Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kliešte útočia a vyberajú si svoje obete: Počet nakazených encefalitídou!

Od začiatku roka ochorelo na kliešťovú encefalitídu už 19 ľudí.
Od začiatku roka ochorelo na kliešťovú encefalitídu už 19 ľudí. (Zdroj: Thinkstock.com)

Smrteľné následky kliešťovej encefalitídy Úrad verejného zdravotníctva nezaznamenal. Napriek tomu sa počas sezóny nakazilo už 19 ľudí. Nakazené kliešte sa nachádzajú najmä pozdĺž brehu Váhu.

Od začiatku roka diagnostikovali na Slovensku 19 prípadov kliešťovej encefalitídy. Najviac ich pribudlo v máji, hygienici upozorňujú, že číslo ešte porastie.

"Ochorenie nemalo u nikoho smrteľné následky," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Lenka Skalická.

Priemer je sto ľudí, výnimkou bol rok 2013

Kliešťová encefalitída sa ročne vyskytne v priemere asi u 100 ľudí, napríklad vlani ju diagnostikovali v 117 prípadoch. Výnimku tvoril rok 2013, keď úrad zaznamenal až 163 prípadov.

Kliešte, ktoré ochorenie prenášajú, začali byť tento rok aktívne už v marci, hoci je ich výskyt typický najmä pre obdobie od apríla do októbra. Nachádzajú sa na celom Slovensku, no nie všetky sú nosičom vírusu.

"Nakazené kliešte sú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," spresnila hovorkyňa.

V tejto oblasti zaznamenávajú hygienici najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, maximum výskytu má najmä v lete.

Za endemické územie možno okrem okolia Váhu považovať aj juhozápadnú časť Slovenska. Ide o pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitriansku a Pohronskú pahorkatinu, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice.

Čo to encefalitída vlastne je? 

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza cez prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.

Ochorenie má dvojfázový priebeh, prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.

Repelenty, ale aj očkovanie 

Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním, to však nie je hradené z verejného zdravotného poistenia. Pomôže aj správny odev a použitie repelentov. Pozor si treba dať aj na neprevarené kozie, kravské či ovčie mlieko.

Čítajte tiež: Neskutočné, kde všade už na nás striehnu krvilačné parazity: V týchto oblastia ste kliešťov nečakali!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9