Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE: TOTO hrozí pri TEPLOM počasí, do vody deti NEPÚŠŤAJTE

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: gettyimages.com)

V prírodných kúpaliskách môže dôjsť k premnoženiu siníc. Tie dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Aj na to upozornili odborníci, ktorí radia rodičom, na čo by mali myslieť počas letných prázdnin.

Prehltnutie väčšieho množstvo siníc môže zase vyvolať črevné problémy, kŕče alebo nevoľnosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Zvýšený výskyt siníc zaznamenávame najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí a ich premnoženie znamená väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias. (...) Nie všetky sinice produkujú toxické a alergizujúce látky, riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe," priblížil.

Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria podľa Zuzany Valovičovej z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR vločky alebo zhluky kolónií. Tie sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše - vodného kvetu. Ten je najčastejšie zelenej či modrej farby.

"Vodný kvet sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu," doplnila odborníčka.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Apeluje na ľudí, aby do takejto vody nevstupovali.

"Nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch," povedala.

Odlíšiť sinice a riasy možno podľa úradu jednoduchým spôsobom. Ľuďom odporučil, aby do priesvitnej nádoby nabrali vodu a nechali ju na svetle postáť 15 až 20 minút.

"Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy," vysvetlil.

Malé deti sú citlivé na nadmernú prítomnosť chlóru

Chlór patrí k najpoužívanejším spôsobom dezinfekcie vody na kúpanie. Na jeho nadmernú prítomnosť sú citlivé najmä veľmi malé deti, prípadne deti s predispozíciami na vznik alergií. Prevádzkovateľ kúpaliska musí preto v bazénoch dodržiavať limit množstva chlóru, ktorý stanovuje vyhláška. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Prísnejšie limity obsahu chlóru sú stanovené vzhľadom na citlivosť detského organizmu pre bazény im určené. V praxi sa orgány verejného zdravotníctva stretávajú pri výkone štátneho zdravotného dozoru s prekračovaním hodnôt chlóru. Jeho množstvo zvyšujú prevádzkovatelia najmä z preventívnych dôvodov v období najväčšej návštevnosti. Po takomto zistení je prevádzkovateľom nariadený výkon účinných opatrení na nápravu," povedala Zuzana Valovičová z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR.

Citlivosť na chlór sa podľa úradu prejavuje podráždením pokožky (začervenanie alebo ekzém), slizníc dýchacieho systému (dráždivý kašeľ) či očných spojiviek (nepríjemné štípanie očí, začervenanie a slzenie).

Do tropických krajín nie s deťmi do troch rokov

Do tropických krajín sa neodporúča cestovať s deťmi do troch rokov. V prípade cesty do trópov alebo subtrópov so staršími deťmi sa treba informovať o všetkých podmienkach v mieste budúceho pobytu.

Apeluje na to zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

"Podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť pre deti nevhodné alebo zaťažujúce. Pred takouto plánovanou cestou sa poraďte s pediatrom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby pri fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach," priblížila.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia by podľa nej mali pri voľbe dovolenky s malými deťmi dať prednosť primeranej dĺžke cesty za cieľovou destináciou, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu.

"Na spríjemnenie cestovania vezmite so sebou dostatok hračiek, prípadne kníh," doplnila.

Pri cestovaní s malými deťmi sa treba podľa odborníčky vyvarovať dlhému pobytu na priamom slnku.

"Uprednostnite ranné, skoré dopoludňajšie, respektíve neskoršie popoludňajšie hodiny s použitím vhodnej pokrývky hlavy dieťaťa - ideálne so šiltom na chránenie tváre pred priamym slnkom," odporučila. Apeluje tiež na použitie detských opaľovacích krémov.

Hamade pripomenula, že strava detí v lete by mala byť ľahká a pravidelná, s väčším prísunom ovocia a zeleniny.

"Rýchlo sa kaziace potraviny do jedálnička dieťaťa odporúčame nezaraďovať vôbec," podotkla.

Upozornila tiež na dôležitosť adekvátneho pitného režimu.

"Vhodné sú vlažné tekutiny vo zvýšenom množstve vzhľadom na väčšiu stratu tekutín potením sa v teplom počasí, s preferenciou čistej pitnej vody, prípadne nesladených bylinkových čajov," ozrejmila.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dieťa by malo mať podľa jej slov aj počas dovolenky dostatok spánku.

"Zabezpečte mu príjemný denný aj nočný odpočinok v závislosti od jeho veku, v prostredí, ktoré nie je prehriate, nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu a nie je extrémne klimatizované," dodala.

Pri aktivitách zabúdajú na smäd

Deti pri hrách či iných aktivitách zabúdajú na smäd. Rodičia by mali dohliadať na ich pitný režim, ktorý už bol vyššie spomenutý. Upozornil na to primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Marcel Brenner. V lete podľa neho riešia kolapsové stavy z dehydratácie denne.

