Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Viete, akú máte doma voňavku? V niektorých sa nachádza zlúčenina vyvolávajúca sexuálne hormóny!

Hedion v parfume vyvoláva v ženách feromónovú reakciu.
Hedion v parfume vyvoláva v ženách feromónovú reakciu. (Zdroj: thinkstock.com)

Chemická zlúčenina hedion vyvoláva v ženách uvoľnenie sexuálnych hormónov. V štúdii publikovanej v časopise NeuroImage to tvrdia nemeckí vedci. Vonná látka syntetizovaná z chemikálie vyskytujúcej sa v jazmíne podľa nich pôsobí na ženy rovnako ako feromóny. Využívajú ju napríklad výrobcovia voňaviek.

 

Prečo majú ženy radi parfumy s hedionom?

O tom, či človek dokáže komunikovať prostredníctvom feromónov, uvažujú vedci už dlho. Práve výskum s látkou hedion ukázal, že táto zlúčenina aktivuje u človeka feromónový receptor VN1R a vytvára v nosovom tkanive taký vzruch, ktorý vyvoláva sexuálnu reakciu tela. Tento vplyv bol u žien výrazne silnejší ako u mužov. To vysvetľuje, prečo ženy obľubujú parfumy obsahujúce práve hedion.

Silnejší ako kvetová vôňa

Výskumníci z Rúrskej univerzity v nemeckom Bochume s pomocou kolegov z univerzitnej nemocnice v Drážďanoch sledovali mozgovú aktivitu ľudí po tom, čo si privoňali k hedionu a následne ju porovnali s aktivitou, ktorú v mozgu vyvolalo pričuchnutie k bežnej kvetovej vôni. Hedion aktivoval časti mozgu v limbickom systéme silnejšie ako kvetová vôňa. Zároveň však stimuloval určitú časť hypotalamu, ktorá vyvoláva sexuálnu reakciu uvoľnením sexuálnych hormónov do tela.

"Tieto výsledky vytvárajú presvedčivý dôkaz o tom, že u človeka okrem bežného čuchového vnemu existuje aj odlišný feromónový," vysvetlil výskumník Hanns Hatt.


Fajčenie ako zdravá neresť? Odborníci odhalili jeho svetlé stránky, ktoré vás zaskočia!


O feromónoch

Feromóny sú látky, ktoré sprostredkujú chemickú komunikáciu medzi dvoma jedincami rovnakého živočíšneho druhu. Napríklad myši majú približne 300 rôznych génov pre feromónové receptory, zatiaľ čo u človeka ich podľa doterajších zistení funguje už len päť. Okrem toho väčšina cicavcov má v nosovej priehradke špeciálny orgán, ktorý zachytáva feromóny. U ľudí však nehrá úlohu. Nová štúdia však dokázala prítomnosť feromónových receptorov u človeka, ktoré dokáže stimulovať práve hedion.

Budúcnosť výskumu

"V ďalšom štádiu chceme zistiť, ktoré fyziologické a psychologické parametre sú dotknuté aktiváciou feromónového receptora hedionom," uviedol Hatt. "Na to sme už spustili relevantné štúdie. Avšak chceme objaviť aj vonné molekuly v ľudských sekrétoch podobných hedionu a schopných aktivovať receptor. S jeho pomocou by mohli ľudia medzi sebou reálne komunikovať," doplnil vedec.

Čítajte tiež:

Neuveriteľné, čo spravil korzet so ženským telom: Takto drasticky jej zmenil postavu!

Voňavkári sú umelci ako režiséri či maliari

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9