Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečenstvo na ihrisku: Zvýšte pozornosť, toto hrozí deťom počas prázdnin!

Zvýšte ostražitosť na pieskoviskách. Cez leto tam na deti číha niekoľko nástrah.
Zvýšte ostražitosť na pieskoviskách. Cez leto tam na deti číha niekoľko nástrah. (Zdroj: Thinkstock.com)

Počas letných mesiacov treba podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného venovať zvýšenú pozornosť pieskoviskám. V tých striehnu na deti viaceré zdravotné riziká.

Pri zlej hygiene sa môžu nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami ako toxokaróza, toxoplazmóza či salmonelóza. Pozor tiež treba dávať na poranenia ihlami alebo rozbitým sklom.

V pieskoviskách môžu byť pre deti hrozbou najmä injekčné ihly alebo rozbité sklo.

"Okrem mechanického poranenia dieťaťa hrozia najmä závažné vírusové infekcie – vírusové hepatitídy a HIV," varujú hygienici.

V každom prípade vyhľadajte lekára 

Pokiaľ sa dieťa poraní napríklad injekčnou striekačkou, je nutné ranu ošetriť, dezinfikovať a informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Tým môže byť možnosť očkovania proti hepatitíde typu A a B, pravidelné sérologické vyšetrenia, respektíve sledovanie zdravotného stavu dieťaťa.

Čistota nadovšetko 

V rámci prevencie je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. Potrebné sú pravidelné kontroly, zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk a ich čistenie od ihiel a odpadkov.

"Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania," informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

O pieskovisko musí byť postarané 

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška ministerstva. Podľa nej prevádzkovateľ pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva vodou najmenej raz za dva týždne počas sezóny, o čom musí viesť záznamy. Sezónou sa rozumie obdobie od prvého marca do 30. novembra. Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk nestanovuje.

Čítajte tiež: Nebezpečné nástrahy leta: Pozrite sa, čomu všetkému sú vystavené vaše deti!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9