Tienistá stránka obľúbeného čaju, ktorí mnohí pijú: Dievča dostal do kritického stavu!

Zelený čaj by rozhodne mal patriť do nášho pitného režimu. Pozor nato, koľko ho skutočne vypijete.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-29 11:30:00

Zelený čaj ospevujú všetci ako výborný doplnok nielen pri chudnutí. Hovorí sa však, všetko s mierou. A platí to aj pri zdravom jedle a pri nápojoch, ktoré pomáhajú. O nebezpečnej stránke zeleného čaju sa presvedčila mladá tínedžerka.

Zdravý životný štýl alebo aspoň snaha oň nás niekedy ženie do extrémov. Obzeráme sa v zrkadle, chceme schúdnúť, niekedy viac, ako by bolo zdravé. To sú tie prípady, kedy naozaj môže ísť až o život.

Dopomáhame si rôznymi výživovými doplnkami. Nemusíme ich pritom kupovať iba v lekárňach či špecializovaných obchodoch. Často za vidinou lacnejšieho produktu, hoci "účinného" siahame po neoverených doplnkoch, ktoré nemusia byť bezpečné.

Internet nie je lekáreň

O podobnej situácii by vedela rozprávať mladá tínedžerka, ktorá sa rozhodla s pomocou čaju z internetu schudnúť niekoľko kilogramov. Zhadzovanie kilogramov sa zmenilo na hotovú nočnú moru. 

"Schudla som niekoľko kilogramov, no následne som začala mať hrozné bolesti kĺbov, bolo mi zle a trápili ma závraty. Bola som vydesená, v nemocnici, kam ma prijali, robili viacero testov. Nechápala som, čo sa v tej dobe so mnou deje," povedala pre štúdiu tohto prípadu nemenovaná 16-ročná slečna. 

Lekári vyhodnotili stav ako mierna infekcia močového mechúra a poslali ju domov. 

Horor pokračoval 

Symptómy sa zhoršili natoľko, že ju museli opät prijať do nemocnice. Jej pokožka a očné bielka sa sfarbili do žlta, čo bolo jasnou diagnózou - mala žltačku. Aspoň tak si to vysvetlovali lekári. 

Kým určili presnú diagnózu, museli sa bližšie pozrieť nato, či je nejaká indícia, prečo a ako ju dostala. Tu ostali lekári šokovaní. Žiaden spôsob, ktorým sa bežne žltačka prenáša, sa z dievčininho rozprávania nepotvrdil. 

Hepatitídu spôsobuje buď vírus, alebo je spôsobená napadnutím pečene škodlivou látkou, napríklad alkoholom. Ten dievčina nepožívala, takže zo zoznamu možných príčin si ho mohli lekári vyškrtnúť. 

Za chorobou nemohli byť ani ilegálne drogy, žiadne lieky, cesta do cudzej krajiny, kde by mohla prísť do styku s nakazenou osobou. Nebola jej podaná ani transfúzia, takže lekári začínali byť zúfalí, keďže nevedeli, z čoho sa táto nebezpečná choroba mohla vyvinúť. 

Zrazu bolo všetko jasné 

Napokon sa tínedžerka priznala, že si cez internet kúpila zelený čaj, ktorý vraj sľuboval zázračné účinky na chudnutie. Doplatila na mladícku nerozvážnosť, ktorá ju na pár dní doviedla až do kritického stavu

Akonáhle lekári vedeli, čo stojí za jej chorobou, začali ju liečiť. Po pár dňoch ju prepustili, opuch pečene zmizol až po dvoch mesiacoch. Vrátli sa aj výsledky skúmania samotného čaju. 

Čaj obsahoval čajovník čínsky, ktorý sa okrem samotných nápojov dáva aj do tabletiek na chudnutie. Priveľké množstvo však môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy, v špecifických prípadoch aj smrť. 

Poškodenie pečene, ktoré sa dá zachrániť správnymi liekmi nemusí viesť k jej zlyhaniu, no stávajú sa aj takéto prípady. Vtedy je nutná transplantácia

Dievčina, pôvodne z Jemenu, si následky svojej nerozvážnosti uvedomila a spravila radikálne rozhodnutie. 

"Už nikdy si nekúpim cez internet tento čaj, ani žiadne iné tabletky na chudnutie. Ľudia by mali vediet, čo kupujú a aké sú veďlajšie účinky," dodala tínedžerka. 

Čítajte tiež: Jedálniček počas rakoviny musíte zmeniť: Vyhnúť by ste sa mali hlavne tejto zelenine!

2015-09-29 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, abcnews.go.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia