Minuloročná kontrola vianočných trhov ukázala zlepšenie oproti roku 2019. Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) zistili nedostatky v 28 z 386 skontrolovaných zariadení (7,3 percenta).
V roku 2019 našli nedostatky v 7,9 percenta zariadení. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.
"Pri kontrole v roku 2022 sme nezistili mimoriadne závažné hygienické nedostatky," uviedla s tým, že dokopy sa vykonalo 561 kontrol.
Najviac nedostatkov sa zistilo v Bratislavskom kraji, a to v 11 zo skontrolovaných 48 zariadení (22,9 percenta). Naopak, nedostatky sa nezistili pri kontrolách v Prešovskom kraji.
Kontroly odhalili okrem iného napríklad potraviny po dátume spotreby, potraviny bez spotrebiteľského označenia či nedostatky v označení alergénov. Pracovníci RÚVZ zistili tiež nedodržanie hygienických podmienok pri manipulácii s potravinami či spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín.
V rámci kontroly sa odobralo a laboratórne vyšetrilo celkovo 50 vzoriek hotových pokrmov.
"Z uvedeného počtu nevyhoveli tri vzorky pokrmov, čo predstavuje šesť percent," priblížila Račková.
Jedna vzorka podľa nej nevyhovela kritériám pre nadlimitné počty koliformných baktérií, ďalšie dve nevyhoveli kritériám pre prítomnosť Bacillus cereus.
Za zistené nedostatky sa dokopy na mieste uložilo 16 blokových pokút v celkovej sume 1788 eur.
"V jednom prípade bolo opatrením na mieste nariadené uzatvorenie prevádzky (stánok na ambulantný predaj nápojov) z dôvodu nezabezpečenia prívodu teplej tečúcej vody na umývanie pracovného náradia a rúk zamestnanca vhodným spôsobom. V jednom prípade bola opatrením na mieste zakázaná činnosť - príprava a podávanie pokrmov v stánku do zabezpečenia tečúcej teplej vody v stánku," ozrejmila Račková.
Kontrola v Bratislavskom kraji
Príprava občerstvenia zo surovín po dátume spotreby, potraviny neznámeho pôvodu či nevyhovujúca manipulácia so surovinami. Aj také nedostatky odhalili hygienici v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja počas vlaňajších vianočných, respektíve mikulášskych trhov v Bratislavskom kraji. Na sociálnej sieti o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
Od 29. novembra do 16. decembra minulého roka vykonali 48 kontrol v 44 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja. Počas nich zistili tiež odborníci chýbajúce označenie na potravinách či nevyhovujúcu prevádzkovú hygienu.
"Uložených bolo osem blokových pokút v celkovej sume 1250 eur. A uložené boli aj štyri opatrenia na mieste v zmysle zákona o potravinách," spresnil RÚVZ.
Kontroly boli zamerané na prípravu, manipuláciu pokrmov a nápojov, vysledovateľnosť potravín, dátum spotreby a minimálnu trvanlivosť potravín či označovanie alergénov a prídavných látok. Nevyhla sa ani prevádzkovej hygiene, dodržiavaniu zásad pri skladovaní potravín a nápojov i osobnej hygieny zamestnancov. Súčasťou kontrol bol aj odber vzoriek na laboratórnu analýzu. Tie boli odobrané zo zemiakovej placky, klobásy do hot-dogu, pečenej klobásy i plnenej lokše.