Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ako vyzerajú stánky a reštaurácie na kúpaliskách? Neskutočné, čo zistili hygienici!

Niektoré kúpaliská dostali vysoké ponuky, najčastejšie išlo o nedostatočnú hygienu. Nálezy boli aj na potravinách.
Niektoré kúpaliská dostali vysoké ponuky, najčastejšie išlo o nedostatočnú hygienu. Nálezy boli aj na potravinách. (Zdroj: Thinkstock.com)

Hygienici si koncom júna posvietili na stánky s občerstvením a reštaurácie na kúpaliskách. Problémy sa zistili v 35 kontrolovaných prevádzkach. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Prekročené limity, nedostatočná hygiena zamestnancov 

Pri kontrolách brali hygienici vzorky hotových pokrmov. Nevyhoveli tri, a to z dôvodu prekročeného najvyššieho limitu koliformných baktérií. Išlo o kurací perkelt, ryžu a halušky. V poriadku neboli ani všetky stery z prostredia či rúk zamestnancov. Zo 136 sterov nevyhovelo 32.

Hygienici uložili pri kontrolách 32 pokút v sume 2362 eur. Zároveň začnú šesť správnych konaní vo veci uloženia pokuty. Úrad verejného zdravotníctva SR avizoval, že kontroly budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny.

Aké boli najčastejšie nedostatky? 

  • zmrazovanie surového mäsa, mäsových výrobkov, pekárskych výrobkov a hotových pokrmov,
  • rozporciované bravčové mäso a ryby v mraziacom zariadení bez akéhokoľvek označenia,
  • rozmrazovanie mrazeného kuracieho mäsa na podlahe pri teplote miestnosti,
  • spoločné skladovanie surovín v chladničke spolu s hotovými pokrmami,
  • nedodržanie podmienok skladovania potravín (originálne balené nápoje uložené priamo na podlahe),
  • potraviny vyžadujúce chladiarenské skladovanie boli uložené pri izbovej teplote,
  • potraviny po dátume spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti,
  • nevedená evidencia o čase prípravy rozpracovaných pokrmov – nemožnosť overenia dodržiavania času ich uchovávania,
  • 3 neoznačené alergény na jedálnom lístku,
  • nevedenie evidencie teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
  • chladiace zaradenia nevybavené teplomermi,
  • nádoby s priemyselne vyrábanou zmrzlinou neboli označené dátumom a časom otvorenia balenia,
  • nedostatky v prevádzkovej hygiene: znečistené vonkajšie povrchy niektorých technologických zariadení, znečistená podlaha, nevyčistené pracovné plochy, nečistota v prevádzke,
  • 2 pracovníci nedodržali požiadavky na osobnú hygienu - nemali pracovné oblečenie,
  • 3 pracovníci bez preukázania zdravotnej spôsobilosti (bez zdravotného preukazu),
  • prevádzkovanie 2 zariadení spoločného stravovania bez súhlasného rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.

Čítajte tiež:  Rýchla a lacná záchrana pred hladom? Populárne instantné rezance nie sú pre každého!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9