Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NEDOSTATKY počas KONTROLY vianočných trhov: Na čo všetko prišli HYGIENICI?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Minuloročná kontrola vianočných trhov ukázala zlepšenie oproti roku 2019. Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) zistili nedostatky v 28 z 386 skontrolovaných zariadení (7,3 percenta). 

V roku 2019 našli nedostatky v 7,9 percenta zariadení. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Pri kontrole v roku 2022 sme nezistili mimoriadne závažné hygienické nedostatky," uviedla s tým, že dokopy sa vykonalo 561 kontrol.

Najviac nedostatkov sa zistilo v Bratislavskom kraji, a to v 11 zo skontrolovaných 48 zariadení (22,9 percenta). Naopak, nedostatky sa nezistili pri kontrolách v Prešovskom kraji.

Kontroly odhalili okrem iného napríklad potraviny po dátume spotreby, potraviny bez spotrebiteľského označenia či nedostatky v označení alergénov. Pracovníci RÚVZ zistili tiež nedodržanie hygienických podmienok pri manipulácii s potravinami či spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín.

V rámci kontroly sa odobralo a laboratórne vyšetrilo celkovo 50 vzoriek hotových pokrmov.

"Z uvedeného počtu nevyhoveli tri vzorky pokrmov, čo predstavuje šesť percent," priblížila Račková.

NEDOSTATKY počas KONTROLY vianočných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna vzorka podľa nej nevyhovela kritériám pre nadlimitné počty koliformných baktérií, ďalšie dve nevyhoveli kritériám pre prítomnosť Bacillus cereus.

Za zistené nedostatky sa dokopy na mieste uložilo 16 blokových pokút v celkovej sume 1788 eur.

"V jednom prípade bolo opatrením na mieste nariadené uzatvorenie prevádzky (stánok na ambulantný predaj nápojov) z dôvodu nezabezpečenia prívodu teplej tečúcej vody na umývanie pracovného náradia a rúk zamestnanca vhodným spôsobom. V jednom prípade bola opatrením na mieste zakázaná činnosť - príprava a podávanie pokrmov v stánku do zabezpečenia tečúcej teplej vody v stánku," ozrejmila Račková.

Kontrola v Bratislavskom kraji

Príprava občerstvenia zo surovín po dátume spotreby, potraviny neznámeho pôvodu či nevyhovujúca manipulácia so surovinami. Aj také nedostatky odhalili hygienici v zariadeniach stánkového a ambulantného predaja počas vlaňajších vianočných, respektíve mikulášskych trhov v Bratislavskom kraji. Na sociálnej sieti o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

NEDOSTATKY počas KONTROLY vianočných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Od 29. novembra do 16. decembra minulého roka vykonali 48 kontrol v 44 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja. Počas nich zistili tiež odborníci chýbajúce označenie na potravinách či nevyhovujúcu prevádzkovú hygienu.

"Uložených bolo osem blokových pokút v celkovej sume 1250 eur. A uložené boli aj štyri opatrenia na mieste v zmysle zákona o potravinách," spresnil RÚVZ.

Kontroly boli zamerané na prípravu, manipuláciu pokrmov a nápojov, vysledovateľnosť potravín, dátum spotreby a minimálnu trvanlivosť potravín či označovanie alergénov a prídavných látok. Nevyhla sa ani prevádzkovej hygiene, dodržiavaniu zásad pri skladovaní potravín a nápojov i osobnej hygieny zamestnancov. Súčasťou kontrol bol aj odber vzoriek na laboratórnu analýzu. Tie boli odobrané zo zemiakovej placky, klobásy do hot-dogu, pečenej klobásy i plnenej lokše.

Viac o téme: ZdravieVianočné trhyHygienaStánkyKontrola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9