Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Orlí zrak po niekoľkých sekundách? Toto potrebujete vedieť, ak chcete zabudnúť na okuliare!

Operácia očí nemusí byť postrach. Čo všetko by sme o nej mali vedieť? Zobraziť galériu (3)
Operácia očí nemusí byť postrach. Čo všetko by sme o nej mali vedieť? (Zdroj: thinkstock.com)

Ste krátkozrakí či ďalekozrakí a chcete sa zbaviť dioptrií? Očné operácie, pri ktorých sa odstraňujú dioptrie patria medzi najbežnejšie chirurgické zákroky na svete.

Aj preto je na trhu relatívne veľká ponuka rôznych druhov operácií, prístrojov a techník, v ktorých sa laik ľahko stratí. Tu je jednoduchý prehľad zákrokov, ktorý vám môže pomôcť sa zorientovať v bludisku odborných názvov. 

Posledné slovo má odborník 

Najjednoduchšou odpoveďou na otázku „aká operácia je pre mňa vhodná“ je odpoveď „príďte na vyšetrenie a uvidíme“. O type operácie totiž v prvom rade musí rozhodnúť odborník po tom, ako vás dôkladne vyšetrí.

„Laserom možno štandardne vykonávať korekciu krátkozrakosti od -0,5 po -9,0 dioptrií (za určitých okolností aj viac). Všeobecne platí, že najvhodnejší je pacient s dioptriami do -6 až -7,“ hovorí MUDr. Peter Žiak, PhD., očný chirurg. 

Dodáva, že laserová korekcia ďalekozrakosti je možná s určitými obmedzeniami od +0,5 do +4,0 dioptrií, no výsledky sú obvykle z dlhodobého hľadiska podstatne horšie ako u mínusových dioptrií.

Operácia má svoje obmedzenia 

Ďalším dôležitým limitom je samotná hrúbka rohovky. V prípade, že rohovka nie je dostatočne hrubá, pacient nemôže podstúpiť operáciu typu Lasik.

„V niektorých prípadoch dokonca operáciu neodporúčame vôbec a je potrebné použiť inú metódu, napríklad implantáciu vnútroočnej šošovky,“ vysvetľuje odborník. 

Operácia tiež väčšinou nie je možná, ak má pacient keratokonus alebo astigmatizmus, teda neštandardne zakrivenú rohovku.

Ako prebieha operácia? Ako sa budem cítiť? To sú najčastejšie otázky pred zákrokom. (zdroj: infografika k tlačovej správe).
Zobraziť galériu (3)
Ako prebieha operácia? Ako sa budem cítiť? To sú najčastejšie otázky pred zákrokom. (zdroj: infografika k tlačovej správe).  (Zdroj: Tlačová správa)

Ako sa zorientovať? 

Existujú dva základné typy operácií: povrchová a podpovrchová. Samozrejme, pri každej metóde sa používajú znecitlivejúce kvapky, takže počas operácie nič necítite.

„Pacient však musí byť pri vedomí a mať otvorené oko, čo môže byť nepríjemné. Na druhej strane – zákrok naozaj trvá len niekoľko sekúnd,“ konštatuje doktor Žiak.

Označenie operácií zvyknú komplikovať skratky ako 6D alebo 7D. Hovoria len to, že operačný prístroj obsahuje eyetracker (automatické sledovanie oka počas operácie). Nemusí sa však v názve vždy uvádzať, pretože ho obsahujú všetky lasery.

  • PRK (Fotorefrakčná keratektómia, angl.: photorefractivekeratectomy)

Ide o povrchový typ operácie a staršiu metódu. Jej nevýhodou je dlhá rekonvalescencia a pooperačná bolestivosť. Lekári po nej siahajú, ak má pacient tenkú rohovku, alebo ak sú v povrchových vrstvách rohovky zákaly (napr. po zápale).

Pomocou chirurgického nástroja sa odstráni prvá povrchová vrstva epitelu (ktorá sa už na miesto nevráti) a následne laser odstráni dioptriu. Epitel, ako sa táto odstránená vrstva volá, za 3-4 dni dorastie.

Nevýhodou metódy je bolestivosť a preto sa používa ojedinele. Na povrch rohovky je možné po operácii aplikovať kontaktnú šošovku, čím sa bolestivosť zákroku zmierni.

  • TE PRK (alebo No Touch PRK, teda bezdotyková metóda)

Namiesto nástroja sa na odstránenie povrchového epitelu používa excimerový laser, ktorý následne v druhom kroku odstráni aj dioptrickú chybu.

Výhodou je o niečo rýchlejšie hojenie, bolestivosť však ostáva. Všeobecne možno povedať, že tieto dve metódy patria medzi najlacnejšie. Aj tu je možné na konci operácie použiť kontaktnú šošovku.

  • LASEK (laser epithelialkeratomileusis)

Je jednou z najčastejšie vykonávaných refrakčných operácii na svete. Pri laseku sa epitel odstraňuje po nanesení alkoholového roztoku mechanicky a nasleduje laserový zákrok na vrchnej časti rohovky, po ktorom epitel priklopíme naspäť.

Výhodou je menšia bolestivosť oproti PRK (kedy sa epitel nepriklápa) a rovnako aj rýchlejšia rekonvalescencia. Na konci operácie sa na epitel aplikuje kontaktná šošovka, ktorá sa podieľa na tom, že nepríjemné pocity po operácii (rezanie, slzenie, svetloplachosť) sú výrazne redukované.

  • LASIK (laser-assisted in-situ keratomileusis)

Patrí v posledných rokoch medzi často vyhľadávané operácie. Je to najmä vďaka technologickému pokroku v oftalmológii, ale aj z hľadiska dôležitej výhody tejto metódy - výraznému odstráneniu pooperačnej bolestivosti a tiež prakticky okamžitému kvalitnému videniu.

Princípom Lasiku je vytvorenie lamely alebo tzv. flapu. Femtosekundový laser vytvorí „krúžok z rohovky“, ktorý sa následne odklopí. Samotné odstránenie dioptrie už vykoná excimerový laser. Keďže ideme hlbšie do rohovky, práve v tomto prípade je dôležitá jej hrúbka, čo môže byť pri niektorých pacientoch kontraindikácia. Ak by sme totiž laserovali tenkú rohovku, mohli by sme ju poškodiť.

Čítajte tiež: Najčastejšia chyba pri vianočnom osvetlení: Čo robiť, aby vám nešlo o život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9