centrálnych žíl, kedy sa kontrastná látka podáva flexilou – je to tenká, pružná hadička alebo katétrom do žily.

Vyšetrenie sa vykonáva najmä pri:

  • Podozrení na trombózu.
  • Podozrení na zápalové ochorenia žíl končatín.

Príprava na výkon

Minimálne 4 hodiny pred vyšetrením sa nemá jesť, môže sa piť voda a užívať nevyhnutné lieky. Po vyšetrení je nutné dostatočne piť, aby bola jódová kontrastná látka čo najskôr vylúčená z tela obličkami.

Pri flebografii nesmiete mať:

  • Odnímateľnú zubnú protézu v ústnej dutine.
  • Akékoľvek odnímateľné cudzie predmety, predovšetkým ozdoby tela a pod. na vyšetrovanej časti tela.
  • Akékoľvek cudzie teleso vo vnútri vášho tela (napr. kovové kĺbové náhrady, chlopne, kardiostimulátory a iné implantáty) - je nutné upozorniť na to personál.

U detí do 15 rokov zdravotne hendikepovaných chorých je nutný sprievod dospelej osoby, ktorá sa postará o neho aj po vyšetrení.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Niekedy sa dopláca podľa použitého špeciálneho zdravotného materiálu okolo 12 eur. Záleží od pracoviska.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9