Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšie mýty o silvestrovskej opici: Tomuto by ste rozhodne nemali veriť!

Viete, ako bojovať s opicou? Ak nie, vedzte, že niektoré Zobraziť galériu (2)
Viete, ako bojovať s opicou? Ak nie, vedzte, že niektoré "zaručené" triky sú obyčajné mýty! (Zdroj: thinkstock.com)

Ani sme sa nenazdali a je tu opäť záver roka. Máme čas na bilancovanie, hodnotenie, na zamyslenie sa nad tým, aký rok sme mali a aký chceme, aby ten ďalší bol. A niektorí majú len dôvod sa poriadne opiť! Aj vy ste na tom tak?

Recepty, ktoré sú „overené“

Každému na posilvestrovskú opicu zaberá niečo iné. Niekto sa potrebuje vyspať, iný zase prahne po skvelom kuracom vývare. Jednoducho – najlepší recept ako prekonať bolehlav a bolesť brucha tak či tak vždy budete poznať iba vy sami.

Existuje však niekoľko „zaručených“ trikov, ako sa z opice dostať. Sú pravdivé, alebo zabrali iba niekomu a ten ho ďalej ponúka ako overený recept? Poďme sa spolu pozrieť na tie najčastejšie.

Klin sa klinom vybíja – či nie?

Mnoho tých, ktorým ráno po oslave nie je dobre, už počuli tento výrok. A možno ho niektorí vzali za svoje a snažili sa klin vybiť klinom. Bohužiaľ, ak sa na opicu napijete, nikdy to nebude ono. Do tela sa dostane ešte viac alkoholu, budete síce „tam, kde ste aj boli“ ale opicu to maximálne tak oddiali.

„Alkohol má tlmivý efekt. To vám dodáva tej pokojnejší a uvoľnenejší pocit. Ako ale alkohol z tela odíde, pokojný pocit sa premení na úzkosť. Po vypití alkoholu ráno niektoré pocity zmiznú, no celkovo tento alkohol robí zle ako pečeni, tak mozgu. Navyše, bolesti hlavy, ktoré prídu neskôr, budú ešte horšie,“ povedal Aron Michelfelder, profesor rodinnej medicíny na Loyola University Medical Centre.

Dve tabletky proti bolesti zaberú!

Tiež si ešte predtým, ako si ľahnete do postele, dáte jednu dve tabletky, aby ste sa ráno zobudili bez bolesti a opice? Ono, keď si to vezmete, kombinovať alkohol a lieky...fu, pečeň sa vám asi nepoďakuje.

Naše telo spaľuje veľa vody, najmä ak pijeme alkohol. Hlava nás ráno bolí práve preto, že sme dehydrovaní. Takže ak vypijeme príliš veľa piva, no málo vody, o bolesť hlavy máme postarané.

Neexistuje záruka, že dva ibuprofény pred tým, ako si ľahneme, vás zbavia bolesti hlavy. Lekári však varujú, aby sme na alkohol v žiadnom prípade nebrali paracetamol. Spôsobiť môže poškodenie pečene a jej preťaženie.

Pred oslavou sa najedzte – najlepšie chlieb

Hovorí sa, že aby ste nemali takú veľkú opicu, mali by sme sa pred plánovanou oslavou poriadne najesť. Najlepšie niečo mastné alebo chlieb. Bohužiaľ, tento pokrm nepracuje ako špongia, aby nasal všetok alkohol a vy ste mohli piť „do nemoty“ a ráno vám nič nebolo.

To, že máme niečo v žalúdku je dobré, spomaľuje to vstrebávanie alkoholu do krvi.

„Samozrejme vás to nechráni od toho, aby ste vypili celú flašu ginu, no pomôže vám to, ak vypijete tri či štyri drinky,“ povedal Aron Michelfelder.

Naopak, ak si doprajete poriadnu porciu mastného jedla, bude to o niečo lepšie.

„Tuk spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a spomaľuje jeho pohyb,“ dodal Michelfelder.

Obyčajne by ste to asi od žalúdka nevyžadovali, no ak pijete, blokujete to absorpciu alkoholu do krvi, takže to v čase osláv celkom vyhovuje.

Poriadne raňajky sú najlepšou kúrou

Ak si myslíte, že pestré a mastné raňajky sú najlepšou voľbou, mýlite sa. Žalúdok je podráždený sám o sebe, nepotrebuje ďalšiu záťaž.

Lepšou alternatívou je, aby ste zjedli niečo ľahšie, čo zvýši váš krvný cukor a čo spálite pomerne rýchlo. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Za normálnych okolností pečeň produkuje viac glukózy z uložených cukrov, najmä ak hladina cukru v krvi klesá. Ak začneme požívať alkohol, pečeň je zaneprázdnená tým, aby sa alkohol metabolizoval. A tak nemôže regulovať hladinu cukru v krvi.

Čítajte tiež: Ochutnávate surové cesto na vianočné koláčiky? Toto sa vám môže stať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9