Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľký prehľad zásahov počas Silvestra na Slovensku: V týchto krajoch to bolo najhoršie!

Počas silvestrovskej noci zasahovali záchranári na celom Slovensku.
Počas silvestrovskej noci zasahovali záchranári na celom Slovensku. (Zdroj: thinkstock.com)

Ako naozaj rušnú a na prácu bohatú noc budú tú silvestrovskú hodnotiť zdravotní záchranári zo spoločnosti Falck Záchranná. Počas koncoročných osláv absolvovali viac ako 250 výjazdov, pričom podobne ako po iné roky boli aj teraz najčastejšou príčinou úrazy, najmä hlavy.

 
Nechýbali však ani zranenia v dôsledku používania zábavnej pyrotechniky, a to aj u detí.

"Okrem úrazov hlavy, ktorých bolo celkovo 75, volali ľudia naše posádky najčastejšie z dôvodu tráviacich ťažkostí (22) či vysokého tlaku (21)," uviedol hovorca a PR manažér skupiny Falck na Slovensku Vladimír Vanko. Dodal, že najviac výjazdov absolvovali na prelome rokov posádky RZP Prievidza a RZP Trnava. "Každá musela zasahovať až osemkrát," spresnil.

V prípade zranení spôsobených manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou sa jeden z vážnejších prípadov stal v Humennom, kde po polnoci došlo k poraneniu delobuchom.

"Otec (1974) a syn (1999) utrpeli popáleniny rúk a tváre. Previezli ich na chirurgiu," informoval Vanko. 

V Levoči privolali záchranárov k 12-ročnému dieťaťu, ktoré malo na chrbte popáleniny od petardy. Záchranári z RZP Malcov zase ošetrili 14-ročné dieťa, ktorému zábavná pyrotechnika poranila oko.

Osobitnou kapitolou boli výjazdy k pacientom pod vplyvom alkoholu. Záchranári museli zasahovať v 45 prípadoch.

Najviac zdravotných problémov pre alkohol

Najviac zásahov záchranárov si počas Silvestra a úvodných hodín Nového roka vyžiadala intoxikácia alkoholom. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú TASR poskytol Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZSS) SR.

Sanitky na celom Slovensku mali 75 výjazdov k osobám otráveným alkoholom. Z nich bolo až 17 detí mladších ako 18 rokov. Najviac intoxikácií alkoholom bolo v Bratislavskom kraji (19), najmenej (1) v Banskobystrickom kraji. Najviac (5) opitých detí do 18 rokov, ktorým sa venovali záchranári, bolo v Košickom kraji.

Druhým najčastejším dôvodom výjazdov sanitiek bola neodborná manipulácia so zábavnou pyrotechnikou. Pre tieto úrazy uskutočnili ambulancie ZSS spolu 55 výjazdov. Zranených detí do 18 rokov bolo desať. Najviac úrazov - 12 bolo v Žilinskom kraji.

Dôvodom výjazdov počas silvestrovskej noci boli i podchladenia. ZSS mala v tejto súvislosti celkom 11 výjazdov. Z nich tri sa týkali detí do 18 rokov. Štyrikrát zachraňovali záchranári podchladené osoby v Žilinskom kraji, tri výjazdy boli v Prešovskom kraji, dva v Košickom a po jednom v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.

Na urgentoch UNB ošetrili takmer 700 ľudí

Zdravotníci Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) mali aj počas silvestrovského dňa a noci plné ruky práce. V priebehu 24 hodín ošetrili na centrálnych príjmoch nemocníc spolu takmer 700 ľudí.


Žlčníková sezóna v plnom prúde: Pozor na záchvaty z bleskových diét!


"Ošetrovali napríklad ľudí pod vplyvom alkoholu, ale aj po úrazoch, so zvýšenými teplotami, zápalom pľúc či srdcovým kolapsom," špecifikovala Zuzana Eliášová z UNB.

Dodala, že v dôsledku manipulácie s pyrotechnikou ošetrili päť ľudí.

Na urgente DFNsP riešili otravu alkoholom i popáleninu z pyrotechniky

Počas Silvestra ošetrili lekári oddelenia urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave celkovo 163 detí, z nich jednu tretinu v noci. Informovala o tom hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

V pediatrických ambulanciách sa lekári venovali najmä deťom s akútnymi infektmi horných a dolných dýchacích ciest, tráviacimi ťažkosťami a alergickými reakciami.

"Dve deti vo veku 16 rokov, intoxikované alkoholom, potrebovali liečbu na expektačných lôžkach OUP," uviedla hovorkyňa.

V chirurgickej ambulancii lekári ošetrili 50 detí. V súvislosti so zábavnou pyrotechnikou sa venovali dieťaťu predškolského veku s popáleninou na ruke, ktoré bolo po prvotnom ošetrení odoslané na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej medicíny UNB, uviedla Kamenická. Lekári podľa jej informácií ošetrili aj dvoch 17-ročných tínedžerov, ktorí sa medzi sebou pobili. Po ošetrení ich prepustili domov.

Vo FNsP v Žiline ošetrili takmer 70 ľudí

Na urgentnom príjme Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline ošetrili počas posledného dňa minulého roku 55 pacientov. Po polnoci ich bolo 13. Väčšina ošetrení súvisela s požitím alkoholu.

 Ako informovala hovorkyňa FNsP v Žiline Viera Jurčiová, v súvislosti so zasiahnutím pyrotechnikou ošetrili na urgentnom príjme po polnoci šesť ľudí, z nich dve boli deti, ktoré mali ľahké poranenia ruky.

"Dvaja z ošetrených utrpeli poranenia očí, jeden poranenie tváre a jeden poranenie ruky," uviedla Jurčiová. 

Na pediatrickom oddelení FNsP v Žiline nehospitalizovali žiadne dieťa pod vplyvom alkoholu. Počas Silvestra hospitalizovali tri deti s tráviacimi ťažkosťami a respiračnými ochoreniami.

Opití pacienti v Prešove

Prešovskí lekári na traumatológii i očnom oddelení mali počas silvestrovskej noci plné ruky práce. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Renáta Cenková, od polnoci do zhruba siedmej hodiny rannej ošetrili deväť pacientov od osem do 46 rokov.

Sedem z nich bolo pod vplyvom alkoholu, triezve boli len dve deti. Prevažovali najmä poranenia hlavy, pričom jeden úraz priamo súvisel s manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou. Väčšinu zranených ošetrili ambulantne.

"Najmenej šťastia mal 14-ročný chlapec, ktorému strelila petarda do oka a jeho stav si vyžiadal hospitalizáciu na očnom oddelení, plánovaný je u neho operačný zákrok. Na prelome rokov sme zaznamenali aj jednu hospitalizáciu na oddelení pediatrie a to z dôvodu intoxikácie alkoholom a úrazu hlavy," uviedla Cenková.

Čítajte tiež: Veľký horoskop zdravia na rok 2017: Odhaľte, ako na tom budete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9