Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vyšetrenie u ortopéda: Všetko, čo ste chceli o ňom vedieť

Ak máte problémy s kĺbami na rukách, zájdite za ortopédom.
Ak máte problémy s kĺbami na rukách, zájdite za ortopédom.

Väčšina pacientov vyhľadá odbornú pomoc ortopéda až pri výskyte určitých bolestivých príznakov. Podľa štatistík má ortopedické príznaky každý štvrtý pacient, ktorý navštívi svojho praktického lekára. Príznaky a príčiny majú najdôležitejšiu úlohu pri voľbe správneho diagnostického postupu.

Význam ortopedického vyšetrenia

Ortopedické vyšetrenie je súbor lekárskych úkonov vykonávaných pri diagnostike ochorení pohybového aparátu. Na základe výsledkov ortopedického vyšetrenia sa lekár rozhodne pre nechirurgickú alebo chirurgickú liečbu.

Vyšetrenie sa skladá z:

  • Rozhovoru, pri ktorom lekár odoberá anamnézu.
  • Fyzikálneho vyšetrenia.

Ako prebieha?

Po vstupe do ambulancie čakajú na pacienta otázky týkajúce sa anamnézy. Lekár sa môže pýtať na charakter zamestnania, alebo či sa venuje nejakému športu. Jednoducho pátra po príčine, ako a prečo vaše problémy vznikli.

Fyzikálne vyšetrenie

Pri tomto vyšetrení vám lekár zhodnotí držanie tela. Požiada vás, aby ste urobili niekoľko predklonov, záklonov a úklonov na strany či drepy. Lekár si pritom všíma rozsah pohybov a pohľadom pozoruje prípadné nezrovnalostí v postavení končatín a kĺbov. Ďalej meria dĺžku končatín a schopnosť chrbtice rozvinúť sa pri ohnutí.

Potom si pacient ľahne na vyšetrovacie lôžko, pričom je potrebné, aby sa uvoľnil. Ortopéd vyšetrí tiež tzv. pasívnu hybnosť. Znamená to, že pacienta uchopí za rôzne časti končatín a skúša tak rozsah pohybu v jednotlivých kĺboch​​. Používajú sa pri tom niekedy špeciálne uhlomery.

Celkové vyšetrenie môže byť iba orientačné. Podrobnejšie sa ortopéd venuje danému problému, ktorý súvisí s konkrétnou problémovou časťou tela. Ortopedické vyšetrenie trvá približne 20 minút.

Kedy navštíviť ortopéda?

Pacienti vyhľadajú pomoc ortopéda najčastejšie pri zdravotných problémoch:

  • Chybné držanie tela.
  • Bolesti kĺbov.
  • Bolesti nôh, chodidiel.
  • Bolesti chrbta.
  • Bolesti v rôznych častiach končatín.
  • Problémoch s plochými nohami.
  • Bolesti hlavy súvisiacich s pohybovou sústavou. 
  • Ďalšie poruchy pohybového aparátu.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie slúži na zhodnotenie vrodených aj získaných porúch kĺbov alebo chrbtice. Vykonáva ho ortopéd. Je bezbolestné a hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca zaplatí okolo 20 eur za vstupné vyšetrenie.

Čo vyšetrenie ukáže?

Vďaka tomuto vyšetrenie môže lekár pomôcť pacientovi zbaviť sa bolestí a včas nasadiť vhodnú liečbu, čo vždy znamená skoršie uzdravenie a kratší čas rehabilitácie.

Diagnostikuje sa:

  • Poškodenia kĺbov obmedzujúce rozsah pohybu.
  • Poranenia kostí alebo kĺbov úrazom. Prejavuje sa to ich neprirodzeným postavením, opuchom a zmenou pohyblivosti.
  • Pri chybnom držaní tela vidí lekár výchylky od správnej osi.
  • Artróza bedrového kĺbu napríklad neumožňujú urobiť pacientovi drep alebo sa posadiť do tureckého sedu.

Lekár na vyšetrenie používa rad zavedených testov. Podľa ich výsledkov diagnostikuje charakter pacientovho postihnutia.

Pozor na nevhodnú obuv

Následky nosenia nevhodnej obuvi, ako aj štýl života spôsobuje bolesti a problémy nielen nôh, ale aj celého pohybového ústrojenstva. Ťažkosti sa prejavujú zvýšenou svalovou únavou, pocitmi napätia nôh, bolesťou chodidiel, lýtok, chrbtice aj hlavy.

Už od malička je potrebné dávať pozor na dobre sediacu a pevnú obuv. U 75% detí sa prejavuje abnormálna noha, ktorá vzniká tiež pri nosení zle sediacej obuvi. To platí aj u dospelých. Obuv ovplyvňuje komfort chodidiel, ako aj chôdze a tela.

Pri dlhodobom nosení nesprávnej obuvi sa prejavia následky ako bolesti chrbta, opuchy nôh, vznik zápalu kĺbov v oblasti chodidiel a následné deformácie chodidiel.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9