Hygienici si koncom júna posvietili na stánky s občerstvením a reštaurácie na kúpaliskách. Problémy sa zistili v 35 kontrolovaných prevádzkach. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom a Trnavskom kraji.
Prekročené limity, nedostatočná hygiena zamestnancov
Pri kontrolách brali hygienici vzorky hotových pokrmov. Nevyhoveli tri, a to z dôvodu prekročeného najvyššieho limitu koliformných baktérií. Išlo o kurací perkelt, ryžu a halušky. V poriadku neboli ani všetky stery z prostredia či rúk zamestnancov. Zo 136 sterov nevyhovelo 32.
Hygienici uložili pri kontrolách 32 pokút v sume 2362 eur. Zároveň začnú šesť správnych konaní vo veci uloženia pokuty. Úrad verejného zdravotníctva SR avizoval, že kontroly budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny.
Aké boli najčastejšie nedostatky?
- zmrazovanie surového mäsa, mäsových výrobkov, pekárskych výrobkov a hotových pokrmov,
- rozporciované bravčové mäso a ryby v mraziacom zariadení bez akéhokoľvek označenia,
- rozmrazovanie mrazeného kuracieho mäsa na podlahe pri teplote miestnosti,
- spoločné skladovanie surovín v chladničke spolu s hotovými pokrmami,
- nedodržanie podmienok skladovania potravín (originálne balené nápoje uložené priamo na podlahe),
- potraviny vyžadujúce chladiarenské skladovanie boli uložené pri izbovej teplote,
- potraviny po dátume spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti,
- nevedená evidencia o čase prípravy rozpracovaných pokrmov – nemožnosť overenia dodržiavania času ich uchovávania,
- 3 neoznačené alergény na jedálnom lístku,
- nevedenie evidencie teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- chladiace zaradenia nevybavené teplomermi,
- nádoby s priemyselne vyrábanou zmrzlinou neboli označené dátumom a časom otvorenia balenia,
- nedostatky v prevádzkovej hygiene: znečistené vonkajšie povrchy niektorých technologických zariadení, znečistená podlaha, nevyčistené pracovné plochy, nečistota v prevádzke,
- 2 pracovníci nedodržali požiadavky na osobnú hygienu - nemali pracovné oblečenie,
- 3 pracovníci bez preukázania zdravotnej spôsobilosti (bez zdravotného preukazu),
- prevádzkovanie 2 zariadení spoločného stravovania bez súhlasného rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.
Čítajte tiež: Rýchla a lacná záchrana pred hladom? Populárne instantné rezance nie sú pre každého!