Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec epidémií? Takto vyzerá aktuálna chorobnosť na Slovensku!

Počet chorých postupne klesá.
Počet chorých postupne klesá. (Zdroj: thinkstock.com)

V ôsmom kalendárnom týždni evidovali lekári 62 840 pacientov s akútnym respiračným ochorením (ARO). Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 8,9 percenta. Ako informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, najviac chorých evidujú v Banskobystrickom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine detí do päť rokov.

Priebeh ochorení bol podľa ÚVZ komplikovaný u 1 459 osôb, čo predstavuje 2,3 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (745), pneumónie (424) a otitídy (290). 


Neuveriteľná zázračná technika: Takto uvoľníte stuhnutý krk za 10 sekúnd!


Na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) v ôsmom kalendárnom týždni ochorelo 8 393 ľudí, čo predstavuje 13,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o pokles chorobnosti o 15,4 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najčastejšie boli postihnuté deti vo veku šesť až 14 rokov. Pre početné lokálne epidémie zatvorili v ôsmom kalendárnom týždni 42 škôl a školských zariadení, z toho 21 materských škôl.

Čítajte tiež: Neúčinný brusnicový džús? Pravda, či zavádza osvedčený babský recept!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9