Darca krvi by si mal pred odberom upraviť stravu a odpustiť si cigaretu. Ráno sa môže najesť, malo by ísť ale o ľahšie jedlá, aby to telo dokázalo rýchlo spracovať.
Aké by malo byť zloženie stravy?
"Napríklad chlebom s džemom sa nič nepokazí," povedala Silvia Erdélyiová zo Slovenského Červeného kríža (SČK).
Večer či ráno pred odberom je tiež dovolené jesť sucháre, ovocie, med, cestoviny so zeleninou či varené a pečené zemiaky. Tučným jedlám by sa mal darca v tomto čase vyhnúť. Nemožno jesť syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a údeniny.
Pred darovaním krvi je podľa Erdélyiovej dôležitý pitný režim, krv tak bude redšia. Povolené sú voda, čaj, džús. Darca by nemal fajčiť aspoň šesť hodín pred odberom, piť alkohol osem až desať hodín, vystavovať sa telesnej a psychickej námahe 24 hodín.
Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, odoberú zdravotníci 400 až 500 mililitrov krvi. Môže ju darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov.
Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. So sebou si treba vziať občiansky preukaz a preukaz poistenca. Po darovaní je dobré oddýchnuť si jednu až dve hodiny, poriadne sa najesť a napiť.
Čítajte tiež: Na preventívnu prehliadku máte pár dní: Takto sa zbavíte strachu zo zubára raz a navždy!