Záhada vyriešená: Tajomstvo pevného zdravia a dlhovekosti u fajčiarov!

Nepodceňujte riziká fajčenia, ohrozujete svoj život.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-20 06:00:00

Fajčenie nás môže pripraviť o zdravie, či dokonca život. Čo však tí, ktorí deň nevydržia bez krabičky cigariet a napriek tomu sú zdraví? Ako je možné, že ostatní, ktorí neholdujú tomuto zlozvyku, no musia denne pasívne vdychovať nikotín, sú dokonca na tom horšie?

Zdraví fajčiari

Je to zvláštne a veľmi nespravodlivé. Sú medzi nami mnohí fajčiari, ktorí si spokojne "bafkajú" celý život a dožívajú sa vysokého veku. Pľúca majú čisté, jednoducho ich zdravotný stav je v poriadku. Oproti tomu niektorí nefajčiari trpia zdravotnými problémami a dokonca zomierajú predčasne na rakovinu pľúc.

Riziká fajčenia sa akoby niektorých ani len netýkali. Taká je realita. Napriek svojej vášni sa tešia dobrému zdraviu, ktoré by im mnohí mohli len závidieť. Treba však upozorniť, že stále je fajčenie považované za zabijaka nášho zdravia. Na svete zomrie približne polovica ľudí, ktorí konzumujú tabak, ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia. Fajčenie preukázateľne škodí, urýchľuje starnutie a je dôvodom vzniku mnohých chorôb. I napriek tejto skutočnosti sa nedá akosi pochopiť fakt, prečo niektorí, ktorí holdujú tejto závislosti, sa tešia z pevného zdravia?

Ako je to možné?

Americkým odborníkom to nedalo spať, a tak sa snažili zistiť, prečo ľudia so silnou závislosťou na tabaku dokážu prežiť dlhý život bez podlomeného zdravia. Výsledok ich skúmania je už známy! Odhalili gén, ktorý u fajčiarov znižuje riziko predčasného úmrtia. Títo ľudia sú nositeľmi špecifických typov génov, ktoré pomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením. Vďaka nim je u nich riziko výskytu rakoviny znížené až o 11 %.

Tieto gény dlhovekosti pomáhajú chrániť zdravé bunky. Organizmus tak predčasne nestarne a je ochránený pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia vrátane látok z cigariet.

"Identifikovali sme rad genetických markerov, ktoré dokážu spoločnou silou podporiť dlhovekosť. Je preukázané, že tieto gény predlžujú ľudský život tým, že zvyšujú rekonvalescenciu buniek. Aj keď sú niektorí vystavení vysokým úrovniam biologických stresorov, nachádzajúcich sa v cigaretovom dyme, ich telá sú odolnejšie," uviedla autorka štúdie Morgan Levine z Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

Neoplatí sa riskovať

Každý z nás má iný organizmus, ktorý reaguje na škodlivé látky inak. Zatiaľ čo váš sused fajčí ostošesť a celé roky mu lekár nestanovil žiadnu diagnózu, vy si môžete pri občasnej cigaretke výrazne podlomiť zdravie. Neoplatí sa podceňovať riziká vyplývajúce z fajčenia, ktoré sa môžu stať jedincovi osudným. Riskujete tým rakovinu pľúc, rakovinu ústnej dutiny, hrtana, pažeráka, poruchy krvného obehu a riziko infarktu, mozgovej porážky či choroby srdca, zvyšujete si riziko vzniku rakoviny obličiek a hrubého čreva, vredy na žalúdku, cukrovku i osteoporózu. Stojí vám to naozaj za to?

Čítajte tiež: Problém nie je v hladine zlého cholesterolu: Trápiť by nás malo niečo úplne iné!

2015-10-20 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: hindustantimes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia