Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prežite leto bez nepríjemného svrbenia: Ženy, hanba bokom, ide o vaše intímne zdravie!

Mykózam nie je ťažké vyhnúť sa, musíte však vedieť, ako si s nimi poradiť.
Mykózam nie je ťažké vyhnúť sa, musíte však vedieť, ako si s nimi poradiť. (Zdroj: Tlačová správa)

Trikrát hurá, najobľúbenejšia časť roka je definitívne tu! Keď svieti slnko, dni sú dlhé a podvečery naplnené prísľubom pohody i dobrodružstva, aj tie najväčšie problémy sú o čosi znesiteľnejšie. Ibaže chuť radostne tlieskať má aj niekto iný... Len nemá ruky.

No možno už menej vedomí sme si toho, že všetky tieto symboly sú vodou na mlyn maličkým organizmom, ktoré s nami, či presnejšie v nás – až na malé výnimky – nažívajú v pokoji a mieri. V lete sa však šanca, že sa utrhnú z reťaze a bude zle-nedobre, šplhá na maximum.

Rozmnožme sa, dievčatá!

Tými organizmami sú kvasinky druhu candida. Prirodzene žijú v ženskom tele: v črevách, v ústach, krku, pažeráku aj v pošve, kde je teplúčko a vlhko. Neškodia, kým ich je tak akurát a kým je pH v pošve prirodzene kyslé, teda nižšie ako 5,5.

To však letné radovánky veľmi ľahko zmenia, kyslosť sa zníži a pre kvasinky je to povel na veľký rozmnožovací žúr. Výsledok? Kým večer nám ešte nič nebolo, ráno sme o nepríjemnú mykózu bohatšie.

„Vzniku rôznych mykóz, zápalov pošvy, vyrážok a plesní v letnom období najčastejšie predchádza kúpanie v bazénoch alebo v znečistených prírodných vodách, teplé a vlhké počasie či nadmerné potenie,“ hovorí gynekologička Michaela Grossová.

„Rozvinutie mykózy však môže súvisieť aj s užívaním antibiotík, s cukrovkou, tehotenstvom, hormonálnou substitučnou liečbou, s nesprávnou intímnou hygienou, nevhodným nepriedušným a príliš tesným oblečením, s poranením sliznice pošvy, ale aj so stresom a s jedlom bohatým na cukry.“

Mám ju, nemám ju?

To je otázka za milión! Ak svrbí a páli, zrejme to tak bude. Návšteva lekára nie je nutná, pokiaľ nastane mier do troch dní.

Pomôcť môžu aj voľnopredajné výživové doplnky z lekárne. Na výber je viacero produktov a na pomyselný vrchol rebríčka doplnkov stravy  vhodných nielen na liečbu, ale aj prevenciu mykózy, sa najnovšie prepracúvajú tie, ktoré obsahujú výťažok z hlivy ustricovitej – betaglucan.

„Je to vďaka vynikajúcim výsledkom množstva klinických a experimentálnych štúdií, možnostiam jeho nasadenia, všeobecnej neškodnosti bez kontraindikácií a transformovania teoretických poznatkov do konkrétnych výrobkov. Zo skúseností z ordinácie môžem potvrdiť, že rieši zápaly, významne ovplyvňuje mykózy, prejavy a priebeh ochorenia HPV, betaglucan navyše upravuje menštruačný cyklus a zmierňuje predmenštruačný syndróm,“ chváli tieto produkty gynekologička MUDr. Eva Žďárská z Centra gynekológie a asistovanej reprodukcie v Brne.

Ak aj po troch dňoch a domácej snahe o liečbu svrbí a páli ďalej, alebo ak nebodaj tam dole všetko opuchlo, bolí to pri močení alebo pri milovaní, hanba bokom a rovná čiara k doktorovi! Inak bude ešte horšie a kvasinky sa z vagíny v húfoch rozšíria do celého tela. 

„Pacientky sa neraz hanbia prísť za gynekológom s mykózou, lebo sa mylne domnievajú, že ju majú ako dôsledok milostného života. Ako však už bolo spomenuté, príčin môže byť oveľa viac,“ upokojuje gynekologička M. Grossová.

„Pacientka absolvuje bežnú prehliadku zrkadlami. Na základe vyšetrenia a stanovenia pH v pošve nastavíme liečbu. 

Čítajte tiež: Prvá pomoc pri spálenej pokožke: Pomôžte rýchlejšiemu hojeniu týmito trikmi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9