Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Liek, ktorý užíva množstvo ľudí, zlyhal: Po tomto zistení sa budete naň inak pozerať!

Paracetamol nepomôže, ak máte bolesti chrbta!
Paracetamol nepomôže, ak máte bolesti chrbta! (Zdroj: profimedia.sk)

Lieky s účinnou látkou paracetamol nepomáhajú pri bolesti chrbtice či osteoartróze. Tvrdia to austrálski vedci, ktorí porovnávali 13 štúdií liekov zahŕňajúcich viac ako päťtisíc pacientov. Ako ukázal ich výskum, účinná látka nepomohla znížiť úroveň invalidity či zlepšiť kvalitu života.


Ťažkosti s pečeňou

Naopak, tím výskumníkov varoval, že užívanie paracetamolu môže zvýšiť riziko ťažkostí s pečeňou. Výsledky uverejnili v magazíne British Medical Journal.

Lieky s paracetamolom zvyknú užívať pacienti trpiaci bolesťami v spodnej časti chrbtice či osteoartrózou, čiže nezápalovým ochorením kĺbov. Avšak vedci z Univerzity v Sydney zistili, že v prípade osteoartrózy bedrového či kolenného kĺbu, účinná látka pomáhala len minimálne, a teda jej vplyv bol klinicky nevýznamný.


Ďalšia negatívna stránka najznámejšieho lieku proti bolesti: Kto by sa mu mal vyhnúť!


"Paracetamol je široko používané voľnopredajné liečivo pri muskuloskeletálnych problémoch. Je preto dôležité, aby sme na základe nových zistení prehodnotili odporúčania pri liečbe," uviedol člen výskumného tímu Gustavo Machado. "V našom výskume sa paracetamol spájal s vyšším rizikom toxicity pečene. Pacienti mali takmer štvornásobne vyššiu pravdepodobnosť abnormálnych výsledkov pečeňových testov oproti tým, ktorí užívali placebo," doplnil vedec.

U každého je to individuálne

"Už dlhšie vieme, že paracetamol nemusí pomáhať každému so silnými bolesťami spôsobenými artritídou," reagovala na výsledky výskumu Jane Tadman z organizácie Arthritis Research UK. "No niektorí pacienti ho užívajú, pretože im umožňuje spať či športovať bez ťažkostí," doplnila. "Fyzická aktivita je pravdepodobne lepší a účinnejší spôsob tlmenia bolesti ako užívanie bežne dostupných liekov," upozornila tiež.

Čítajte tiež: Šokujúci nález v nose: To, čo lekári videli, ich vydesilo na smrť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9