Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Svetový deň zdravia: Cukrovka pod drobnohľadom, opatrenia sú pritom jednoduché!

7. apríla si pripomíname Deň zdravia. Ako ho Zobraziť galériu (2)
7. apríla si pripomíname Deň zdravia. Ako ho "oslávite" vy? (Zdroj: thinkstock.com)

Na diabetes mellitus sa v roku 2016 zamerala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia, lebo "epidémia" diabetu sa šíri rýchlo v mnohých krajinách sveta. WHO predpokladá, že v roku 2030 bude diabetes siedmou príčinou úmrtnosti vo svete.

Svetový deňzdravia pripadá na 7. apríla, v tomto roku jeho motto znie: Porazte diabetes (Beat diabetes) a pripomína sa ním založenie Svetovej zdravotníckej organizácie, čo sa stalo 7. apríla 1948.

Svetový deň zdravia dáva príležitosť celému svetu upriamiť tematicky pozornosť na jednu zo závažných otázok verejného zdravotníctva.

Zamerané na diabetes 

WHO na svojej webovej stránke zdôraznila, že cieľom Svetového dňa zdravia v roku 2016 je upriamiť pozornosť úradov, zdravotníckych autorít ako aj širokej verejnosti na možnosti predchádzania ochorenia diabetes, ktoré je známe aj pod názvami: latinsky diabetes mellitus, diabet, cukrovka, cukrová úplavica.

Skúsenosti ukázali, pokračuje WHO, že už jednoduché opatrenia sú účinné. Stačí si dávať pozor na hmotnosť, pravidelne cvičiť a zdravo sa stravovať, aby človek znížil riziko vzniku diabetu.

Popri fakte rýchleho nárastu epidémie diabetu v mnohých krajinách sveta, ale aj možnosti jeho predchádzania, WHO uviedla ďalšie dôvody, pre ktoré sa v tomto roku zamerala na diabetes. Táto choroba sa dá liečiť, je možné ju mať pod kontrolou a možno predchádzať komplikáciám. Prevencia a liečba diabetu predpokladajú rozsiahle aktivity zamerané na zníženie nákladov - o tretinu do roku 2030 - súvisiacich s predčasnou úmrtnosťou na neprenositeľné choroby.

S počtom pribúdajúcich rokom bude štatistika horšia 

Podľa WHO vo svete trpí na diabetes 350 miliónov ľudí. Tento počet sa o 20 rokov môže zdvojnásobiť. Odborníci predpokladajú, že v roku 2012 diabetes predstavoval priamu príčinu úmrtí 1,5 milióna ľudí. Vyše 80 percent úmrtí nastalo v krajinách s nízkym alebo priemerným príjmom. Diabetes druhého typu predstavuje takmer 90 percent prípadov diabetu vo svete. Čoraz častejšie sa vyskytuje v populácii detí.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie spôsobené nedostatkom inzulínu alebo jeho malou účinnosťou. V organizme dochádza k zlému využitiu glukózy (cukru).

Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy.

  • Prvý typ je tzv. závislý na inzulíne, ktorý vzniká častejšie v mladom veku človeka, môže sa končiť ťažkými akútnymi komplikáciami a stavmi.
  • Druhý typ, tzv. nezávislý na inzulíne, vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady.

Pacient s cukrovkou je vystavený tiež riziku, že ochorenie sa môže prejaviť aj na stave iných orgánov: napríklad zraku (vedie až k slepote), obličiek, srdcovo-cievneho systému, nehojení rán a podobne.

Svetový deň diabetu pripadá na 14. novembra a Medzinárodná federácia diabetu ho vyhlásila s podporou WHO v roku 1991 s cieľom reagovať na narastajúci výskyt diabetu vo svete. 

Na Slovensku diabetes diagnostikovali vyše 300.000 pacientom, odborníci predpokladajú, že do roku 2025 sa ich počet prevýši 500.000 osôb. Asi 100.000 osôb o tejto svojej chorobe ani nevie.  

Čítajte tiež: Chyba, ktorú robíte a neviete o nej: Takto sa z vajíčok stáva nepriateľ!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9