Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Psychiatrických pacientov pribúda: Výnimkou nie sú ani deti!

Pacientov pred psychiatrickými ambulanciami pribudlo. Prevládajú ženy, no ani deti nie sú výnimkou.
Pacientov pred psychiatrickými ambulanciami pribudlo. Prevládajú ženy, no ani deti nie sú výnimkou. (Zdroj: thinkstock.com)

Počet pacientov v psychiatrických ambulanciách na Slovensku vlani vzrástol. Psychiatri vyšetrili vyše 406.000 ľudí, čo je o 6,1 percenta viac ako rok predtým. Celkovo zrealizovali 1,8 milióna vyšetrení.

Najčastejšími pacientmi boli ženy (57 percent), deti a mladiství vo veku do 19 rokov tvorili 9,3 percenta vyšetrených. Vyplýva to z najnovšej publikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

"Medziročne vzrástol aj počet nových pacientov s diagnózou zistenou prvýkrát v živote zo 64.365 v roku 2014 na 74.151 v roku 2015," píše sa v materiáli.

Pri zohľadnení územia ambulancie bol najvyšší počet pacientov so stanovenou psychickou poruchou v Bratislavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Najviac novodiagnostikovaných pacientov bolo v Žilinskom, Košickom a Bratislavskom kraji.

Najčastejším dôvodom na ambulantnú liečbu boli rovnako ako v predchádzajúcom roku afektívne poruchy, nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy a organické duševné choroby.

"Pri všetkých troch skupinách diagnóz dominujú ženy s prevahou viac ako 60 percent. U mužov sa častejšie vyskytovali poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok, z toho najmä užívaním alkoholu," približuje NCZI v publikácii.

Pacientmi sú aj deti 

Narástol aj počet nových detských pacientov. Psychiatrickú diagnózu lekári zistili u 5711 detí, čo je o 1067 viac ako predvlani.

Viac ako polovicu zo všetkých ochorení tvorili poruchy správania a emočné poruchy. V prípade mladistvých od 15 do 19 rokov to bolo 3990 pacientov, teda o 526 viac.

Najvyšší podiel novodiagnostikovaných ochorení tvorili neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy, poruchy správania a emočné poruchy, ako aj poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok.

Na psychiatrických oddeleniach posteľových zdravotníckych zariadení pre duševné poruchy a poruchy správania sa vlani uskutočnilo 43.529 hospitalizácií.

Čítajte tiež: Ovládate základy prvej pomoci? Čo robiť pri šoku, krvácaní či zlomenine?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9