Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetový deň srdca: Budete prekvapení, ale aj toto výrazne vplýva na dôležitý orgán!

Svetový deň srdca pripomína, aký dôležitý tento orgán je a ako ľahko môžeme jeho funkciu narušiť. Zobraziť galériu (2)
Svetový deň srdca pripomína, aký dôležitý tento orgán je a ako ľahko môžeme jeho funkciu narušiť. (Zdroj: thinkstock.com)

Cieľom tohtoročnej edukačnej kampane je upriamiť pozornosť na to, aké dôležité je vytvárať zdravé životné prostredie. Ak sa ľuďom poskytne možnosť vybrať si na bývanie, ich prácu či zábavu také miesto, ktoré bude prospešné pre ich zdravie, prispeje to k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Na choroby srdca zomiera najčastejšie 

Každoročne sú zodpovedné za 17,3 miliónov predčasných úmrtí vo svete a predpokladá sa, že do roku 2030 sa tento počet zvýši až na 23 miliónov. Vo väčšine prípadov sa však dá kardiovaskulárnym ochoreniam pred­chádzať, a to ovplyvňovaním rizikových faktorov, akými sú napríklad fajčenie, nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu.

„Zabezpečenie prístupu jednotlivcov k zdravému prostrediu vyžaduje okamžité kroky na národnej a medzinárodnej úrovni. Skutočne existuje možnosť podporiť iniciatívy, ktoré môžu znížiť výskyt srdcovocievnych ochorení, napr. zákaz fajčenia vo verejných parkoch, minimalizácia reklamy na tabakové výrobky a rýchle občerstvenie a lepší systém zdravotníctva," povedal prezident Slovenskej ligy Srdce srdcu, Doc. MUDr. Ján Lietava, CSc

 Starneme a náš životný štýl srdcu rozhodne neprospieva 

„Napriek zlepšujúcej sa kvalite liečby KV chorôb sme svedkami ich stúpajúceho výskytu, lebo naša populácia  starne, životný štýl sa nezlepšuje, a vo zvýšenej miere sa uplatňujú nepriaznivé faktory životného prostredia, povedala prof. MUDr. Iveta Šimková, CSc., FESC, FACC, prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti.  

Zároveň dodala, že práve tieto dva faktorý podčiarkujú ako modifikované riziká kardiovaskulárnych chorôb a preto sa kampaň nesie v duchu "za prostredie za zdravé srdce". 

Účastníci tlačovej konferencie (zľava): Ing. Beáta Kujanová, prof. Ján Slezák, prof. Iveta Šimková, doc. Katarína Rašlová, doc. Gabriel Kamenský a doc. Ján Lietava (zdroj: tlačová správa)
Zobraziť galériu (2)
Účastníci tlačovej konferencie (zľava): Ing. Beáta Kujanová, prof. Ján Slezák, prof. Iveta Šimková, doc. Katarína Rašlová, doc. Gabriel Kamenský a doc. Ján Lietava (zdroj: tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Gény rodiny môžu váš stav ovplyvniť

Familiárna hypercholesterolémia (FH)  je dedičné ochorenie charakteristické prítomnosťou veľmi vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Pozmenený gén bráni pečeni správne odstraňovať cholesterol. Veľmi vysoká hladina LDL cholesterolu (LDL-C), niekedy nazývaného tzv. „zlý“ cholesterol, môže prispieť k upchatiu ciev a zvýšiť tak riziko vzniku srdcovocievnych ochorení v predčasnom veku.

FH je jedným z najčastejších závažných genetických ochorení 

• Celosvetovo FH postihuje asi 14 až 34 miliónov ľudí

• FH sa vyskytuje u 1 človeka z 200 až 500 osôb

 

 

Čo sú to srdcovocievne ochorenia? 

Pod pojmom srdcovocievne ochorenia rozumieme ochorenia srdca a ciev spôsobené aterosklerózou, akými sú napr. srdcový infarkt a mozgová príhoda .

U aterosklerózy sa tuk (vrátane cholesterolu) hromadí v cievach, čím dochádza k ich zúženiu a následne k zníženiu alebo zablokovaniu prietoku krvi. Znížený prietok krvi do srdca môže spôsobiť angínu pektoris alebo srdcový infarkt.

Znížený prietok krvi do mozgu môže spôsobiť mozgovú príhodu. Vzhľadom na veľmi vysokú hladinu cholesterolu majú neliečení pacienti s FH asi 20-násobne vyššie riziko vzniku predčasných srdcovocievnych ochorení v porovnaní s ľuďmi bez FH. 

Riziko sa v každej rodine s FH líši a je ovplyvnené hladinou cholesterolu, ďalšími rizikovými faktormi, životným štýlom a aj tým, či ste muž alebo žena.

Hoci FH nie je vyliečiteľné ochorenie, dá sa liečiť. Nebezpečenstvo vzniku srdcovocievnych ochorení je možné znížiť zmenou životného štýlu, stravovania, včasnou a vhodnou liečbou, ktorá zníži hladinu LDL-C. 

Kampaň MOST 

Deviaty ročník celoslovenskej kampane MOST – Mesiac O Srdcových Témach sa koná každý rok v septembri a stal sa súčasťou Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev ako jedna z jeho hlavných úloh. 

„Mesiac september je už tradične Mesiacom O Srdcových Témach, a preto aj v roku 2015 – už po deviatykrát – pripravujeme edukačné a informačné aktivity pre širokú verejnosť. Veríme, že starostlivosť o zdravie vášho srdca je dôležitá,"  uviedol doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., FESC , Správca Slovenskej nadácie srdca a hlavný odborník pri MZ SR pre kardiológiu.

Čítajte tiež: S týmto nikto nerátal: Vápnik v skutočnosti v boji proti osteoporóze nestačí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9