Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pikošky z ambulancie kardiológa: Najväčšie mýty o vysokom krvnom tlaku!

S čím najčastejšie chodia pacienti za svojimi kardiológmi?
S čím najčastejšie chodia pacienti za svojimi kardiológmi? (Zdroj: pixabay.com)

Kardiológovia sa denne stretávajú vo svojich ambulanciách s absurdnými tvrdeniami, „dobrými radami“ z internetových fór a samoliečiteľskými snahami pacientov. Niektoré z nich však môžu ohroziť ich zdravie, ba dokonca aj život!

Ak mám vysoký krvný tlak, mám lepšie prekrvený mozog a lepšiu erekciu

Vysoký krvný tlak neznamená lepšie prekrvenie mozgu. Mozog má silnú autoregulačnú schopnosť a reguluje pretok cez mozog uvoľnením alebo naopak stiahnutím priesvitu mozgových tepien. Preto je prietok krvi mozgom rovnaký pri nízkom ako aj veľmi vysokom tlaku.  Ak je TK dlhodobo zvýšený vedie to k prestavbe štruktúry cievnej steny, ktorá hrubne a tuhne, čo je zárodkom pre vznik neskorších komplikácií. 

Mal som vysoký TK , užíval som lieky, potom som ho mal už dobrý  tak už lieky neužívam

Artériová hypertenzia je ochorenie, ktoré sa väčšinou nedá vyliečiť ak sa neodstráni jej príčina. Tá je v 90%  prípadoch neznáma. Tlak krvi sa dá liečbou spoľahlivo kontrolovať, ale po jej prerušení sa tlak opäť zvyšuje. Na dlhodobú kontrolu vysokého tlaku je dôležitá redukcia hmotnosti a pravidelné telesné cvičenie.

Nemusím brať lieky, lebo každý deň užívam cesnak

Je dobre známe aj dokázané, že cesnak znižuje tlak krvi. Treba ho však užívať denne surový a dokáže redukovať tlak cca o 5 mmHg. Nie je jasne určené dávkovanie, ani ako účinkujú rôzne odrody a predovšetkým nie je jasné či má dlhodobý a pravidelný účinok na TK. Štúdie účinku cesnaku na TK sú v dĺžke do 30 týždňov.

Ak mám 60 rokov, je normálne, že mám tlak 160/100, pretože vo vyššom veku tlak stúpa.

Áno je pravda,  že TK so zvyšujúcim vekom stúpa. Prirodzene narastá len tzv. horný tlak, zvyšovanie „spodného“ je vždy patologické. O ľudí starších ako 75 rokov nie je nutné snažiť sa horný (systolický) tlak znížiť pod 140mmHg.  V týchto prípadoch hodnoty pod 150 mmHg považujeme sa dostatočné.

Keď necítim, že mám vysoký krvný tlak, nič mi nie je - nemusím sa liečiť

Vysoký krvný tlak je typicky ochorenie, ktoré sa aj dlhé roky nemusí nijako prejavovať.  Vysoký tlak sa však neskôr prejaví svojou  komplikáciou, ktorá vážne ohrozí zdravotný stav prípadne je smrteľná (cievna príhoda, infarkt, srdcové zlyhávanie).

Prečo by som mal schudnúť a prestať soliť? Veď beriem lieky, tie mi predsa pomôžu. Alebo nefungujú?

Zmena životného štýlu, redukcia hmotnosti a diéta sú dôležitou súčasťou liečby. Umožnia nižšie dávkovanie liekov a dosiahnutie lepšej stability až normalizáciu hodnôt krvného tlaku.

Lieky beriem už dlho, urobil som si pár dní prestávku, aby som si od nich očistil pečeň a obličky

Dlhšie prerušenie liečby môže ohroziť pacienta náhlym zvýšením tlaku a sprievodnými komplikáciami. Lieky, ktoré sú dnes v používaní, prešli  dlhodobým skúškami a sú dobre známe ich nežiadúce účinky. Ani pri dlhodobom užívaní „nezaťažia“  pečeň tak aby samotné zhoršili jej funkciu.

Mám veľa liekov a tie mi zničia pečeň. Keďže som mal dobrý tlak, tie na tlak som prestal užívať, tie čo mi dal doktor na pečeň užívam ďalej.

Všetky cudzorodé látky „zaťažujú“ pečeň tým,  že ich musí spracovať. Je to jej prirodzená funkcia. Rovnako pečeň spracúva rôzne konzervačné látky, farbivá a prídavky v potravinách, ktoré kupujeme ako aj zvyšky insekticídov, pesticídov a herbicídov, ktoré môžu byť v potravinách. Od týchto by sme si tiež mali oddýchnuť jedením čerstvých kvalitných potravín, čo by sa malo odraziť na našom zdraví.   Zdravá pečeň nepotrebuje žiadne lieky na podporu funkcie sú to ďalšie látky, s ktorými sa musí vyrovnať.  

Meriam si tlak aj 5x denne a niekedy ho mám aj 150/90mmHg,  asi mám nedostatočnú liečbu.

Tlak krvi je veľmi premenlivá veličina a je normálne a fyziologické, že sa v určitých situáciách ako je fyzická alebo psychická záťaž zvyšuje. Pri domácej kontrole tlaku odporúčame merať tlak  ráno v stave duševného a fyzického pokoja, pred užitím ranných liekov. Tieto hodnoty považujeme za referenčné pri rozhodovaní o tom či je tlak krvi dobre kontrolovaný. V prípade neistoty o efekte liečby  odporúčame 24 hodinové monitorovanie tlaku krvi.

Čítajte tiež: 15 príznakov rakoviny u žien: Varovné signály nebezpečnej choroby!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9