Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tichý zabijak osteoporóza: Zistí ju vyšetrenie osteodenzitometriou

Rednutie kostí ľahko rozpozná vyšetrenie osteodenzitometriou.
Rednutie kostí ľahko rozpozná vyšetrenie osteodenzitometriou.

Denzitometria je lekárska diagnostická metóda, pri ktorej sa využívajú fyzikálne vlastnosti RTG žiarenia na zistenie hustoty kostí. Osteodenzitometria je moderná, nebolestivá, neinvazívna vyšetrovacia metodika na zistenie a sledovanie liečby rednutia kostí, tzv. osteoporózy.

Prejavy osteoporózy

Osteoporóza je ochorenie kostí, pričom môže mať viacero prejavov:

  • Bolesť chrbta.
  • Zníženie telesnej výšky.
  • Zhrbenie v oblasti hrudnej časti chrbtice.
  • Zlomeniny stavcov, krčka stehnovej kosti a zápästia. K týmto zlomeninám môže prísť aj pri malom úraze.

Pomôže osteodenzitometria

Vďaka súčasnej modernej technológii dnes už dokážeme merať hustotu kostí, tzv. osteodenzitometriou, čím sa skôr príde ochoreniu, ktoré sa dá potom lepšie liečiť.

Denzitometer - DXA je najpresnejšia, najrýchlejšia a neinvazívna lekárska diagnostická metóda na meranie stupňa prechodu RTG lúčov kostným tkanivom a teda na meranie hustoty kostí.

Na čo je určené vyšetrenie?

Denzitometrické vyšetrenie je určené na meranie obsahu kostného minerálu v kosti. Podľa nameranej hodnoty sa diagnostikuje osteoporóza - rednutie kostí alebo osteopénia – riziko osteoporózy.

Ako prebieha vyšetrenie?

V praxi sa používajú iba 2 typy DXA prístrojov: centrálny alebo periférny (predlaktie alebo päta). Na vyšetrenie je potrebné sa objednať a dodržať pokyny objednávajúceho personálu pracoviska, kde vyšetrenie prebehne. Nie je však nutná žiadna príprava.

Denzitometria (ďalej len DXA) vyhodnocuje hustotu kostného tkaniva. Samotné vyšetrenie je nebolestivé, neinvazívne, trvá niekoľko minút a pacient počas vyšetrenia leží na lôžku. Štandardne sa meria oblasť chrbtice a oblasť bedrového kĺbu končatiny.

Čo potrebujete na toto vyšetrenie?

Ak pacienta pošle na vyšetrenie špecialista, je potrebné, aby sa preukázal:

• Platným zdravotným poistením (kartička poistenca).
• Žiadankou o vyšetrenie, výmenným lístkom.
• Platným termínom vyšetrenia (nie je podmienkou, závisí od pracoviska a dohody).

Koho postihuje ochorenie osteoporózy?

V súčasnosti osteoporóza postihuje hlavne osoby staršie ako 50 rokov. Môže postihnúť aj baletky a športovkyne s extrémnym tréningom a nedostatočnou výživou, ktoré trpia amenoreou – vynechávanie menštruácie. Tie majú zvyčajne menšiu kostnú hmotu ako rovesníčky s normálnym menštruačným cyklom. Hustota kostí stavcov u nich dosahuje iba 69 - 88 %, čo je spojené s vysokým rizikom zlomeniny z preťaženia.

Rizikové skupiny:

  • Ženy počas prvých 5-8 rokov po menopauze.
  • Zle vyživovaní jedinci (nízky príjem vápnika a fosfátov).
  • Ľudia s nedostatočnou pohybovou aktivitou.
  • Reumatici, anorektici.
  • Ženy s včasnou menopauzou.
  • Priliš chudí ľudia.
  • Ľudia s chorobami žliaz s vnútornou sekréciou.
  • Ľudia s nadmernou konzumáciou (závislosťou) alkoholu, kávy, nikotínu.

Ohrozené sú aj deti

V čase rastu dieťaťa môže spôsobiť nedostatočný prívod bielkovín, vitamínov, stopových prvkov a minerálov obmedzenie tvorby kostnej hmoty, čo má za následok rednutie kostí a výskyt zlomením, či predčasnú osteoporózu.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia, ak je pacient poslaný na toto vyšetrenie špecialistom. Ak má pacient sám záujem absolvovať vyšetrenie, stáva sa samoplatiteľom. Vtedy sa stačí preukázať len zdravotnou dokumentáciou a platným termínom vyšetrenia, pričom za vyšetrenie zaplatia okolo 40 Eur.

Riziko z vyšetrenia

Radiačná záťaž DXA vyšetrenia je veľmi nízka – ako u jednorazovej cesty lietadlom. Zdravotné riziko z vyšetrenia je zanedbateľné a radiácia sa u tohto vyšetrenia v tele nekumuluje.

Toto vyšetrenie pacient potrebuje, ak sa u neho objaví podozrenie na ochorenie kostí, ktoré sa prejavuje príznakmi, ktoré najlepšie rozpozná špecialista - reumatológ, ortopéd, endokrinológ a iní odborní lekári. Preto nie je dobré podceniť i obyčajnú bolesť chrbta, ktorá môže byť predzvesťou vážnejšej choroby - osteoporózy.
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9