"Odovzdávanie tepla prostredníctvom potenia znamená dramatickú zmenu v obehu tekutín v tele dieťaťa. Nosenie zásob vody so sebou na aktivity a ponúkanie vody alebo iného vhodného nápoja dieťaťu, aj keď nie je smädné, je nevyhnutné," priblížil.

V NÚDCH podľa jeho slov s príchodom leta evidujú aj poruchy zdravia spôsobené slnečným svitom.

"Mali sme už prípady poškodení kože solárnym účinkom či poškodenia očí," doplnil.

Apeluje preto na používanie ochranných krémov a nosenie ochranných okuliarov či pokrývky hlavy.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lieky treba skladovať na bezpečnom mieste

Riziko otráv liekmi u detí je vyššie v lete. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) preto apeluje na ich skladovanie na bezpečnom mieste mimo dosahu detí.

"Najmenší majú cez prázdniny veľa voľného času, ktorý trávia napríklad skúmaním rôznych zákutí v domácnosti. Uistite sa preto, že vaša domáca lekárnička je odložená na bezpečnom mieste, kde na ňu nemajú dosah," priblížil.

Lieky sa podľa ŠÚKL nemajú skladovať na miestach v blízkosti potravín alebo sladkostí.

"So staršími deťmi hovorte o zodpovednom užívaní liekov," odporučil.

V prípade podozrenia na otravu liekmi treba podľa neho okamžite kontaktovať pohotovostnú záchrannú službu na čísle 155 alebo 112, prípadne sa obrátiť na Národné toxikologické informačné centrum.

Netreba zabúdať na pokrývku hlavy či opaľovací krém

Počas horúcich letných dní u detí netreba zabudnúť tiež na pokrývku hlavy či používať opaľovací krém s dostatočne silným ochranným faktorom.

Pripomína to pediater z detského oddelenia Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Jozef Serafín.  

Upozornil na to, že okrem spálenia pokožky deťom na slnku hrozí aj úpal.

"Riziko úpalu je najväčšie pre deti počas obedňajších hodín, pokiaľ trávia čas vonku pri hrách na miestach, ktoré nie sú chránené tieňom. Jeho príznakmi sú bolesti hlavy, únava, nevoľnosť a závraty," priblížil.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem úpalu sú u detí v lete častými dôvodmi návštevy lekára aj uštipnutie hmyzom či tráviace ťažkosti. Serafín upozornil na to, že pri uštipnutí môže v niektorých prípadoch dôjsť k závažnej alergickej reakcii či anafylaktickému šoku. Tráviace ťažkosti sa podľa neho objavujú po náhodnom napití sa vody z bazénu či pri skúšaní rôznych jedál v exotických krajinách.

"Niektoré potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami, ako je napríklad salmonela," dodal.

Deti sú podľa Serafína náchylnejšie na získanie zdravotných problémov najmä pri oslabenej imunite. Odporúča posilniť ju napríklad dostatočným spánkom, primeraným príjmom tekutín, vyváženou stravou s vitamínmi a minerálmi a taktiež vyhýbaním sa stresu.

"V prípade výživových doplnkov by som určite spomenul preparáty s obsahom vitamínu C, D a ďalších látok, ktoré sú nevyhnutné na udržiavanie zdravej imunity," doplnil.

Dodal, že v rámci pitného režimu pre deti nie sú ideálne sladené nápoje.

"Skôr by som odporúčal čistú vodu a nápoje sladiť skôr medom ako cukrom. Vhodnejšou náhradou za komerčné sladené nápoje sú prírodné ovocné šťavy," odporučil odborník.

Veľký LETNÝ manuál PREVENCIE:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na časté úrazy  z bicyklov či kolobežiek

V lete dochádza k úrazom detí najčastejšie na trampolíne, bicykli či kolobežke. Mnohým z nich by sa však dalo vyhnúť správnym používaním ochranných pomôcok. Upozornil na to primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Marcel Brenner.

Podotkol, že denne prejde urgentným príjmom okolo 160 až 200 detí, pričom polovicu prípadov tvoria úrazy.

"Úrazy z trampolín, bicyklov a kolobežiek máme denne a niekoľko aj takých, ktoré sa končia hospitalizáciou a operačným riešením zlomenín," ozrejmil.

Pripomína preto, že pri športe treba dbať na správne používanie ochranných pomôcok.

"Je to napríklad nepoužívanie alebo nesprávne používanie ochranných prostriedkov, ktoré sú predpísané. Deti nemajú napríklad prilby pri používaní kolobežiek či korčúľ," priblížil Brenner.  

Na urgentnom príjme sú tiež podľa jeho slov v lete časté kolapsové stavy či prípady dehydratácie.

Viac o téme: DetiLetoZdravieKúpaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9