Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Našli priame spojenie: Pozor na energetické nápoje, toto môžu spôsobiť!

Vedci zistili, že problémy so srdcom súvisia s pitím energetických nápojov.
Vedci zistili, že problémy so srdcom súvisia s pitím energetických nápojov. (Zdroj: thinkstock.com)

Konzumácia energetických nápojov vedie k nepriaznivým vplyvom na srdce vrátane zrýchlenia srdcového rytmu a palpitácie, čiže búšenia srdca.

Má to súvis? 

Tvrdia to austrálski vedci v štúdii publikovanej v International Journal of Cardiology. Výskumníci z Univerzity v Adelaide sledovali pacientov vo veku 13 až 40 rokov, ktorých hospitalizovali v štáte Južná Austrália pre búšenie srdca.

Ako zistili, 70 percent z nich počas života vyskúšalo energetický nápoj.

Podľa spoluautora štúdie Scotta Willoughbyho sa jeho tímu podarilo objaviť priame spojenie medzi konzumáciou energetických nápojov a hospitalizáciou pre nepriaznivé reakcie srdca.

"Z pacientov, ktorých sme sledovali, 36 percent vypilo najmenej jeden energetický nápoj 24 hodín alebo menej pred návštevou nemocnice a 70 percent vypilo akýkoľvek energetický nápoj počas svojho života," uviedol.

Samotné, aj s alkoholom 

Odborník tiež priblížil, že v sledovanej skupine sa objavilo osem pacientov, ktorí vypili päť a viac energetických nápojov, pričom jeden ich skonzumoval dvanásť zmiešajúc ich s alkoholom.

"Títo pacienti mali podstatne vyššiu frekvenciu srdcovej palpitácie ako tí, čo vypili menej ako jeden takýto nápoj denne," povedal.

Zdraví, no napriek tomu búšenie mali  

"Čo je však dôležité, zrýchlenie srdcového rytmu a búšenie srdca sme pozorovali u konzumentov energetických nápojov, ktorí boli zdraví a nečelili žiadnemu rizikovému faktoru pre vznik srdcového ochorenia," doplnil.

Hoci vedci pozorovali spojenie medzi energetickými nápojmi a ťažkosťami so srdcom, priznávajú, že nevedia určiť, ktorá ingrediencia v týchto nápojoch obsahujúcich kofeín, cukor, vitamíny a výťažky z byliniek vedie k spomínaným ťažkostiam. Ako upozornili, z tohto dôvodu je potrebný ďalší výskum.

Čítajte tiež: Koniec migrény v rekordne krátkom čase? Tento nápoj to dokáže!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9