Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Je to HORŠIE, ako sa predpokladalo: WHO zakročila, táto hrozba ZABIJE ročne milióny ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svetová zdravotnícka organizácia v stredu sprísnila normy pre kvalitu vzduchu, pričom oznámila, že znečistenie ovzdušia ročne spôsobuje sedem miliónov predčasných úmrtí a je jednou z najväčších environmentálnych hrozieb pre ľudské zdravie.

Informovala o tom agentúra AFP.

Stačia už nižšie koncentrácie

Z analýzy WHO vyplýva, že znečistené ovzdušie škodí v podobnej miere ako fajčenie či nezdravá strava.

Čítajte tiež: Keď ružová tabletka NEUĽAVÍ a spôsobí opak: SIGNÁL na ZÁCHODE, že by ste ju nemali užívať

"WHO vo svojich smerniciach o ovzduší upravila takmer všetky maximálne hodnoty smerom nadol a varuje, že prekročenie týchto nových úrovní predstavuje výrazné riziko pre zdravie," píše sa vo vyhlásení Svetovej zdravotníckej organizácie s tým, že dodržiavanie nových limitov "môže zachrániť milióny životov".

Smernice WHO používajú vlády ako referenciu pre svoje právne záväzné normy. WHO vydala smernice o kvalite ovzdušia naposledy v roku 2005, čo výrazne ovplyvnilo legislatívu v krajinách po celom svete, pripomína AFP.

Z rozsiahleho výskumu, ktorý odvtedy vedci vykonali, však vyplýva, že znečisťujúce látky v ovzduší škodia zdraviu už pri nižších koncentráciách, než sa pôvodne predpokladalo.

Je to HORŠIE, ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zhromaždené dôkazy stačia na to, aby sa na ich základe prijali opatrenia na zníženie expozície obyvateľstva voči látkam znečisťujúcim ovzdušie, a to nielen v konkrétnych krajinách alebo regiónoch, ale aj v globálnom meradle," priblížil tento zdravotnícky orgán Organizácie Spojených národov (OSN).

Dostanú sa do krvi

Nové usmernenia WHO odporúčajú maximálne koncentrácie v ovzduší pre šesť znečisťujúcich látok vrátane ozónu, oxidu dusičitého, oxidu siričitého a oxidu uhoľnatého. Ďalšie dve sú PM10 a PM2,5 - častice s priemerom rovným alebo menším ako desať mikrometrov, respektíve 2,5 mikrometra, ktoré sa dokážu dostať hlboko do pľúc. Najnovší výskum však naznačuje, že častice PM2,5 sa dostávajú až do krvného obehu, a tak môžu spôsobiť okrem respiračných tiež kardiovaskulárne problémy a ovplyvniť aj stav iných orgánov.

Maximálnu odporúčanú hladinu PM2,5 preto WHO znížila až o 50 percent.

Znečistenie ovzdušia je hrozbou pre zdravie všade vo svete, najviac však postihuje ľudí v chudobnejších krajinách, pripomenul šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Viac o téme: ZdravieVzduchPrevenciaZnečistenie ovzdušia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9