Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Namiesto rozkoše OBAVY: Baktérie z orálneho SEXU môžu spôsobiť spontánny potrat

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Potešenie, či risk? Podľa vedcov, môže orálny sex uspokojiť vaše túžby, no zároveň spôsobiť nepríjemnosti. Štúdia zistila, že baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje v ústach a zapríčiňuje ochorenia ďasien, súvisí aj s infekciou intímnych partií.

Orálny sex môže spôsobiť bakteriálnu vaginózu, ktorá sa prejavuje nezvyčajným výtokom a rybacím zápachom. Stane sa to vtedy, keď mikróby v ústach narušia prirodzené prostredie vo vagíne. Výskum bol publikovaný v časopise PLOS Biology.

Čítajte tiež: Je lepšie nakupovať v obchode alebo na trhu? Veľké vytriezvenie o KVALITE ovocia a zeleniny!

Keď sa baktérie premnožia

Vedci zo San Diega vykonali experimenty na ľudských vaginálnych vzorkách a aj na myšiach, aby zistili, ako sa baktérie správajú. Prišli na to, že baktéria Fusobacterium nucleatum, ktorá sa bežne nachádza v ústach, napomáha k premnoženiu baktérií Gardnerella vaginalis, ktoré spôsobujú bakterálnu vaginózu. 

„Ochorenie teda môže zapríčiniť aj orálny sex,“ tvrdí výskumníčka Amanda Lewisová.

Pôvodne odborníci predpokladali, že infekciu spôsobuje nedostatok zdravých baktérií nazývaných laktobacily.

„Teraz je jasné, že ho môže spustiť priamy kontakt úst s vagínou,“ vysvetlila Lewisová.

Namiesto rozkoše OBAVY: Baktérie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci sú presvedčení, že aj malé množstvo baktérií Fusobacterium nucleatum môžu spustiť toto ochorenie. Podľa Claudie Estcourtovej z Britskej asociácie pre sexuálne zdravie a HIV sú podobné výskumy potrebné, keďže prinášajú nové informácie o tejto nepríjemnej chorobe.

 „Ženy, ktoré nepostihuje, majú väčšinou kyslejšie vaginálne prostredie s nižším pH. Niekedy sa však stane, že dôjde k nerovnováhe a baktérie sa rozmnožia,“ konštatovala.

Čo je bakteriálna vaginóza?

Bakteriálna vaginóza je veľmi častá infekcia, ktorá v určitom okamihu postihuje až tretinu žien. Je spôsobená zmenou krehkej bakteriálnej rovnováhy v pošve. Najbežnejším príznakom je rybí páchnuci výtok, najmä po sexe. Zvyčajne je neškodná a dá sa vyliečiť antibiotikami. U niektorých žien ide však o opakujúci sa problém, ktorý vyžaduje dlhodobejšiu liečbu.

Podľa The National Health Service (NHS) môže v dôsledku neliečenej infekcie vzniknúť riziko spontánneho potratu. Spôsobiť ju môže orálny sex, vnútromaternicová antikoncepcia alebo  používanie parfumovaných sprchových gélov. Ak máte podozrenie, že vás postihla bakteriálna vaginóza, mali by ste navštíviť svojho gynekológa. Ten vám pravdepodobne predpíše antibiotiká. Ochoreniu sa dá predísť tým, že si intímne partie začnete umývať čistou vodou a dáte prednosť sprche pred kúpeľom.

Viac o téme: ZdravieChorobaBaktériaOrálny sex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9