Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dá sa zástava srdca predpovedať? Vedci údajne majú konečne odpoveď!

Dá sa zástava srdca predpovedať? Lekári údajne našli odpoveď. Zobraziť galériu (2)
Dá sa zástava srdca predpovedať? Lekári údajne našli odpoveď. (Zdroj: thinkstock.com)

Americko-francúzsky vedecký tím zistil, že náhlej zástave srdca možno zabrániť aj s pomocou varovných signálov, ktoré jej predchádzajú.

Podľa ich štúdie zverejnenej v časopise Annals of Internal Medicine si niektorí ľudia, ktorí jej podľahli, nemuseli všimnúť včasné príznaky, akými sú napríklad bolesť v hrudnej oblasti či dýchavičnosť. Podľa Venua Menona z Cleveland Clinic v Ohiu, ktorý sa však na štúdii nezúčastnil, medzi varovné signály patria aj pretrvávajúca nevoľnosť, závraty a únava.

Predpoveď zástavy srdca o mesiac skôr? 

V odbornom článku uvádzajú, že vekový priemer pacientov bol 53 rokov a išlo zväčša o mužov. Zo 430 prípadov s prvotnými príznakmi pociťovalo bolesť na hrudníku 54 percent mužov a 24 percent žien. Tridsaťjeden percent žien a 14 percent mužov zas zažívalo dýchavičnosť. 

Ako autori zistili, zhruba u polovice pacientov môžu podobné symptómy signalizovať nadchádzajúcu zástavu srdca už štyri týždne vopred. Takmer všetci z nich ich zas zažívajú v rozpätí 24 hodín pred príhodou. 

Šanca na zníženie úmrtnosti 

Podľa Sumeeta S. Chugha zo Cedars-Sinai Heart Institute v Los Angeles toto zistenie umožňuje predísť náhlym srdcovým príhodám a znížiť tak úmrtnosť. V štúdii, pre ktorú zozbierali dáta o 839 pacientoch, totiž spolu s kolegami z Oregon Health & Science University, Université Descartes v Paríži a nemocnice Européen Georges-Pompidou uvádza, že v prípade zalarmovania záchrannej služby sa šanca na prežitie zvyšuje zo šiestich na tridsaťdva percent.

Čítajte tiež: Môžeme z umelého vianočného stromčeka ochorieť? Pravda o tom, či sa máme báť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9