Vyšetrenie počítačovou tomografiou ľahko určí diagnózu pacienta

Vďaka vyšetreniu počítačovou tomografiou sa ľahšie určí diagnóza pacienta.
2012-12-28 13:00:00

Výpočtová tomografia - CT (z angl. Computed Tomography) je moderná diagnostická metóda, ktorá využíva vysokovýkonnú RTG lampu v kombinácii s početnými radmi detektorov. CT vyšetrenie patrí k neinvazívnym rádiologickým metódam. Dá sa prirovnať k virtuálnej 2D prehliadke, kde sa snímky jednotlivých orgánov zobrazujú vo vrstvách.

Prístroj používaný pri tomografii sa nazýva tomograf a výsledky vyšetrenia sa vyhodnocujú počítačovo. Počítač spracuje rad za sebou idúcich snímok. Výsledkom toho je možnosť hodnotiť stav snímaných orgánov a tkanív vo vrstvách – tzv. rezoch.

Čo sa vyšetruje CT prístrojom?

• Brušná dutina.
• Panvová dutina.
• Hrudná dutina – hlavne pľúca.
• Práca srdca.
Mozog, miecha.
• Monitorovanie diagnostických nástrojov (ihly, katétre) pri ich zavádzaní do vyšetrovaných orgánov.
Nádory.

Kto môže požiadať o vyšetrenie?

Odporučenie na toto vyšetrenie dáva pacientovi obvykle lekár so špecializáciou ako kardiológ, gastroenterológ, pneumológ, chirurg, onkológ, urológ a podobne.

Medzi najčastejšie dôvody tohto vyšetrenia patrí spresnenie a určenie diagnózy pacienta alebo potreba presnejšieho zobrazenia procesu prebiehajúceho v organizme.

Pre koho je zakázené?

Na vyšetrenie nemôže ísť pacient, ak je možná alergická reakcia na niektorú zložku kontrastnej látky, alebo ak je pacientka tehotná.

Príprava na vyšetrenie

Na vyšetrenie sa objednáva. Je bezbolestné a pacient sa pripravuje podľa inštrukcií zdravotníckeho personálu. Pacient bude následne informovaný o podrobnejšej príprave na vyšetrenie podľa vyšetrovaného orgánu, či časti tela.

Základnou prípravou na CT je minimálne 4-6 hodín pred vyšetrením nejesť. Dôležité je, prijímať dostatočný objem tekutín, ale len v podobe nesladeného čaju a čistej vody. Dostatočné pitie tekutín pred i po vyšetrení je dôležité hlavne preto, aby sa pri podaní kontrastnej látky rýchlo a bez nadmernej záťaže obličiek vylúčila z tela von.

Súčasťou vyšetrenia brucha a panvy je podanie kontrastnej látky, ktorá je rozmiešaná vo vode. Pacient ju pije po menších dúškoch počas asi 30-tich, niekedy až 60-tich minút.

Ako prebieha vyšetrenie?

Pred samotným vyšetrením si pacient odloží svoje oblečenie, šperky a obuv. Personál zariadenia usmerňuje pacienta aj počas vyšetrenia. Podľa pokynov obsluhujúceho personálu, sa dá pacient do požadovanej polohy tak, aby bolo možné vyšetrenie vykonať čo najpohodlnejšie. Je potrebné pevnejšie upevnenie hlavy a krku, aby nedochádzalo k skresleniam výsledného snímku.

Počas vyšetrenia sa prstenec zariadenia pohybuje okolo pacienta a vysiela RTG žiarenie. Vyšetrenie trvá okolo 10-20 minút a pacient leží nehybne, aby bol výsledok vyšetrenia čo najlepší, a aby sa nemuselo opakovať. Výsledky sú pacientovi oznámené do 3 pracovných dni od vykonania vyšetrenia alebo podľa dohody.

Aká je cena?

Cena za CT vyšetrenia sa líši podľa vyšetrovaného orgánu, či časti tela. CT krku a brucha okolo 90 eur, CT hlavy a hrudníka okolo 80 eur.

O výške sumy, ktorú si pacient hradí ako samoplatca sa dá informovať priamo na mieste alebo na internete sú dostupné niektoré cenníky.

Ak vás na toto vyšetrenia pošle lekár v rámci diagnostiky ochorenia a odporučenia, potom je hradené zo zdravotného poistenia.

Možné riziká

Riziko vyšetrenia CT metódou spočíva z RTG žiarenia, ktoré je nebezpečné. Príliš veľa žiarenia na jednom mieste tela môže spôsobiť ochorenie kože napríklad pripomínajúce ťažké popáleniny. Preto je vždy potrebné zvážiť, či je nutné použiť túto metódu diagnostiky.

2012-12-28 13:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Flick.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia